Στους 14 οι νεκροί από τις επιθέσεις στην Καταλονία – Και τέταρτη σύλληψη (εικόνες)

14 οι νεκροί και τουλάχιστον 100 οι τραυματίες μετά τις επιθέσεις σε Βαρκελώνη καιΣυνελήφθη και τέταρτος ύποπτος130 οι τραυματίες από τις δύο επιθέσειςΈλληνες ανάμεσα στους τραυματίεςΤο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη λίγες ώρες μετά την επίθεσηΟκταμελή πυρήνα «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από τις δύο επιθέσειςΤριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο ισπανός πρωθυπουργόςΣε κρίσιμη κατάσταση η ελληνίδα τραυματίας

«Παγωμένη» παραμένει η Βαρκελώνη μετά το τρομοκρατικο χτύπημα που άφησε πίσω του παραπάνω από 13 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Οι ισπανικές Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν

τον δράστη που σκόρπισε τον θάνατο στην «καρδιά» της Βαρκελώνης.

Λίγες ώρες μετά μία δεύτερη επίθεση σημειώθηκε στην Καταλονία, στις 2 περίπου τα ξημερώματα της Παρασκευής στην κωμόπολη Καμπρίλς.

Την Παρασκευή υπέκυψε στα τραύματά του ένας από τους τραυματίες της επίθεσης στην Καμπρίλς, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Καταλονία στους 14.

Ακόμη, οι Αρχές «βλέπουν» σύνδεση μεταξύ των δύο επιθέσεων και έναν οκταμελή πυρήνα τρομοκρατών.

Πλήθος κόσμου τιμάει τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης

Η επίθεση

Λευκή καμιονέτα όρμησε στο πλήθος στη Λας Ράμπλας, την πολυσύχναστη τουριστική κεντρική λεωφόρο της Βαρκελώνης προκαλώντας σκηνές χάους και πανικού μεταξύ του πλήθους των περιπατητών. Ο οδηγός της καμιονέτας διέφυγε.

Σύμφωνα με τον Γιοακίμ Φορν, εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της καταλανικής κυβέρνησης, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, ενώ περίπου στους 100 τραυματίσθηκαν.

Λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 02.00 ώρα Ελλάδος, νέα παρόμοια επίθεση πραγματοποιήθηκε στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς, 120 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης.

Υπάρχει πιθανότητα να έχει σκοτωθεί ο μακελάρης της Βαρκελώνης, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι ακόμη δεν έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό του βαν που παρέσυρε τους πεζούς στο κέντρο της Βαρκελώνης και κατόπιν διέφυγε από το σημείο με τα πόδια.

Είναι πιθανόν αυτός ο άνθρωπος να είναι μεταξύ των πέντε που σκοτώθηκαν στο παραλιακό θέρετρο Καμπρίλς τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, όμως ακόμη τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Ο τραγικός απολογισμός των δύο επιθέσεων

Στους τραυματίες της επίθεσης με βαν στη Βαρκελώνη περιλαμβάνονται ξένοι, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης της Καταλονίας Μούντο Μπλανκ.

«Υπάρχουν πολλά θύματα ισπανικής εθνικότητας και υπάρχουν και άλλα θύματα ξένων εθνικοτήτων», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο Φρανσίσκο Λόπες Ροδρίγκες, 60 ετών, είναι ο πρώτος ισπανός νεκρός που ταυτοποιήθηκε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Periodico, οι τραυματίες από τις φονικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στην Καμπρίλς προέρχονται από την Ισπανία και τουλάχιστον άλλες 33 χώρες: Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Κίνα, Κούβα, Ολλανδία, Ισημερινό, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κουβέιτ, ΠΓΔΜ, Πακιστάν, Περού, Φιλιππίνες, Ρουμανία, Ταϊβάν, Τουρκία, Βρετανία, ΗΠΑ και Βενεζουέλα.

Ακόμη, εκατόν τριάντα άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις επιθέσεις στη Βαρκελώνη και στο Καμπρίλς, ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Σε κρίσιμη κατάσταση η ελληνίδα τραυματίας

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η Ελληνίδα που τραυματίστηκε στο τρομοκρατικο χτύπημα στην «καρδιά» της Βαρκελώνης.

Τριών ετών το μικρότερο θύμα

Ένα τρίχρονο κοριτσάκι πιστεύεται πως είναι το νεαρότερο θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης. Το παιδάκι τραυματίστηκε από το βαν που έπεσε πάνω στο πλήθος, στον πεζόδρομο Λα Ράμπλα, και κατέληξε λίγη ώρα αφότου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Η ανάληψη ευθύνης

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση με ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωση Amaq και εντοπίσθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE.

«Η επίθεση της Βαρκελώνης πραγματοποιήθηκε από στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε ανταπόκριση της έκκλησης να πληγούν τα κράτη του διεθνούς συνασπισμού που επιχειρεί στη Συρία και το Ιράκ.

Οι ύποπτοι

Ενας μάρτυρας δήλωσε ότι είδε «ένα πολύ νέο άνθρωπο, περίπου 20 ετών, με λεπτό πρόσωπο». Η καταλανική αστυνομία ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο ατόμων, ενώ Ισπανού και ενός Μαροκινού.

Ο Ισπανός, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί, είναι γεννημένος στη Μελίγια, ισπανική πόλη στο βόρειο Μαρόκο. Συνελήφθη στο Αλκανάρ, 200 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης, σε μία κωμόπολη όπου την περασμένη νύχτα είχε σημειωθεί έκρηξη σε κατοικία, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Η αστυνομία συνδέει αυτήν την έκρηξη με την επίθεση της Βαρκελώνης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. «Υποπτευόμαστε ότι κατασκεύαζαν εκρηκτικό μηχανισμό», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομία.

Ο μαροκινός ονομάζεται Ντρις Ουκάμπιρ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Συνδέεται με την ενοικίαση της καμιονέτας που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση της Βαρκελώνης και συνελήφθη στο Ριπόλ, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων βόρεια της Βαρκελώνης. Κανείς από τους δύο δεν έχει ποινικό μητρώο.

Οκταμελή πυρήνα «βλέπουν» οι Αρχές πίσω από τις δύο επιθέσεις

Οι ισπανικές αρχές που ερευνούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς θεωρούν ότι πιθανόν ένας πυρήνας οκτώ ατόμων συμμετείχε σε αυτές, ο οποίος προετοίμαζε επιθέσεις με φιάλες αερίου, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις και την έκρηξη που σημειώθηκε την νύκτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη στην πόλη Αλκανάρ και από την οποία ανατινάχθηκε κατοικία στην οποία υπήρχαν περισσότερες από 20 φιάλες βουτανίου.

Τέσσερις οι συλλήψεις υπόπτων για το μακελειό

Έναν ακόμη άτομο συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Ο αριθμός των συλληφθέντων ανεβαίνει στους τέσσερις.

Τριήμερο εθνικό πένθος στη χώρα

Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη.

Σκηνές τρόμου μετά την επίθεση

Η περιοχή της επίθεσης στη Βαρκελώνη αποκλείσθηκε αμέσως από την αστυνομία.

Οι σταθμοί του μετρό και του σιδηροδρόμου έκλεισαν και οι αρχές συνέστησαν στον πληθυσμό να μην πλησιάσει την ζώνη της επίθεσης.

Η αστυνομία ζήτησε από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις. Αμέσως μετά την επίθεση περιόρισε τους επιζήσαντες σε καταστήματα και εστιατόρια γύρω από τη Ράμπλα, από όπου και μπόρεσαν να βγουν νωρίς το βράδυ.

Ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι γνωστοποίησε με tweet ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, ενώ το παλάτι καταδίκασε την επίθεση στέλνοντας το μήνυμα «Δεν θα μας τρομοκρατήσουν».

Προηγούμενες επιθέσεις στην Ισπανία

Η Ισπανία, τρίτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, είχε μέχρι τώρα αποφύγει τις επιθέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που είχαν πλήξει άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι ή οι Βρυξέλλες.

Όμως στη Μαδρίτη είχαν πραγματοποιηθεί οι πιο αιματηρές ισλαμιστικές επιθέσεις που έχουν γίνει ποτέ στην Ευρώπη: στις 11 Μαρτίου 2004, βόμβες είχαν εκραγεί σε αμαξοστοιχίες, με αποτέλεσμα τον θάνατο 191 ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση της Αλ-Κάιντα.

Αυτή η τραυματική εμπειρία και ο μακροχρόνιος αγώνας της εναντίον των τρομοκρατικών επιθέσεων των βάσκων αυτονομιστών της ETA, ώθησαν την Ισπανία να ενισχύσει τις υπηρεσίες πληροφοριών της και να εφαρμόσει μια πολιτική προληπτικών συλλήψεων υπόπτων για τζιχαντισμό.

Η Καταλονία είναι, μαζί με τη Μαδρίτη και τους ισπανικούς θυλάκους της Θέουτα και της Μελίγια στο Μαρόκο, ένας από τους τόπους στους οποίους συγκεντρώνονται ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των καταδικασθέντων για δραστηριότητες που σχετίζονται με την τζιχαντιστική τρομοκρατία κατοικούσαν στην Καταλονία, έναντι 35,4% στην περιοχή της Μαδρίτης, σύμφωνα με μια έκθεση του ινστιτούτου Real Instituto El Cano.

Keywords
Τυχαία Θέματα