Το φαρμακείο του καλοκαιριού – Τι χρειάζεται να έχετε μαζί σας στις διακοπές

Ποια φάρμακα να συμπεριλάβετε στο φαρμακείο των διακοπών σαςΣυμβουλές για να τα μεταφέρετε και να τα φυλάσσετε για να μην αλλοιωθούν

Έχετε πάρει μαζί σας τα μαγιό, τις πετσέτες, τα στρώματα θαλάσσης, αλλά έχετε προνοήσει να βάλετε στις βαλίτσες σας και το φαρμακείο των διακοπών σας;

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει τα φάρμακα

που καλό είναι να πάρετε μαζί σας, όπως και τρόπους φύλαξης για να μην αλλοιωθούν από τη ζέστη.

Το φαρμακείο των διακοπών πρέπει να περιλαμβάνει:

Παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπιααντιισταμινικάαντιμυκητιακές κρέμεςαλοιφές για τα τσιμπήματα από κουνούπια, μέλισσες ή μέδουσεςθερμόμετροαντηλιακά για παιδιά και ενήλικεςκαταπραϋντικές κρέμες για τα εγκαύματα από τον ήλιοβαμβάκιοξυζενέιώδιο και αποστειρωμένες γάζεςυποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμουςυποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίεςαντιβιοτική σκόνη και αλοιφή για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση πιθανών τραυματισμών.

Όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γραμματέας του ΦΣΘ, Διονύσης Ευγενίδης, «για να αντιμετωπίσετε ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο, πριν την αναχώρησή σας συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας».

Προσθέτει ότι χρήσιμες είναι επίσης οι οφθαλμικές σταγόνες για τυχόν ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και ένα τσιμπιδάκι φρυδιών πχ, για την αφαίρεση αγκαθιών από αχινούς ή κεντριού μέλισσας.

«Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη, ενώ οι γονείς δεν πρέπει να αφήνουν ποτέ τα παιδιά στον ήλιο χωρίς φανελάκι και καπελάκι. Μάλιστα, πρέπει να έχουν μαζί τους και το βιβλιάριο υγείας του παιδιού τους. Όσο για το αντηλιακό, δεν ξεχνάμε ποτέ να το εφαρμόζουμε σε πρόσωπο και σώμα επαναλαμβάνοντας συχνά τη διαδικασία» συμβουλεύει ο κ. Ευγενίδης.

Τρόποι σωστής μεταφοράς και φύλαξης

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. «Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες και όταν φτάσετε στον προορισμό σας, να τα βάλετε σε ψυγείο ή όσο είστε στη θάλασσα να τα έχετε σε σκιερό μέρος μαζί με τις παγοκύστες.

Σε γενικές γραμμές όλα τα φάρμακα χρειάζονται φύλαξη σε ειδικές συνθήκες με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε καμία περίπτωση δεν τα αφήνουμε εκτεθειμένα στον ήλιο και τη ζέστη είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο» καταλήγει ο κ.Ευγενίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα