Το παρασκήνιο που «ξεκλείδωσε» τη συμφωνία

Το τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ και η συνομιλία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Τετάρτη, ήταν καθοριστικής σημασίας για την άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις.

Πριν και μετά τη συγκεκριμένη επικοινωνία η γερμανίδα καγκελάριος είχε μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την

Realnews, η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, φέρεται να διαμήνυσε στην γερμανίδα καγκελάριο ότι «χωρίς το χρέος δεν υπάρχει συμφωνία».

Aυτό όμως που λέγεται ότι ξεμπλόκαρε τη συμφωνία για την επιστροφή των θεσμών, ήταν το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τρεις φορές με την Άγκελα Μέρκελ.

Η πρώτη ήταν την επόμενη της επικοινωνίας Μέρκελ – Λαγκάρντ, η δεύτερη το μεσημέρι της προηγούμενης Δευτέρας και η τρίτη το απόγευμα της Τετάρτης, λίγη ώρα μετά την επίσκεψη Τουκ και το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης, στην περίπτωση που το Eurogroup της Μάλτας δεν θα έδινε το «πράσινο φως» για τη συμφωνία.

Η Μέρκελ δεν αρνήθηκε να μεσολαβήσει και διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εργάζεται για να κλείσει η αξιολόγηση.

Το δεύτερο τηλεφώνημα ήταν πολύ πιο έντονο, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται οργισμένος για τις εξελίξεις και τη στάση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

«Άγκελα δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται. Ο Σόιμπλε θέλει να περάσει όλο αυτό στα χέρια του. The game is over. Το θέμα ή θα τελειώσει την Παρασκευή ή θα τελειώσει αλλιώς. Η ευθύνη είναι δική σου. Ο σχεδιασμός Σόιμπλε είναι να προκαλέσει Grexit μέσα στην προεκλογική σας περίοδο. Αυτό δεν θα το επιτρέψω», φέρεται να είπε ο Τσίπρας στη Μέρκελ.

Κατά την τρίτη επικοινωνία τους, ο Τσίπρας φέρεται να της είπε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί με παιχνίδια ορισμένων πλευρών εις βάρος της Ελλάδας και εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι θα δουλέψει για λύση ως την Παρασκευή.

Η τελευταία επικοινωνία με τη Μέρκελ ήταν και αυτή που οδήγησε τον πρωθυπουργό να εκτιμήσει το βράδυ της ίδιας μέρας πως ενδεχομένως να μην χρειαστεί η Σύνοδος των χωρών της Ευρωζώνης.

Ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου του Σόιμπλε είχε δηλώσει πως στο Eurogroup θα μπορούσε να υπάρξει τεχνική συμφωνία, ενώ εκπρόσωποι της Κομισιόν άφηναν να εννοηθεί ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για κλείσιμο της συμφωνίας.

Ο ρόλος του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Η γερμανίδα Καγκελάριος είχε να αντιμετωπίσει και εσωτερικές πιέσεις καθώς ο γερμανός Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, την ενημέρωσε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή μια προσπάθεια για την επιβολή ενός Grexit. Μάλιστα, ο Γκάμπριελ, ο οποίος δείχνει ιδιαίτερη συμπάθεια προς την κυβέρνηση Τσίπρα την απείλησε με πρόωρες εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα