Το σκεπτικό της απόφασης του δικαστηρίου για την υπόθεση της Ηριάννας ζητά ο Κοντονής

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, για την πρωτοφανή καταδίκη της πανεπιστημιακού Ηριάννας Λ. ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες από τον Πρόεδρο του Εφετείου ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Υπενθυμίζεται πως η 29χρονη Ηριάννα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού και χωρίς αναστολή ποινής για συμμετοχή της στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό γεννετικό

υλικό, το οποίο επιστήμονες χαρακτήρισαν «άκυρο δείγμα» και την σχέση της με φοιτητή-νυν συζυγό της- ο οποίος κατηγορήθηκε για φιλικές σχέσεις με μέλη της οργάνωσης, αλλά αθωώθηκε στο δικαστήριο καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εναντίον του.

Το χρονικό μια παράλογης κατηγορίας

Τον Μάρτιο του 2011 και ενώ η Ηριάννα κοιμάται στο σπίτι του φίλου της Κωνσταντίνου -φοιτητή του ΕΜΠ- η Αντιτρομοκρατική κάνει έφοδο στο σπίτι, προσάγει τον φοιτητή και η Ηριάννα οικειοθελώς δίνει δείγμα DNA.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμπεται ως μέλος της ΣΠΦ, χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο, εκτός από την φιλική σχέση που διατηρούσε με δύο μέλη των Πυρήνων, τα οποία κατηγορήθηκαν αργότερα. Ο Κωνσταντίνος αθωώνεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με πρόταση του Εισαγγελέα.

Εν τω μεταξύ, τον Νοέμβριο του 2011 ένας βοηθός τεχνίτη ανελκυστήρων του οποίου τα στοιχεία δεν είναι γνωστά και είναι απορίας άξιον πως από τότε δεν έχει εμφανιστεί σε δικαστήριο για να καταθέσει σχετικά βλέπει από ταράτσα στην Πολυτεχνειούπολη, περίπου στις 4 το πρωί, άνδρα να βγαίνει από βανάκι και να κρύβει ένα κουτί. Εξαιρετικά περίεργος ο τεχνικό-που δεν εμφανίστηκε ποτέ, πουθενά) και νομίζοντας πως το κουτί είχε…λίρες (!!!) ανακαλύπτει πως το περιεχόμενο είναι όπλα.

Τον Ιανουάριο του 2013, δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται η Ηριάννα, φίλη και νυν σύζυγός του Κωνσταντίνου που είχε αθωωθεί, γιατί προέκυψε ταυτοποίηση του δικού της δείγματος DNA σε έναν γεμιστήρα εκτός όπλου από τα ευρήματα της Πολυτεχνειούπολης. Στην έρευνα που έγινε στο σπίτι της και στο αυτοκίνητο της δεν βρέθηκε το παραμικρό στοιχείο που να την καθιστά ένοχη με οποιονδήποτε τρόπο.

Η φοιτήτρια Ηριάννα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Εν τω μεταξύ προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές της ξεκίνησε η διαδικασία της τροποποίησης των όρων αυτών, προκειμένου να μπορεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της και να συνεχίσει τις σπουδές της απρόσκοπτα. Ουδείς αρνήθηκε την αναίρεση των όρων αυτών από τις δικαστικές αρχές. Το Συμβούλιο Εφετών κι ενώ επρόκειτο για υπόθεση τρομοκρατίας, την άφησε δύο φορές να ταξιδέψει στο εξωτερικό κι εκείνη επιστρέφοντας τηρούσε απαρέγκλιτα τους περιοριστικούς όρους.

Η δίκη…

Η δίκη της Ηριάννας έγινε χωρίς καταθέσεις μαρτύρων. Το δικαστήριο δέχτηκε το ένα και μοναδικό, στοιχείο για να την κρίνει ένοχη, που δεν ήταν άλλο από το αμφιλεγόμενο «δείγμα» DNA το οποίο μάλιστα είχε… τελειώσει και δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί επανεξέταση.

Η απόφαση ασύλληπτη για τα δικαστικά χρονικά. Κάθειρξη 13 ετών χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικού και χωρίς αναστολή ποινής για συμμετοχή της στους Πυρήνες της Φωτιάς, με μοναδικό στοιχείο ένα μερικό γενετικό υλικό, το οποίο επιστήμονες χαρακτήρισαν «άκυρο δείγμα».

Οι γονείς της -υποψήφιας διδάκτορος πλέον- Ηριάννας προσέλαβαν τον ειδικό ειδικό γενετιστή καθηγητή, Γεώργιο Φιτσιάλο, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου αλλά και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA. Ο κ. Φιτσιάλος ειδικεύεται στην ανάλυση/ταυτοποίηση DNA και συμπεριλαμβάνεται στους καταλόγους πραγματογνωμόνων των ελληνικών δικαστηρίων.

Η τεχνική έκθεση του διορισμένου πραγματογνώμονα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ. O πραγματογνώμονας επισημαίνει στην έκθεσή του ότι σημειώθηκαν «τραγικά λάθη, σοβαρές ελλείψεις και σημαντικές αποκλίσεις από τους κανόνες που έχει θεσπίσει η διεθνής επιστημονική κοινότητα για την ανάλυση DNA δειγμάτων εγκληματολογικού χαρακτήρα».

Η Ηριάννα καταδικάστηκε την 1η Ιουνίου 2017 και κρατείται στις φυλακές Ελεώνα. Η αίτηση αναστολής που κατέθεσε αναμένεται να εκδικαστεί στις 17 Ιουλίου 2017.

Το σκεπτικό και την επίσπευση της καθαρογραφής της απόφασης ζητά ο Υπ. Δικαιοσύνης

Σήμερα, Δευτέρα 12 Ιουνίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ζήτησε από τον πρόεδρο του Εφετείου το σκεπτικό της απόφασης και την επίσπευση της καθαρογραφής της, για την πρωτοφανή αυτή καταδίκη.

Εν τω μεταξύ με κοινή δήλωση τους 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν σε παρέμβαση υπέρ της Ηριάννας το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Ένωση Δικαστών, τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις, την ΠΟΣΔΕΠ, τους φοιτητικούς συλλόγους, τη Διεθνή Αμνηστία, την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, το Συνήγορο του Πολίτη, και κάθε φορέα της κοινωνίας των πολιτών και δημοκρατικό πολίτη.

«Είμαστε όλοι ύποπτοι… κι εγώ κι εσύ κι η γάτα μου μαζί» ….(;)

Οι κινητοποιήσεις, αλλά και η απόφαση του Υπ. Δικαιοσύνης, εκτός από αναμενόμενες είναι και επιβεβλημένες, καθώς αυτό που συνέβη στην Ηριάννα μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε πολίτη, όπως προκύπτει από την διαχείριση και την εκδίκαση της υπόθεσης.

Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι, αν και σε ποιόν, λογοδοτούν- ή πρέπει να λογοδοτούν- οι άνθρωποι που υπηρετώντας την Δικαιοσύνη δεν αντιλαμβάνονται πλήρως το λειτούργημα που εξασκούν και την επίδραση των αποφάσεων τους, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή των πολιτών που από… «σύμπτωση» θα βρεθούν ενώπιον τους. Ούτε είναι δυνατόν να υπονοείται με οποιονδήποτε τρόπο η ποινικοποίηση των ανθρωπίνων σχέσεων.

Η εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στον θεσμό της Δικαιοσύνης είναι αίσθημα που χτίζεται καθημερινά και από τις δυο πλευρές, όχι μονομερώς, διαφορετικά γκρεμίζεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ίδιο τον θεσμό και την λειτουργία του, αλλά και για την ίδια την δημοκρατία.

(stokokkino.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα