Το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ ακύρωσε την ομιλία της υπερσυντηρητικής δημοσιογράφου Αν Κούλτερ

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας αποφάσισε, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, την ακύρωση της ομιλίας που αναμενόταν να εκφωνήσει την επόμενη εβδομάδα η υπερσυντηρητική δημοσιογράφος Αν Κούλτερ με θέμα τη μετανάστευση, με την ίδια όμως να διαμηνύει ότι θα προχωρήσει κανονικά με την ομιλία της.

Η διάλεξη της 27ης Απριλίου έχει εγείρει ανησυχίες για επανάληψη των βίαιων διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην πανεπιστημιούπολη του Μπέρκλεϊ τον Φεβρουάριο, όταν διαδηλωτές

απέτρεψαν την πραγματοποίηση ομιλίας του Μάιλο Γιαννόπουλος, αρθρογράφου του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart και μια από τις γνωστότερες μορφές της αμερικανικής άκρας δεξιάς. Μετά τα βίαια επεισόδια, ο πρόεδρος των Τραμπ απείλησε να διακόψει την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του πανεπιστημίου του.

«Τι θα κάνουν; Θα με συλλάβουν;» δήλωσε η Κούλτερ σε συνέντευξη της στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox, το βράδυ της Τετάρτης. «Βεβαίως και θα εκφωνήσω την ομιλία μου», πρόσθεσε, ενώ με αναρτήσεις της στο Twitter διαβεβαίωσε ότι η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί.

Η Κούλτερ μια από τις πλέον γνωστές υπερσυντηρητικές φωνές σχεδιάζει να μιλήσει για το νέο της βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2015 με τίτλο: «Αντίο Αμερική!: Το σχέδιο της Αριστεράς να μετατρέψει την χώρα μας σε ένα Κολαστήριο του Τρίτου Κόσμου».

Η Κούλτερ θεωρεί τις πολιτικές υπέρ της μετανάστευσης ως μέρος μιας ακροαριστερής συνωμοσίας να δημιουργηθούν περισσότεροι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι μακροπρόθεσμα και το βιβλίο επικρίνει καυστικά την παράτυπη μετανάστευση, ιδίως εκείνη με προέλευση από το Μεξικό.

Η Young America’s Foundation, μια από τις τρεις συντηρητικές οργανώσεις που διοργανώνουν την διάλεξη, στηλίτευσαν μια απόπειρα καταστολής της ελευθερίας του λόγου– όπως την χαρακτήρισαν – από ένα πανεπιστήμιο που χρηματοδοτείται από τους φορολογουμένους πολίτες.

Η διοίκηση του πανεπιστημίου τόνισε πως προσπαθεί να επαναπρογραμματίσει την εκδήλωση για το Σεπτέμβριο και πως η απόφαση της ελήφθη για λόγους ασφάλειας, και όχι ιδεολογίας.

Το Μπέρκλεϊ αποτέλεσε οχυρό των υπερασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης από τη δεκαετία του 1960.

Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, κατά την διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου το Πανεπιστήμιο έγινε επίκεντρο συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών υπέρ και κατά του Τραμπ και τουλάχιστον 21 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Την Τρίτη η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους που διαδήλωναν ενάντια στην επίσκεψη του ακροδεξιού αυτοχαρακτηριζόμενου ηγέτη των λευκών εθνικιστών Ρίτσαρντ Σπένσερ στο Πανεπιστήμιο Όμπερν, στην Αλαμπάμα.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα