Το Ιράν απορρίπτει τις «γελοίες» κατηγορίες της Σ. Αραβίας για τον πόλεμο στην Υεμένη

«Γελοίες και αβάσιμες» χαρακτήρισε τις κατηγορίες της Σαουδικής Αραβίας το Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη εμποδίζει κάθε πολιτική επίλυση της κρίσης στην Υεμένη, υποδαυλίζοντας τις συγκρούσεις με την αποστολή όπλων στους σιίτες αντάρτες Χούτι.

«Οι ισχυρισμοί του σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τους οποίους η χώρα μας θέτει εμπόδια στον δρόμο της ειρήνευσης για την Υεμένη, είναι γελοίες και βάσιμες», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Γασεμί, σε

ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο.

«Το Ιράν καταδικάζει από την αρχή την επίθεση (εναντίον της Υεμένης) και έχει ζητήσει τον τερματισμό του πολέμου και (…) θα κάνει τα πάντα για να σταματήσει αυτό τον αιματηρό και απεχθή πόλεμο», πρόσθεσε ο Γασεμί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι ψευδείς κατηγορίες δεν μειώνουν την ευθύνη (…) εκείνων που έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, κυρίως φόνους, καταστροφές σχολείων και νοσοκομείων, και έχουν εξωθήσει τον αθώο πληθυσμό στον λιμό».

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, δήλωσε χθες ότι «οι αντάρτες Χούτι δεν θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις ωμότητές τους χωρίς τη στήριξη της χώρας που είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότρια τρομοκρατών στον κόσμο, το ιρανικό καθεστώς».

Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Σαουδικής Αραβίας, ο στρατηγός Άμπντελ Ράχμαν μπιν Σάλεχ αλ Μπιανιάν, κατηγόρησε επίσης το Ιράν ότι «στηρίζει χωρίς όρια» τους αντάρτες.

«Το Ιράν στέλνει παράνομα όπλα στους Χούτι και τους συμμάχους τους» και «υπονομεύει κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στην Υεμένη, γεγονός που οδηγεί σε αποτυχία τις πολιτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της νόμιμης κυβέρνησης και των παραστρατιωτικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο αλ Τζουμπέιρ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα