Θερμό επεισόδιο με Τουρκία, ο φόβος των Ελλήνων – Πόσο φοβούνται τους άλλους γείτονες

Την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό των Ελλήνων για όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο καταγράφει έρευνα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»Τι απάντησαν για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Φόβο για ένα θερμό επεισόδιο προκαλεί στους Έλληνες η ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση

της Prorata για λογαριασμό του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα για τα συναισθήματα που τους προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το 67% παραδέχθηκε ότι φοβάται για θερμά επεισόδια, το 61% δήλωσε ότι του προκαλεί οργή ενώ το 61% νιώθει απογοήτευση για την αδυναμία της Ελλάδας να την αντιμετωπίσει.

Οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν ποια εκ των Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία θεωρούν εχθρική χώρα. Το 87% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία (7% όχι), το 47% την Αλβανία (37% όχι) και το 45% την ΠΓΔΜ (38% όχι).

Σε ό,τι αφορά το αν κάποια από τις Αλβανία, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Τουρκία απειλεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, το 78% απάντησε καταφατικά για την Τουρκία, το 27% για την Αλβανία και το 21% για την ΠΓΔΜ.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι (64%), πιστεύουν ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα βελτίωνε τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα.

Ακόμη, το 46% θεωρεί τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα, ενώ το 34% πιστεύει ότι αυτό είναι η διαχείριση των προσφυγικών ροών προς τα νησιά και το 5% η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο ζήτημα, το 45% δηλώνει ότι βρίσκει κατανοητή την προοπτική η σύνθετη ονομασία να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», την ώρα που το 23% δήλωσε ότι αυτό του προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται και το 14% «με κάνει να ντρέπομαι που είμαι Έλληνας».

Αναλυτικά οι απαντήσεις

Ποιες χώρες από τις παρακάτω θεωρείτε εχθρικές;

Αλβανία: 47% Ναι, 37% Όχι

ΠΓΔΜ: 45% Ναι, 38% Όχι

Βουλγαρία: 70% Όχι, 10% Ναι

Τουρκία: 87% Ναι, 7% Όχι

-Ποιο θεωρείτε ότι πρέπει να είναι το βασικό εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας;

71% Διπλωματία

16% Στρατιωτική ισχύς

6% Διπλωματία και στρατιωτική ισχύς

3% Εμπόριο

-Η προοπτική αναγνώρισης της πΓΔΜ με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία»

…μου είναι κατανοητή 45%

…μου προκαλεί οργή για όσους την αποδέχονται 23%

…με κάνει να ντρέπομαι ως Έλληνας 14%

…με αφήνει αδιάφορο 13%

-Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σήμερα;

Τη διαχείριση της τουρκικής στάσης έναντι της Ελλάδας 46%

Τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο 34%

Τη διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ 5%

Όλα τα παραπάνω 7%

Keywords
Τυχαία Θέματα