Τεχνητή νοημοσύνη κάνει διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να κάνει διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το σύστημα που ανέπτυξαν είναι πιο ακριβές και πιο οικονομικό από το τεστ Παπ και το τεστ για τον ιό HPV των θηλωμάτων.

Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να «διαβάσει» τις ψηφιακές

τραχηλογραφίες και να κάνει διαγνώσεις του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με πιο ακριβή αποτελέσματα, όπως υποστηρίζουν, από το τεστ Παπ και το τεστ για τον ιό HPV των θηλωμάτων – και με χαμηλότερο κόστος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια επιστήμης των υπολογιστών Σάρον Σιαολέι Χουάνγκ του Πανεπιστημίου Λεχάϊ της Πενσιλβάνια, σχεδιάζουν τις πρώτες κλινικές δοκιμές του νέου συστήματος, το οποίο υποστηρίζουν ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε φτωχές περιοχές, όπου το τεστ Παπ είναι ακριβό.

Το νέο σύστημα εκπαιδεύθηκε με την ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού εικόνων ψηφιακής τραχηλογραφίας (Cervigram), μιας μη επεμβατικής τεχνικής φωτογράφησης του τραχήλου της μήτρας, που ανιχνεύει τυχόν επιθηλιακές νεοπλασίες, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Παρόλο που έχουν εκφραστεί αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των τραχηλογραφιών, ενώ συχνά οι γιατροί διαφωνούν για την ερμηνεία των εικόνων, η Χουάνγκ αναφέρει «η μέθοδός μας παρέχει 10% καλύτερα αποτελέσματα από κάθε άλλη διαγνωστική μέθοδο, συμπεριλαμβανομένου του τεστ Παπ και των τεστ για HPV».

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Pattern Recognition».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα