Τι ζήτησαν δήμαρχοι, φορείς και Μπακογιάννη από τον Γιώργο Σταθάκη

Πολύωρη συνάντηση είχε στη Λαμία ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τόσο με τους εκπροσώπους των φορέων, όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Το φυσικό αέριο και οι διαδικασίες που προωθούνται το τελευταίο διάστημα, έτσι ώστε να φτάσει και να διανέμεται σε όλες τις πόλεις της Στερεάς Ελλάδας, τα επιμέρους περιβαλλοντικά θέματα και κυρίως εκείνα τα οποία έχουν σχέση με τους δασικούς χάρτες που αναρτώνται αυτή

την περίοδο, όπως επίσης και θέματα διαχείρισης υδάτων, αλλά και θέματα που έχουν σχέση με την περιβαλλοντική ισορροπία, ήταν εκείνα τα οποία τέθηκαν υπ’ όψιν του υπουργού από τους εκπροσώπους των φορέων των επιμελητηρίων των δήμων, αλλά και της περιφέρειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σύνολο τους οι δήμαρχοι έδωσαν το παρών στη συνάντηση, που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής, θέτοντας επιμέρους ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος, όπως είναι ο Σπερχειός, οι περιοχές Νατούρα, η λειτουργία των φορέων προστασίας, όπως επίσης και τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με επενδύσεις, οι οποίες εξαρτώνται από διάφορες ερμηνείες γύρω από περιβαλλοντικά θέματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησε περισσότερο να ενημερωθεί από τα επιμέρους θέματα πριν δώσει απαντήσεις.

Συνάντηση με Κώστα Μπακογιάννη

Ιδιαίτερα χρήσιμη χαρακτήρισε την συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μετείχε στην σύσκεψη που οργανώθηκε με τους δημάρχους, ενώ στην συνέχεια ζήτησε να ενημερώσει κατ’ εξοχήν τον υπουργό για θέματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων του.

Τα βασικά θέματα τα οποία έθεσε ο Κώστας Μπακογιάννης είναι, οι εξελίξεις γύρω από τη διανομή και τη χρήση του φυσικού αερίου, όπου υπογράμμισε στον Γιώργο Σταθάκη την ανάγκη το υπουργείο να διευκολύνει τις επόμενες διαδικασίες, καθώς εδώ και 1,5 χρόνο έχουν ληφθεί αποφάσεις για το συγκεκριμένο έργο. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος, έχει υπάρξει συμφωνία σε όλα τα επίπεδα με τη ΔΕΠΑ, για τη χρήση του φυσικού αερίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν ορισμένες διαδικασίες, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να αρχίσει η φάση της κατασκευής των έργων.

«Είχαμε υποχρέωση να ενημερώσουμε το υπουργείο για τις κινήσεις που έχουν γίνει και την ετοιμότητα των οποία παρουσιάζεται και να ζητήσουμε είτε σε ορισμένες καταστάσεις να διευκολύνει, είτε σε κάποιες άλλες να μην παρεμβαίνει. Ο Γιώργος Σταθάκης έδειξε απόλυτα ενημερωμένος για αυτά», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, τονίζοντας συγχρόνως την ανάγκη να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες. Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας υπογράμμισε με νόημα ότι έχουμε ξεκινήσει πολύ νωρίς για τη θέρμανση των πόλεων της Στερεάς Ελλάδας, καθώς ο αγωγός διέρχεται μέσα στην Στερεά Ελλάδα και θα έπρεπε να βρούμε τρόπους να αξιοποιήσουν αυτή την κομβική θέση. Κατά τον Κώστα Μπακογιάννη συζήτηση έγινε μέσα σε ένα θετικό κλίμα και υπήρξε ομοφωνία και από τις δύο πλευρές.

O περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό για τη εξέλιξη που έχει μέχρι στιγμής στο εγχείρημα με τον Ασωπό ποταμό. Σημείωσε τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώθηκε το σκηνικό στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως επίσης, σημείωσε τα συναινετικά βήματα τα οποία έχουν γίνει μέσα από έναν εξαντλητικό διάλογο. Όπως είπε ο Κ. Μπακογιάννης «ουσιαστικά, έχουν συμφωνήσει όλες οι πλευρές προς συγκεκριμένη πλέον κατεύθυνση».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κατέθεσε τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί και από το περιφερειακό συμβούλιο σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, οι οποίοι έχουν αναρτηθεί. Έκανε λόγο για τρομακτικά λάθη και σημείωσε ότι είναι ανάγκη να σταματήσει κάθε ανάρτηση, να επεξεργαστούν πρώτα απ’ όλα τα στοιχεία και από κει και μετά να εξελιχθεί οποιαδήποτε διαδικασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, από την πλευρά του Γιώργου Σταθάκη, έλαβαν αρνητική απάντηση τόσο ο ίδιος ο Κώστας Μπακογιάννης, όσο και οι δήμαρχοι που έθεσαν το συγκεκριμένο θέμα.

Ο αρμόδιος υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας τόνισε ότι, προς το παρόν δεν υφίσταται θέμα να σταματήσει αυτή η διαδικασία, ωστόσο έδειξε όμως, διάθεση κάθε ένα θέμα το οποίο εντοπίζεται να καταβάλλονται προσπάθειες, έτσι ώστε να δίδεται λύση στη συνέχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα