Την Αρχη Προστασίας Δεδομένων καλεί η κυβέρνηση για το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην Νέα Δημοκρατία και καλεί την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να διερευνήσει το θέμα σχετικά με Μητρώο Πολιτικών Στελεχών και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το νόμο «καθώς πρόκειται για ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό που αφορά στα προσωπικά δεδομένα όλων των Ελλήνων πολιτών».

Νέα εξέλιξη πήρε το θέμα σχετικά με το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών,

καθώς μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης περί συκοφάντησης, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σειρά του απαντάει ότι οι εν λόγω παραβάσεις έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία εν γνώσει του παράνομου χαρακτήρα τους.

Αναλυτικότερα, το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης αναφέρει ότι: Το άρθρο 23 του ΠΔ 26/2012, που μας προτρέπει «να διαβάσουμε για να ενημερωθούμε», ορίζει ρητά, στην παρ. 4, ότι τα στοιχεία των εκλογικών καταλόγων που της έχουν χορηγηθεί σε μαγνητικά μέσα για τη διευκόλυνση της εκλογικής διαδικασίας «χρησιμοποιούνται μόνον από εκείνον στον οποίο χορηγούνται αποκλειστικώς και μόνο για εκλογική χρήση. Η παραχώρηση ή η χρησιμοποίησή τους από οποιονδήποτε άλλο ή για σκοπό μη εκλογικό απαγορεύεται», προβλέποντας μάλιστα και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

Όσο για τον ν. 2472/97, η ανάγνωσή του και μόνο επιτρέπει στον οποιονδήποτε να «ανθολογήσει» μια μακρά σειρά εξαιρετικά σοβαρών ζητημάτων, επί των οποίων οφείλει η ΝΔ να δώσει άμεσα εξηγήσεις:

Το άρθρο 2δ’ που ορίζει την έννοια της επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων, το άρθρο 5 που ορίζει τις προϋποθέσεις νόμιμης επεξεργασίας (και από το οποίο προκύπτει ότι παρανόμως επεξεργάστηκε, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών τα προσωπικά δεδομένα που περιήλθαν στην κατοχή της, για σκοπό τελείως διαφορετικό), το άρθρο 6 από το οποίο προκύπτει ότι όφειλε να έχει ανακοινώσει εγγράφως στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τη σύσταση και λειτουργία αρχείου και κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, το άρθρο 7Α που προβλέπει εξαιρέσεις από την υποχρέωση γνωστοποίησης προς την Αρχή για τα πολιτικά κόμματα, μόνο για τα προσωπικά δεδομένα των μελών τους, το άρθρο 8 για τις προϋποθέσεις νόμιμης διασύνδεσης αρχείων, το άρθρο 21 που προβλέπει σοβαρές διοικητικές κυρώσεις και το άρθρο 22 που ορίζει τις ποινικές κυρώσεις.

Ύστερα από τη σπάνια αυτή δημόσια και πανηγυρική ομολογία παράνομης επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών, καλούμε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να διερευνήσει το θέμα και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες σύμφωνα με το νόμο», καταλήγει η ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Τέλος, πριν από λίγες ημέρες 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση- καταγγελία στη Βουλή και στον υπουργό Εσωτερικών, ρωτώντας τον:

Αν έχει δοθεί άδεια για τη χρήση αυτών των βάσεων δεδομένων.Αν η ΝΔ έλαβε άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για να αναρτήσει τους πλήρεις εκλογικούς καταλόγους.Πώς διασφαλίζεται ότι η ΝΔ δεν αποθηκεύει τις αναζητήσεις, άρα και τα προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Αντιλαμβανόμαστε την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της Νέας Δημοκρατίας.

Για ακόμη μια φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει την αλλεργία του στις ανοιχτές και αξιοκρατικές διαδικασίες.

Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Όποια απολύτως απαραίτητα στοιχεία συλλέγει η Νέα Δημοκρατία, αυτό γίνεται με τη συγκατάθεση των μελών της.

Και προφανώς, η Νέα Δημοκρατία θα παρέχει την απαραίτητη ενημέρωση στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Όσο, όμως, και να ενοχλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να αυξάνει την επιρροή της στην κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα