Τόσκας: Δεν μπορεί να συνεχίζεται ο κακώς εννοούμενος ακτιβισμός του Ρουβίκωνα

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αθήνα 9.84, αναφέρθηκε στον τραυματισμό της δικηγόρου στα Εξάρχεια, τονίζοντας πως γίνονται όλες οι ενέργειες ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στα Εξάρχεια, ωστόσο απαντώντας στις επικρίσεις της ΝΔ, διερωτήθηκε γιατί επί ημερών διακυβέρνησής της δεν έγινε τίποτα προκειμένου να συλληφθούν όσοι προκαλούν επεισόδια.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για περιστατικά κλοπών στη Μάνδρα, είπε ότι έχουν σταλεί μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψουν τέτοια φαινόμενα.

Σχετικά με την εισβολή μελών του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι θα έπρεπε να συλληφθούν και δεν μπορεί να συνεχίζεται ο κακώς εννοούμενος ακτιβισμός.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Κύριε υπουργέ έχετε κάποιο νεώτερο για την κυρία που τραυματίστηκε την περασμένη Παρασκευή από τη φωτοβολίδα;

«Την είδα χτες μίλησα με τους γιατρούς που κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια για να βγάλουν τη φωτοβολίδα. Η συγκεκριμένη καθηγήτρια είναι ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος με αγώνες για την αποτροπή της αυθαιρεσίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάστασή της από ότι μου είπαν οι γιατροί θα είναι σε κρίσιμο επίπεδο για δύο μέρες, είναι σοβαρός ο τραυματισμός».

-Στο επίπεδο της αναζήτησης των υπευθύνων έχετε κάτι νεώτερο;

«Έγιναν αρκετές συλλήψεις ανθρώπων , οι οποίοι συμμετείχαν στα επεισόδια σε αυτή τη περιοχή. Δυστυχώς δεν προέκυψε κάτι για κάποιον που να έχει άμεση σχέση με το περιστατικό αλλά συνεχίζονται οι έρευνες. Δείχνουν αυτά τα περιστατικά ότι οι πραγματικοί αγώνες για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα δεν έχουν καμιά σχέση με τέτοιες πράξεις που μάλλον προσομοιάζουν σε ανθρώπους φασιστικής προέλευσης άσχετα τι επικαλούνται».

-Ακούσαμε χθες τον πρόεδρο της Ν.Δ. να λέει ότι κάποιοι-η κυβέρνηση εννοούσε και συγκεκριμένα εσείς -δένουν τα χέρια της αστυνομίας . Έχουμε δει ότι ο κ. Μητσοτάκης δίνει συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία και στον αρχηγό της, ενώ εσάς σας έχει βάλει στο σημάδι και την κυβέρνηση την έχει στοχοποιήσει ότι δεν τους αφήνετε να κάνουν τη δουλειά τους.

«Παλιό το κόλπο το ξέρετε αυτή η προσπάθεια δημιουργία δύο επιπέδων ανάμεσα στον υπουργό και τα εκτελεστικά όργανα , την αστυνομία εκτελεστικά όργανα ως ένα σημείο γιατί η αστυνομία εκτελεί τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας , αλλά και της δικαιοσύνης. Και θα ήθελα να ρωτήσω γιατί επί εποχής κυβερνήσεων ΝΔ. Γιατί δεν έλυναν όλα αυτά τα προβλήματα, τα οποία εμείς προσπαθούμε και έχουμε μειώσει τις εντάσεις και τα προβλήματα είτε αυτό λέγεται Δυτική Αττική είτε λέγεται κέντρο και Εξάρχεια , όπου αν εξαιρέσουμε αυτό το πολύ δυσάρεστο περιστατικό η ένταση στη διάρκεια της επετείου ήταν πολύ μικρότερη από άλλα χρόνια σε όλα. Σε όλη την πορεία ούτε ένα τζάμι δεν έσπασε και στο τέλος έγινε αυτό το πολύ δυσάρεστο περιστατικό. Και αν αναλογιστούμε τι γίνονταν επί εποχής δικής τους διακυβέρνησης».

-Είστε ικανοποιημένος ως πολιτικός προϊστάμενος των δυνάμεων ασφαλείας από την αποτελεσματικότητά τους στην τελευταία τραγωδία της Μάνδρας;

«Κύρια το πυροσβεστικό σώμα τράβηξε και κουβαλάει το μεγάλο φορτίο . Και τώρα με τη βροχή που συνεχίζεται στη περιοχή και δεν αφήνουν τους ανθρώπους να κάνουν το έργο τους όσο σωστά θα έπρεπε , αλλά και η αστυνομία. Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να αποτρέψει κλεψιές από κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις. Πήραμε μεγάλες δυνάμεις από το πολυτεχνείο και τους γυρίσαμε στην περιοχή της Μάνδρας και βγαίνει τώρα η Δήμαρχος και λέει ότι πήραμε τέσσερις αστυνομικούς και τους πήγαμε στο σπίτι του πρωθυπουργού. Πράγμα που είναι ψέμα , αλλά ξέρετε κάτι; Οι αστυνομικοί πάνε σε διάφορες αποστολές , δεν μένουν συνέχεια στο ίδιο σημείο αλλά είναι και ανακριβές αυτό που ειπώθηκε. Είναι τέτοια η βοήθεια που έχει σταλεί και θα έπρεπε να είναι πολύ παραπάνω αλλά οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Υπάρχει πράγματι μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή, βοηθάμε είμαστε σε συνεχή επαφή».

-Παρότι δεν είναι της δικής σας αρμοδιότητας ακριβώς, αυτή η ιστορία με την εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο εθνικής άμυνας σε συμβολικό επίπεδο αν θέλετε είναι φοβερή. Ίσως είναι το καλύτερα φυλασσόμενο σημείο το υπουργείο εθνικής άμυνας. Από το στρατό βεβαίως . Πως έγινε αυτό και δεν έγινε καμία σύλληψη;

«Την ευθύνη την έχουν κάποιοι στρατιωτική, την ευθύνη ασφάλειας εννοώ. Οι άνθρωποι δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν γιατί μπήκαν και βγήκαν αυτοί άμεσα. Αλλά έπρεπε να συλληφθούν και δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτός ο κακώς εννοούμενος ακτιβισμός που μπορεί να παίζουν κάποιοι στα όρια της δικαιοσύνης. Δεν μπορούν να συνεχίζονται αυτές οι πράξεις από κάποιους που μπορεί να νομίζουν ότι έτσι κάνουν την επανάσταση τους. Μακάρι να άλλαζαν έτσι τα πράγματα παγκοσμίως».

-Σας το λέω αυτό παρότι το περιστατικό εκτός από το συμβολισμό του δεν έχει καμία σημασία φοβερή, αλλά επειδή ο Ρουβίκωνας έχει καταστεί το εμβληματικό στοιχείο της αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τη δημόσια τάξη. Και εν πάση περιπτώσει κάτι πρέπει να γίνει…

«Είδατε πως κάποιοι παίζοντας στα όρια της δικαιοσύνης, μιας δικαιοσύνης που την αρνούνται οι ίδιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Γιατί αν ψάξετε πίσω από τις εντυπώσεις ο πολιτικός τους λόγος είναι τόσο ρηχός όσο ρηχές είναι και οι πράξεις τους. Είναι πολιτικός λόγος νηπιακής μορφής που δεν πάει στο επόμενο βήμα. Για να ρωτήσω εγώ σε ποιο σημείο του κόσμου αλλάξαν τα πράγματα με τέτοιες ακτιβιστικές επιπολαιότητες;»

-Για την κατάληψη στο πολυτεχνείο που είχε ως αποτέλεσμα οι τριήμερες εκδηλώσεις να γίνουν μονοήμερες η αστυνομία μπορούσε να κάνει κάτι;

«Πρώτον δε ζητήθηκε από τις πανεπιστημιακές αρχές δε ζητήθηκε από την επιτροπή εορτασμού. Ίσα-ίσα η επιτροπή εορτασμού που μπορεί να είναι άτυπη , πλην όμως υπαρκτή, ζήτησε να λυθεί το ζήτημα με πολιτικούς τρόπους και όχι με κατασταλτικά μέσα. Από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρύτανης λέει ότι δεν είχαν γίνει καταστροφές , δεν έγιναν βίαιες πράξεις δεν μπορούσε αυτεπάγγελτα η αστυνομία να επέμβει τη στιγμή που κανένας δεν το ζητούσε».

-Έχουμε δύο φαινόμενα. Οι επιθέσεις στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ που είναι πλέον πολύ συχνές, η τελευταία ήταν και πολύ επικίνδυνη αλλά δεν είναι τωρινές. Είναι παλιές και συνεχίζονται. Και από την άλλη μεριά θα πει κανείς αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις με τις μολότοφ κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτά δεν μπορούν να προληφθούν; Δε μπορούν να κατασταλούν;

«Δυστυχώς παρότι κάναμε επιχειρήσεις -θα έλεγα για πρώτη φορά- κάναμε επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στα Εξάρχεια , για την αντιμετώπιση άλλων καταστάσεων υπάρχουν αυτές οι μικρές ομάδες που κάνουν όμως πολύ θόρυβος. Ανάμεσα σε αυτά κάνουν κάποιοι και βίαιες πράξεις , όπως ο πυροβολισμός».

-Στο ΠΑΣΟΚ…

«Και που είχαν γίνει και προηγούμενα χρόνια να υπενθυμίσω. Όλα αυτά τα συμπτώματα πρέπει να σταματήσουν γιατί δεν ευνοούν τη πορεία της χώρας σε ένα καλύτερο μέλλον, ίσα-ίσα που δυναμιτίζουν και τη φήμη της χώρας και τη φήμη της Αθήνας. Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες και από το Δήμο και από άλλους φορείς ώστε να καλυτερεύσει αυτός ο τόπος των Εξαρχείων. Έχει μειωθεί η εγκληματικότητα σε όλη την Ελλάδα έχουμε μειώσει την εγκληματικότητα ακόμα και στην πολύ επικίνδυνη περιοχή της Δυτικής Αττικής και παρόλα αυτά έχουμε πρόβλημα στα Εξάρχεια».

-Πράγματι οι επιτυχίες της αστυνομίας απέναντι στο έγκλημα είναι εντυπωσιακές αυτό δεν το αρνείται κανείς. Ωστόσο το πρόβλημα υπάρχει. Και είναι πραγματικά εύλογη η απορία του κόσμου που δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες: Καλά τι γίνεται εκεί πέρα δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος να το καθαρίσει γιατί το να μου λέτε ότι καθαρίσαμε από τα ναρκωτικά είναι πολύ σοβαρό αλλά είναι ένα μέρος του προβλήματος…

«Δυστυχώς δεν μπορούν να γίνουν όλα σε μια μέρα. Κάναμε συνεχείς προσπάθειες και θα ενταθούν οι προσπάθειες στο επόμενο διάστημα γιατί δεν μπορούν κάποιοι να αμαυρώνουν επετειακές εκδηλώσεις , εκδηλώσεις αγώνων για τη δημοκρατία. Και δεν μπορεί να τραυματίζουν αγωνιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα , όπως είναι η συγκεκριμένη καθηγήτρια , η κυρία Τσουκαλά και όλα αυτά να λένε ότι το κάνουν στο όνομα των ελευθεριών».

-Να το θέσω αλλιώς. Μήπως φοβάστε και θα έχετε δίκιο να φοβάστε -αν το φοβάστε αυτό- ότι περίπτωση πιο συντονισμένης , βίαιης επέμβασης θα είχε τραγικά αποτελέσματα; Ότι θα είχε νεκρούς; Πολλούς Γρηγορόπουλους ας πούμε…

«Οι μαζικές-να πω το στρατιωτικό όρο -επελάσεις που γίνονται επί Νέας Δημοκρατίας που προσήγαγαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους , ακόμα και ανθρώπους μεγάλης ηλικίας και δεν κατέληγαν πουθενά δεν είναι στην πρακτική τη δική μας και δεν είναι στη φιλοσοφία τη δική μας. Εμείς προσπαθούμε θα έλεγα με χειρουργικές επεμβάσεις να μειώσουμε την παραβατικότητα ή την εγκληματικότητα».

-Φοβάστε τα χειρότερα;

«Δεν θέλουμε να κάνουμε επιχειρήσεις εντυπωσιασμού και επιχειρήσεις της μιας μέρας ή προς χάριν των καναλιών. Εμείς θέλουμε να μειώσουμε την παραβατικότητα ακόμα και με τρόπους που δεν τους παίρνει χαμπάρι κανένας».

-Έχουμε ακούσει κατά καιρούς πρυτάνεις ανώτατων ιδρυμάτων να λένε ότι σας καλούν όταν γίνονται καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων , είναι κατειλημμένα από καιρό τα υπόγεια του οικονομικού πανεπιστημίου. Ότι σας καλούν και δεν πηγαίνετε. Έχει βάση αυτό;

«Τελευταία με αφορμή κάποια σύσκεψη μίλησα με το πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου και έχουν αρχίσει οι επιχειρήσεις να φύγουν οι μικροπωλητές, αλλοδαποί οι περισσότεροι και επίσης συζητήσαμε το τί μπορεί να γίνει για τους χώρους τους εσωτερικούς. Είναι σοβαρά ζητήματα , είναι ζητήματα που διαρκούν ίσως και δεκαετίες και τα οποία προσπαθούμε να λύσουμε σε συνεργασία με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα».

-Η καταγγελία είναι ότι δεν συνεργάζεστε …

«Εγώ νομίζω δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερη συνεννόηση και αυτό δεν είναι μόνο θέμα δικό μου σε αρκετές περιπτώσεις. Την επιδιώκουμε εμείς τη συνεργασία , την επιδιώκουμε τη συνεννόηση και όπου υπάρχει πρόβλημα εδώ είμαστε. Δεν κλείσαμε το τηλέφωνο σε κανένα , δεν κλείσαμε την πόρτα σε κανένα και εδώ είμαστε για να διορθώνουμε καταστάσεις και λάθη».

-Να πάμε σε ένα άλλο θέμα. Με τους πληστειριασμούς θα απαιτηθεί η παρουσία σας για να μπορέσουν οι συμβολαιογράφοι να κάνουν τη δουλειά τους που δεν μπορούσαν ως τώρα; Γιατί έχει τεθεί αυτό ως επείγον προαπαιτούμενο στην αξιολόγηση…

«Πρέπει να γίνουν οι πληστειριασμοί , όχι για το σπίτι του φτωχού αλλά για κακοπληρωτές εκατομμυρίων. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις αν χρειαστεί η συνδρομή των αστυνομικών θα δίνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η δουλειά των συμβολαιογράφων. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί αλλά σε κάποιες έχουμε δεί ότι έχει γίνει πολλή φασαρία για το τίποτα ενώ αφορούσε το θέμα κάποιους κακοπληρωτές εκατομμυρίων . Άρα και αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε ότι αφορά την κάθε υπόθεση ξεχωριστά».

-Περιμένετε κάποιες αλλαγές εκ μέρους του υπουργείου δικαιοσύνης στον αντιτρομοκρατικό νόμο που θα αναπροσανατολίσει και τις δικές σας επιχειρησιακές δραστηριότητες; Το κόμμα που κυβερνάει σήμερα ήταν καθέτως αντίθετο στον αντιτρομοκρατικό νόμο κυρίως επειδή διώκει το φρόνημα κατ’ουσία…

«Είμαστε αντίθετοι με κάποια σκληρά μέτρα που δεν έχουν καμία σχέση με το σωφρονισμό. Υπενθυμίζω ότι σε άλλες χώρες, στη γειτονική Ιταλία που υπήρχε πολύ μεγάλο πρόβλημα με 4.500 περίπου μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών τώρα δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Υπάρχουν άλλες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες χώρες πολύ αποτελεσματικοί και συνεργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα , όπου χρειαστεί με το υπουργείο δικαιοσύνης. Και να υπενθυμίσω ότι ο κυριότερος αντίπαλος της τρομοκρατίας είναι η Αριστερά γιατί η Αριστερά αγωνίζεται για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας όχι για την αποδυνάμωση».

-Είδαμε μια συνέντευξή σας στα ΝΕΑ που λέγατε ότι η πολιτική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει αριστερό πρόσημο. Πως το τεκμηριώνετε αυτό; Με το ότι μειώθηκαν τα δακρυγόνα; Ή σε αντιδιαστολή με ότι έκανε η Ν.Δ.;

«Ακριβώς σε αντιδιαστολή με ότι έκανε η Ν. Δ. οι πρακτικές μας είναι τελείως διαφορετικές αν θέλετε και πολύ πιο αποτελεσματικές. Μειώθηκε η καταστολή. Πού είναι τα σύννεφα των δακρυγόνων που κυριαρχούσαν πάνω από την Αθήνα όταν γίνονταν εργατικές ή άλλες διαδηλώσεις;».

-Προχθές δακρυγόνα υπήρξαν…

«Υπήρξαν σε περιορισμένο χώρο και όχι απέναντι σε εργαζόμενους. Σε κάποιους που παρέβαιναν το νόμο και παραβατούσαν σε σημείο ενοχλητικό για την τάξη . Επομένως έχει μειωθεί αυτή η ένταση κάτι πολύ χρήσιμο για την πορεία της χώρας. Και έχει αυξηθεί αντίθετα το κυνήγι κατά της εγκληματικότητας και των συμμοριών σε μεγάλη έκταση που και αυτό έχει ένα πρόσημο. Όλα έχουν ένα πρόσημο».

Keywords
υπουργειο δικαιοσυνης, αθηνα, νεα δημοκρατια, συλληψεις, ρωτήσω, ΠΑΣΟΚ, ελλαδα, πηγαίνετε, διαδηλωσεις, δακρυγονα, στρατος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αξιολογηση, πολυτεχνειο, καταληψεις, χωρες, το θεμα, αστυνομια, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εγκληματικοτητα, θεμα, ιταλια, ναρκωτικα, πυροσβεστικο σωμα, τηλεφωνο, ψεμα, αγωνες, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αττικη, αφορμη, πηγαίνετε, βγαινει, βοηθεια, βροχη, γινει, γινεται, γινονται, γιατροι, γραφεια, διαστημα, δυστυχως, δικη, δυτικη αττικη, δυτικη, εγινε, εδω ειμαστε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελληνικη αστυνομια, εξαρχεια, επρεπε, ερευνες, ευθυνη, ιδιο, υποθεση, θορυβος, κυβερνηση, κυνηγι, κυριε, κυρια, κομμα, λεπτομερειες, μητσοτακης, μολοτοφ, ξερετε, ονομα, ορια, παμε, προβληματα, πορτα, πρυτανης, ρωτήσω, συγκεκριμενα, συνεχεια, συγχαρητηρια, σωμα, σπιτι, συμπτωματα, φημη, φορα, δικαιωματα, δικιο, επεισοδια, υπουργειο, εισβολη, μπροστα, ομαδες, οργανα, θεματα, βεβαιως, χερια
Τυχαία Θέματα