Το «ταβάνι» της ΝΔ και η δημοσκοπική δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ

Η δυναμική που ανακτά ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το «ταβάνι» στη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας, καταγράφονται σε νέα δημοσκόπηση της ProRata για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Με βάση τα ευρήματα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί με

μικρή απώλεια ένα ποσοστό άνω του 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται κάπως ενισχυμένος. Η μεγάλη διαφορά των κομμάτων φαίνεται ότι είναι στο γεγονός ότι η ΝΔ μοιάζει να έχει πιάσει «ταβάνι» στη δυναμική της ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει περιθώρια αύξησης του ποσοστού του.

Σημαντική είναι η δυναμική που φαίνεται να αναπτύσσει το κόμμα της κεντροαριστεράς (ΔΥΣΗ-ΠΟΤΑΜΙ) ως Κίνημα Αλλαγής που περνάει στην τρίτη θέση με σημαντική διαφορά από τον τέταρτο.

Αναλυτικά τα ποσοστά της Δημοσκόπησης *:

ΝΔ 33%
ΣΥΡΙΖΑ 24,5%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 18%
ΚΚΕ 14,5%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 7%
ΑΝ. ΕΛΛ. 5%
ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ 7,5%
ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 3,5%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 6%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 4,5%

* Συγκριτική παρουσίαση των ποσοστών των ψηφοφόρων που δηλώνουν πιθανότητα >=50% να ψηφίσουν το κάθε κόμμα.

Σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική καταγραφής της πρόθεσης ψήφου, η ProRata καταγράφει τις ατομικές απαντήσεις για την πιθανότητα ψήφου για κάθε κόμμα και υπολογίζει τα ποσοστά δυνητικής εκλογικής επιρροής κάθε κόμματος, αθροίζοντας τα ποσοστά εκείνων που έχουν δηλώσει ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να επιλέξουν κάθε κόμμα.

Συνεπώς το άθροισμα των ποσοστών δυνητικής εκλογικής επιρροής όλων των κομμάτων στον τελικό πίνακα είναι μεγαλύτερο του 100%, γιατί πολλοί επιλέγουν να δηλώσουν ως ίση ή μεγαλύτερη του 50% την πιθανότητα να ψηφίσουν δύο ή περισσότερα κόμματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα