Τον μύθο ότι οι μικροί σεισμοί «διώχνουν» έναν μεγάλο, καταρρίπτει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Ο γνωστός σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», καταρρίπτει τον μύθο που… μας καθησυχάζει, ότι δηλαδή οι συχνοί μικροί σεισμοί τη σεισμική δραστηριότητα και «ξορκίζουν» έναν μεγάλο.

Ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλάει για τα τρωτά σημεία της Κρήτης,

όσον αφορά στο θέμα της πρόγνωσης των σεισμών.

«Η Κρήτη περιτριγυρίζεται από πολλές πηγές γεωδυναμικών κινδύνων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

«Πρώτα είναι οι εστίες μεγάλων σεισμών, για παράδειγμα του 365 μ.Χ. στα δυτικά και του 1303 στα ανατολικά, οι οποίοι, εκτός από τις σεισμικές καταστροφές, προκάλεσαν και μεγάλα τσουνάμι που συμπλήρωσαν την καταστροφή. Έπειτα είναι τα ενεργά ηφαίστεια στο τόξο του Νοτίου Αιγαίου, κυρίως της Σαντορίνης και λιγότερο της Νισύρου και των Μεθάνων. Αυτές οι πηγές κινδύνων αποτελούν το τρωτό σημείο, αν δεν υπάρξει μέριμνα για προετοιμασία, πρόληψη, σχεδιασμός και ετοιμότητα. Αν αυτά τα στοιχεία αναπτυχθούν, τότε θα αποτελέσουν το ισχυρό σημείο, τότε η άμυνα του νησιού θα είναι σημαντικά ενισχυμένη».

Σε ερώτηση τι θα περιελάμβανε η λίστα των άμεσων ενεργειών αυτοπροστασίας του για το ενδεχόμενο ενός ισχυρού σεισμού ή ενός παλιρροϊκού κύματος, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε:

«Ίσως φανεί παράξενο, αλλά η προετοιμασία ενός απλού ατομικού ή οικογενειακού σχεδίου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Στον χώρο κατοικίας και εργασίας θα φρόντιζα να έχω ένα τσαντάκι με λίγα χρήσιμα αντικείμενα σε περίπτωση σεισμού, όπως ένα ραδιοφωνάκι, ένα φακό και άλλα χρειώδη, π.χ. φάρμακα που χρειάζομαι. Θα έβρισκα από πριν έναν ανοιχτό χώρο ώστε να καταφύγω σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, παίρνοντας μαζί μου τα αντικείμενα αυτά. Και βέβαια θα είχα προσυνεννοηθεί με τα μέλη της οικογένειάς μου να κάνουν το ίδιο και να συναντηθούμε στον ίδιο χώρο. Στα παιδιά, όμως, θα έλεγα ότι, αν ο σεισμός τα βρει στο σχολείο, να παραμείνουν στο προαύλιο του σχολείου μέχρι να πάω να τα πάρω. Αυτά είναι απλές οδηγίες, που όμως μειώνουν τους κινδύνους. Και βέβαια, ποτέ μετά από ισχυρό σεισμό δεν συγκεντρωνόμαστε στην παράκτια ζώνη. Απεναντίας, απομακρυνόμαστε από αυτήν προς τα ενδότερα όσο το δυνατόν συντομότερα, γιατί ενδέχεται να προκληθεί τσουνάμι».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κατέρριψε τον μύθο ότι, όταν γίνονται αρκετοί μικροί και «ανώδυνοι» σεισμοί, εκτονώνεται η σεισμική δραστηριότητα, ενώ υπάρχει ανησυχία αν περάσει καιρός χωρίς κάποιον δυνατό σεισμό.

«Οι μικροί σεισμοί δεν εκτονώνουν τη σεισμική ενέργεια που απαιτείται για να δώσει έναν ισχυρό σεισμό. Για παράδειγμα, ένας σεισμός μεγέθους 6 ισοδυναμεί με περίπου 1.000 μεγέθους 4 και με 30.000 μεγέθους 3. Σε συγκεκριμένη περιοχή δε γίνονται τόσοι πολλοί μικροί σεισμοί ώστε να “αποτρέψουν” τον μεγάλο, συνεπώς εδώ έχουμε ένα μύθο. Αν, όμως, περάσει αρκετός καιρός χωρίς μεγάλο σεισμό, τότε αυτό γίνεται ανησυχητικό. Αυτό έχει βάση», είπε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα