Το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας και η τελευταία δόση επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup

Αναμένεται να εγκριθούν οι όροι της Κομισιόν για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της ΕλλάδαςΘα δοθεί και το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δις. ευρώ του τρίτου προγράμματοςΜία μέρα μετά στις 13 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ESM για τη δόσηΤι περιλαμβάνει το πλαίσιο της Κομισιόν

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία αναμένεται να εγκριθούν οι όροι

της Κομισιόν για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, ενώ θα δοθεί και το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δις. ευρώ του τρίτου προγράμματος.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση,

Μία μέρα μετά στις 13 Ιουλίου θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του ESM που θα δώσει την τελική έγκριση για την εκταμίευση των 15 δις. ευρώ.

Κατά την αυριανή συνεδρίαση , το Συμβούλιο Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα εξετάσει την έγκριση της εκταμίευσης προς την Ελλάδα της δόσης των 15 δισ. ευρώ για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος ασφαλείας της. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του ESM με την ατζέντα της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η απόφαση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας, όπως προβλέπεται στον κανονισμό 472/2013 «θα διευκολύνει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, αξιοποιώντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί και θα στηρίξει την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και τη συνέχιση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι ελληνικές αρχές».

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα και θα τεθεί σε ισχύ από τις 22 Αυγούστου, οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο σημερινό Eurorgroup.

Τι περιλαμβάνει το πλαίσιο

Το πλαίσιο προβλέπει τριμηναίες αποστολές αξιολόγησης για τον έγκαιρο εντοπισμό των κινδύνων, που θα επιτρέπει την αντιμετώπισή τους σε αρχικό στάδιο ενώ θα εκδίδονται τριμηνιαίες αναφορές με τα ευρήματα της Κομισιόν και θα υποβάλλονται στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ελληνική Βουλή και στο Euro Working Group. H ενεργοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα γίνεται στη βάση των θετικών αναφορών

Keywords
Τυχαία Θέματα