Τριάντα επτά χρόνια μετά την ερυθρόλευκη τραγωδία (εικόνες)

Το απόγευμα της 8ης Φεβρουαρίου του 1981 έμεινε στην ιστορία της χώρας ως μια από τις πιο μαύρες σελίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ήταν η ημέρα που 20 νεαροί φίλαθλοι του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ οδηγήθηκαν σε έναν εφιαλτικό θάνατο όταν ποδοπατήθηκαν μεταξύ τους. Το ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε βαφτεί με αίμα.

Τριάντα επτά χρόνια αργότερα, οι οικογένειες των θυμάτων δεν έχουν βρει την ηρεμία τους αφού οι ευθύνες για την

τραγωδία δεν αποδόθηκαν ποτέ.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η αγωνιστική περίοδος 1980-81 βρισκόταν ήδη στα μισά της και ο Ολυμπιακός προπορευόταν βαθμολογικά στην κατάταξη, με την ΑΕΚ να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, υπολειπόμενη μόλις κατά δύο βαθμούς της ομάδας του Πειραιά.

Στις 15:00 το μεσημέρι ακούστηκε το σφύριγμα του διαιτητή για το εναρκτήριο λάκτισμα ενός εκ των πολυαναμενομένων ντέρμπυ της χρονιάς. Ολυμπιακός και ΑΕΚ αναμετρούντο σε ένα δύσκολο όπως φαινόταν παιχνίδι, το οποίο όμως μετετράπη σε περίπατο για την ομάδα του Πειραιά ο οποίος επικράτησε 6-0, με τον τότε αστέρα της ομάδας Μάικ Γαλάκο, να πετυχαίνει χάτ τρικ.

Λίγο πριν το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, οι οπαδοί που βρίσκονταν στη θύρα 7 προσπάθησαν να φθάσουν στη θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές, καθώς βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων.

Με την ξαφνική μετακίνηση τόσο μεγάλου αριθμού οπαδών, το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί.

Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς. Τότε άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία, με μόνη διέξοδο κάποιο τουρνικέ που ξήλωσε η αστυνομία. Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν, καθώς είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους.

Λίγο αργότερα θα υποκύψει ακόμη ένας στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου μεταφέρονταν οι σοβαρά τραυματισμένοι. Έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος στον τραγικό κατάλογο των νεκρών, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε. Ο αριθμός των θυμάτων σταματά στους 21, ενώ οι τραυματίες πολλοί περισσότεροι.

«Τα παρατήσαμε όλα με τους φίλους και φύγαμε τρέχοντας για το Τζάνειο, από όπου γίνονταν ήδη εκκλήσεις για αίμα. Το απόλυτο χάος! Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι συγκεντρωμένοι μέσα κι έξω από το νοσοκομείο. Αλλοι για να βρουν τα παιδιά ή τους φίλους τους, άλλοι για να αναγνωρίσουν τα θύματα που ήταν στοιβαγμένα στα υπόγεια του νοσοκομείου, άλλοι περίεργοι και σοκαρισμένοι…», αφηγείται ο δημοσιογράφος και αυτόπτης μάρτυρας Αντώνης Φουντής, εξιστορώντας την τραγική ημέρα στην εφημερίδα Documento το 2017.

Το μνημείο για τους νεκρούς της Θύρας 7 στο γήπεδο Καραϊσκάκη

Κανένας υπεύθυνος

Οι 5 κατηγορούμενοι φύλακες της Θύρας 7 καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε φυλάκιση 10 ετών, αλλά στις 22 Σεπτεμβρίου του 1986 αθωώθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πειραιά. Υπερίσχυσαν οι αμφιβολίες για το αν η σιδερένια πόρτα ήταν ορθάνοιχτη ή όχι.

Αρχικά η πολιτεία στάθηκε στο πλευρό των οικογενειών, με την παρουσία κυβερνητικών στελεχών στα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν οι τραυματίες, αλλά και στις κηδείες των θυμάτων. Στη συνέχεια όμως, όπως καταγγέλλεται, δεν στάθηκε στο ύψος της απέναντι στις περιστάσεις. Τα επόμενα χρόνια, στα εισιτήρια των ποδοσφαιρικών αγώνων, οι φίλαθλοι πλήρωναν και ένα ποσοστό «υπέρ θυμάτων θύρας 7».

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού κάθε χρόνο αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς «αδελφούς» τους, όπως τους αποκαλούν, ενώ πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τόσο η ΑΕΚ, όσο και ο ΠΑΟΚ, μέσω των λογαριασμών τους στο twitter, μνημόνευσαν την τραγική επέτειο.

Πότε ξανά θύματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο #PAOK #RIP pic.twitter.com/lynfuME5fA

PAOK FC / ΠAOK (@PAOK_FC) 8 Φεβρουαρίου 2017

Ποτέ ξανά τέτοια τραγωδία https://t.co/yY4eigSXwD pic.twitter.com/MuWvUk3sno

AEK F.C. (@AEK_FC_OFFICIAL) 8 Φεβρουαρίου 2017

Τα 21 θύματα

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών – οπαδός της ΑΕΚ)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μάχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)

*Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση μνήμης της ΠΑΕ Ολυμπιακός στις 3/2/2018. Eurokinissi

Πηγές: Wikipedia, iefimerida.gr, cnn.gr, documento

Keywords
Τυχαία Θέματα