Τη λέξη «επιστράτευση» αναζητούν οι Έλληνες στο internet – Τι προβλέπει το ΓΕΣ

Επιμέλεια: Αντώνης Ρηγόπουλος

Για μια ακόμη φορά στην ιστορία οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνάνε μια περίοδο αυξημένης έντασης.

Η κλιμάκωση των προβλημάτων βαίνει ταχύτατα, ενώ την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι τα αυστηρά μηνύματα μεταξύ των χωρών πλέον εκτοξεύονται από τα χείλη ανώτατων κυβερνητικών αλλά και πολιτειακών παραγόντων όπως οι Πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί των χωρών.

Άλλωστε, με αφετηρία την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2017 όπου κατέστησαν σαφείς οι αντιθέσεις μεταξύ

των δύο κρατών, το πολιτικό και διπλωματικό θερμόμετρο ανεβαίνει συνεχώς.

Τα δύο επεισόδια στην περιοχή των Ιμίων, το ένα εκ των οποίων κατέληξε σε φυσική επαφή μεταξύ δύο εχθρικών πολεμικών πλοίων, είναι μόνο η μία έκφανση αυτής της κρίσης. Παράλληλα με αυτά, παρατηρούμε αυξημένες παραβιάσεις του ελληνικού FIR από τουρκικά μαχητικά, παρενοχλήσεις ελληνικών αλιευτικών σκαφών, πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα απέναντι στις εργασίες εξόρυξης πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και αμφισβητήσεις των δεδομένων συνόρων των δύο κρατών από την τουρκική πλευρά. Ως επιστέγασμα όλων αυτών ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας γενικής επιστράτευσης.

Η ανησυχία αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους και τους πολίτες των δύο χωρών, αφού μια οποιαδήποτε περαιτέρω όξυνση της κατάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατιωτικές «περιπέτειες» χιλιάδες άνδρες.

Οι Έλληνες «γκουγκλάρουν» την επιστράτευση

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην Ελλάδα είναι η ραγδαία αύξηση των αναζητήσεων των χρηστών του διαδικτύου σε λέξεις-κλειδιά που αφορούν μια ενδεχόμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο κρατών, αλλά και για το ενδεχόμενο μιας επιστράτευσης.

Σύμφωνα με την υπηρεσία της Google που συγκεντρώνει στοιχεία για τις αναζητήσεις των χρηστών, τις τελευταίες 90 ημέρες έχει παρατηρηθεί αύξηση της τάξης του 1000% στα λήμματα «πόλεμος – Ελλάδα – Τουρκία – 2018».

Επιπλέον το Google χαρακτηρίζει ως «υπερβολική» την αύξηση των αναζητήσεων στα λήμματα «επιστράτευση», «στρατός», «πόλεμος» και «Τουρκία» ως ξεχωριστές αναζητήσεις.

Συγκεκριμένα, η αναζήτηση της λέξης «επιστράτευση» παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες κατακόρυφη αύξηση αγγίζοντας για πρώτη την ανώτατη τιμή 100 που χρησιμοποιεί στις αναλύσεις της η υπηρεσία Google Trends.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που παρουσιάζεται και σε άλλες σχετικές λέξεις που αναδεικνύουν την ανησυχία των πολιτών για το ενδεχόμενο μιας πραγματικής ελληνοτουρκικής εμπλοκής.

Αν και όπως φαίνεται στα παρακάτω γραφήματα, οι αναζητήσεις των λέξεων «στρατός», «πόλεμος» και «Τουρκία», περνούν από διακυμάνσεις, τις τελευταίες ημέρες έχουν σημειώσει κατακόρυφη άνοδο, αγγίζοντας και αυτές την τιμή 100.

Τι θα γίνει σε περίπτωση επιστράτευσης

Οι πιθανότητες να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη στο εγγύς μέλλον δεν είναι ορατές, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν και αβάσιμες οι ανησυχίες που φαίνεται να έχουν οι πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο αναδημοσιεύουμε από την επίσημη σελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού τα βασικότερα σημεία που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς σχετικά με την επιστράτευση.

Άλλωστε, στην εφεδρεία των Ενόπλων Δυνάμεων εγγράφονται οι έφεδροι αξιωματικοί και οπλίτες που απολύονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 45ο έτος της ηλικίας τους. Οι έφεδροι εγγράφονται στην εφεδρεία του Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων στον οποίο εκπλήρωσαν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Ο έφεδρος, μετά την απόλυση του από το Στράτευμα εντάσσεται στην εφεδρεία και λαμβάνει το Ειδικό Φύλλο Πορείας (ΕΦΠ), το οποίο έχει χρώμα είτε πράσινο (για την τοποθέτηση του αρχικά σε μια Μονάδα, με τα καθήκοντα και την ειδικότητα που κατείχε κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας), είτε λευκό (το οποίο τον θέτει σε κατάσταση αναμονής για μελλοντική τοποθέτησή του σε κάποια Μονάδα, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν).

Οδηγίες και Υποχρεώσεις σε Περίοδο Επιστράτευσης

Η πρόσκληση του εφέδρου, σε περίπτωση επιστράτευσης, μπορεί να γίνει με ανακοίνωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Εφημερίδα, Διαδίκτυο), με τοιχοκόλληση προκηρύξεων ή με την επίδοση Φύλλου ατομικής Προσκλήσεως (ΦΑΠ).

Εάν η ανακοίνωση γίνει με τα Μέσα Ενημέρωσης του κοινού, τότε ο έφεδρος θα κληθεί με μια από τις συνθηματικές λέξεις που υπάρχουν στο επάνω μέρος του ΕΦΠ, όπως:

Το χρώμα του ΕΦΠ.Το γράμμα Ω μαζί με έναν αριθμό.Τον κωδικό αριθμό της Μονάδας, που αποτελείται από δύο γράμματα με έναν τετραψήφιο αριθμό.

Για να διαπιστώσει ότι καλείται, πρέπει να εξετάσει εάν οι ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνουν ένα από τα παραπάνω συνθηματικά.

Σε περίπτωση που επιστρατεύεται πρέπει να λάβει υπόψη του τον χρόνο που θα έχει στη διάθεσή του να τακτοποιήσει τις άμεσες οικογενειακές του υποθέσεις

Επίσης οφείλει να μελετήσει με προσοχή τις συνοπτικές οδηγίες που είναι γραμμένες στο Ειδικό Φύλλο Πορείας.

Κατά την αναχώρηση για τη Μονάδα, ο έφεδρος θα πρέπει να πάρει μαζί του οπωσδήποτε:

Τροφή για 2 ημέρες (ξηρά τροφή).Την Αστυνομική ταυτότηταΤα Επιστρατευτικά Έγγραφα.Την άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου (εάν έχει).Ένα μικρό σακίδιο με τα προσωπικά του είδη.

Ο έφεδρος είναι υποχρεωμένος να αναχωρήσει αμέσως για την Μονάδα που αναγράφεται στο Ειδικό Φύλλο Πορείας ή ΦΑΠ, για να μπορέσει να παρουσιασθεί έγκαιρα. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε συγκοινωνιακό μέσο σε συνδυασμό με τα αποκόμματα εισιτηρίων που είναι στο Ειδικό Φύλλο Πορείας του. Οδηγίες για την συμπλήρωση και χρησιμοποίηση των εισιτηρίων του ΕΦΠ υπάρχουν στο πίσω μέρος των εισιτηρίων.

Σε περίπτωση που δυσκολεύεται να μετακινηθεί προς τη Μονάδα του γρήγορα, να παρουσιασθεί στο ΣΠΕ ή ΧΣΕ που αναγράφεται στις «οδηγίες για την κίνησή σου» που βρίσκονται στο εμπρός μέρος του ΕΦΠ ή του ΦΑΠ, προκειμένου από εκεί να προωθηθεί στη Μονάδα του. Εάν βρίσκεται μακριά από το ΣΠΕ ή ΧΣΕ πρέπει να παρουσιασθεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομική Αρχή, προκειμένου να διευκολυνθεί κατά την κίνησή του.

Η τελευταία γενική επιστράτευση διατάχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φ. Γκιζίκη το καλοκαίρι του 1974, μετά το πραξικόπημα του Σαμψών που επιχειρήθηκε στην Κύπρο. Μερική ολιγόωρη επιστράτευση έγινε στην παραμεθόριο κατά τις Ελληνοτουρκικές κρίσεις του 1987 και του 1996.

Keywords
Τυχαία Θέματα