Το Facebook ζητά από τους χρήστες… γυμνές φωτογραφίες για έναν συγκεκριμένο λόγο

Το Facebook δοκιμάζει έναν πρωτότυπο τρόπο για να περιορίσει τη λεγόμενη «εκδικητική πορνογραφία» ή τη δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών χωρίς τη συναίνεση του ατόμου που απεικονίζεται στις φωτογραφίες.

Ζητά από τους χρήστες να του στείλουν μόνοι τους γυμνές φωτογραφίες τους, ως προληπτικό μέσο άμυνας έναντι άλλων χρηστών που μπορεί να επιδιώξουν να τους εκθέσουν.

Όσοι έχουν μοιρασθεί γυμνές ή σεξουαλικές φωτογραφίες με συντρόφους και ανησυχούν ότι ο νυν ή πρώην σύντροφός τους μπορεί να τις κυκλοφορήσει ευρύτερα χωρίς τη συναίνεσή τους, μπορούν να τις στείλουν στο Facebook μέσω Messenger.

Αυτό που γίνεται στη συνέχεια, είναι το Facebook να δημιουργήσει ένα μοναδικό ψηφιακό αποτύπωμα της κάθε εικόνας, που θα επιτρέψει στους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης να εντοπίζουν και να μπλοκάρουν έγκαιρα κάθε προσπάθεια άλλου χρήστη να «ανεβάσει» και να μοιραστεί την ίδια επίμαχη φωτογραφία στο Facebook ή στο Instagram.

Η νέα – παράδοξη – δυνατότητα θα εφαρμοσθεί σε πρώτη φάση πιλοτικά στην Αυστραλία, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της χώρας, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian και το αυστραλιανό δίκτυο ABC. Εκτιμάται ότι περίπου το 4% των χρηστών στις ΗΠΑ (ένας στους 25) έχει πέσει θύμα εκδικητικής πορνογραφίας, ποσοστό που αυξάνεται στο 10% για τις γυναίκες έως 30 ετών.

Η αποστολή φωτογραφιών προϋποθέτει το συμπλήρωμα μιας online φόρμας στην ιστοσελίδα του κυβερνητικού επιτρόπου της Αυστραλίας για θέματα ηλεκτρονικής ασφάλειας, εξηγώντας τις ανησυχίες τους.

Ακολούθως, θα καλούνται να στείλουν τις φωτογραφίες τους μέσω του Messenger και η κυβερνητική υπηρεσία θα αναλαμβάνει να ενημερώσει σχετικά το Facebook.

Τελικά, το Facebook θα φροντίζει να βάζει την αναγκαία ψηφιακή επισήμανση σε κάθε εικόνα, ώστε να μπαίνει «μπλόκο» σε κάθε μελλοντικό «ανέβασμα» ή στο μοίρασμά της από τρίτους.

Το Facebook θα αποθηκεύει αυτές τις φωτογραφίες για σύντομο χρονικό διάστημα και μετά θα τις διαγράφει. Το κοινωνικό δίκτυο, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ήδη διερευνά την επέκταση του μέτρου και σε άλλες χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα