Τι κρύβεται πίσω από τη διπλή επίθεση στην Τεχεράνη

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται τρομοκρατική επίθεση στο ΙράνΗ επίθεση σημειώθηκε δύο μόλις εβδομάδες μετά την επίσκεψη ΤραμπΏρες πριν την επίθεση σαουδάραβας υπουργός προειδοποιούσε για «τιμωρία» του Ιράν

Γράφει η Έλενα Καραμαγκάλη

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 42 ακόμη τραυματίστηκαν το πρωί της Τετάρτης σε διπλή επίθεση σε δύο από τα πιο συμβολικά σημεία της Τεχεράνης: το Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, Αγιατολάχ Χομεϊνί.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε αμέσως την ευθύνη για τις επιθέσεις, και είναι η πρώτη φορά που οι εξτρεμιστιστές

σουνίτες μουσουλμάνοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για επίθεση σε σιιτικό έδαφος. Η τρομοκρατική οργάνωση μάχεται τις δυνάμεις που στηρίζονται από το Ιράν στο Ιράκ και τη Συρία και βλέπει τους σιιίτες μουσουλμάνους ως αποστάτες.

Οι εντάσεις στον Περσικό Κόλπο είναι ήδη τεταμένες, έπειτα από επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Σαουδική Αραβία και αρκετές άλλες σουνιτικές χώρες, ηγήθηκαν μιας προσπάθειας απομόνωσης του Κατάρ, τη μόνη χώρα του Κόλπου που εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με το Ιράν.

Η πρώτη τρομοκρατική επίθεση – εδώ και μια δεκαετία – στην Τεχεράνη, σημειώθηκε μόλις δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη Τραμπ στη Σαουδική Αραβία και στους συμμάχους της και τη δέσμευσή του για απομόνωση του Ιράν. Το Ιράν από τη μεριά του, απέρριψε αυτά τα σχόλια, που έγιναν από το Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, ως σχέδιο του Τραμπ με απώτερο στόχο να πουλήσει όπλα στη Σαουδική Αραβία. Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Τζαφάτ Ζαρίφ, μάλιστα, είπε πως ο Τραμπ «αρμέγει» τη Σαουδική Αραβία.

Πολλοί στο Ιράν βλέπουν το Ισλαμικό Κράτος ως άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Σαουδική Αραβία. Ο Χαμιντρεζά Ταράγκι, αναλυτής και σύμβουλος του ιρανού ηγέτη, Αγιατολάχ Αλι Χαμενέι, δήλωσε ότι «η ISIS ιδεολογικά, οικονομικά και πρακτικά έχει την πλήρη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας – είναι το ίδιο και το αυτό».

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία ηγούνται μιας «σύγκρουσης» στη Μέση Ανατολή μεταξύ σιιτών και σουνιτών. Άλλωστε, πριν από ένα χρόνο περίπου υπήρξε κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών με αφορμή την εκτέλεση του Νιμρ- Αλ Νιμρ, κορυφαίου σιίτη κληρικού, που εξέφραζε ανοιχτά την κριτική του κατά της Σαουδικής Αραβίας και ειδικότερα της βασιλικής οικογένειας. Τότε, διαδηλωτές είχαν εισβάλει στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και έβαλαν φωτιά.

Στο Ριάντ, οι αρχές απάντησαν τότε, διακόπτοντας τις διπλωματικές σχέσεις δίνοντας παράλληλα διορία 48 ωρών στον πρέσβη του Ιράν να εγκαταλείψει τη χώρα.

Το Ιράν έχει διαθέσει στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ και τη Συρία ενώ ελέγχει και χρηματοδοτεί μαχητές σε αυτές τις χώρες καθώς και στον Λίβανο. Η Τεχεράνη επίσης έχει μια επιρροή στους Χούθι που μάχονται κατά της κυβέρνησης της Υεμένης και συχνά μιλά ανοιχτά προς στήριξη των σιιτών του Μπαχρέιν, που αποτελεί πλειονότητα της χώρας και που το Ιράν ισχυρίζεται ότι καταπιέζεται από τη σουνιτική μοναρχία της χώρας.

Την Τετάρτη το πρωί, λίγες ώρες πριν την επίθεση στο Ιράν, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, είπε πως το Ιράν πρέπει να τιμωρηθεί για την ανάμειξή του στην περιοχή και αποκάλεσε την Τεχεράνη την ηγέτιδα χώρα που στηρίζει την τρομοκρατία.

Το Ιράν, από την πλευρά του, κατηγορεί εδώ και καιρό τη Σαουδική Αραβία για στήριξη της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι το βασίλειο έχει διευκολύνει την άνοδο των εξτρεμιστικών σουνιτικών ομάδων στην περιοχή, όπως το Ισλαμικό Κράτος και άλλες ομάδες σε Ιράκ και Συρία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ιρανικής ασφάλειας, οι σημερινές επιθέσεις αποτελούν μήνυμα από τη Σαουδική Αραβία και έχουν σκοπό να δοκιμάσουν τις αντιδράσεις του Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα