Τα ελληνικά μυαλά διαπρέπουν: Ο ερευνητής Τζουβελέκης αναζητά θεραπεία για την Πνευμονική Ίνωση

Ο Αργύρης Τζουβελέκης βραβεύτηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία με την υποτροφία με το ERS / ΕΕ RESPIRE2Η ερευνητική του πρόταση αφορά στην ανακάλυψη θεραπείας για την Πνευμονική ΊνωσηΤα επόμενα βήματα και οι μελλοντικοί του στόχοι Το τέταρτο κατά σειρά βραβείο για τον έλληνα επιστήμονα

Ο Αργύρης Τζουβελέκης είναι ένα ελληνικό μυαλό που όχι απλά έχει διαπρέψει στο εξωτερικό, αλλά πλέον θεωρείται από τους σημαντικότερους γιατρούς και ερευνητές στον τομέα της Πνευμονολογίας.

Με

καταγωγή από τη Θήβα, ο κ. Τζουβελέκης βραβεύτηκε το 2016 από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία με την υποτροφία με το ERS / ΕΕ RESPIRE2 για την ερευνητική του πρόταση που αφορά στην ανακάλυψη θεραπείας για την Πνευμονική Ίνωση, μια ασθένεια αγνώστου αιτιολογίας και με πρόγνωση δυσμενέστερη από εκείνη του καρκίνου του πνεύμονα.

Οι βραβευμένοι υπότροφοι, που επιλέγονται μέσα από ένα υψηλό επίπεδο ανταγωνιστικής διαδικασίας αξιολόγησης άρχισαν την 2ετή υποτροφία για το ερευνητικό τους έργο την άνοιξη του 2016.

Ο έλληνας γιατρός έκανε μία αποτίμηση της υποτροφίας του στο κανάλι της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, όπου μεταξύ άλλων τόνισε τη μεγάλη του χαρά για την επιστροφή του στην πατρίδα του.

Όπως ανέφερε η υποτροφία ERS / ΕΕ RESPIRE2 του έδωσε την ευκαιρία να εργαστεί σε ένα εξαιρετικό περιβάλλον με εξαιρετικές οικονομικές συνθήκες, γεγονός που τον βοήθησε να συνεχίσει το ακαδημαϊκό μονοπάτι του.

Όπως τόνισε άλλωστε: «Είναι πολύ σημαντικό να στηρίζονται οι νέοι ερευνητές».

Τα επόμενα βήματα και οι μελλοντικοί στόχοι

Στη συνέχεια της συνέντευξης μίλησε για τα πολύ φιλόδοξα επόμενα βήματά του.

«Έχω ένα όραμα», τόνισε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον μεγάλο του στόχο: Να βρει τη θεραπεία για την ασθένεια της Πνευμονική Ίνωση, ώστε να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που πάσχουν και υποφέρουν από αυτή.

Ένας ακόμη μελλοντικός στόχος του είναι να μεταδώσει τη γνώση που έχει αποκτήσει μετά από τόσα χρόνια έρευνας στους νεότερους ανθρώπους.

Τέλος, ο κ. Τζουβελέκης εξέφρασε την τεράστια χαρά του που γυρνάει μετά από τόσα χρόνια στην πατρίδα του, την Ελλάδα.

Εξάλλου, όπως ο ίδιος αναφέρει, είναι πολύ σημαντικό για έναν επιστήμονα να επιστρέφει στη χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Το τέταρτο κατά σειρά βραβείο για τον έλληνα επιστήμονα

Η βράβευση από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, δεν ήταν η αρχή αλλά η συνέχεια για την αναγνώριση του σπουδαίου έργου του έλληνα επιστήμονα.

«Είναι το τέταρτο κατά σειρά βραβείο που λαμβάνω από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία αφού είχαν προηγηθεί το βραβείο του καλύτερου νέου ερευνητή ( Young Investigator Award), το βραβείο ERS Long Term Research Fellowship και εκείνο του HERMES European Respiratory Diplomat. Παράλληλα η Πνευμονολογική Εταιρεία των ΗΠΑ (American Lung Association), προσφάτως, βράβευσε το ερευνητικό μου έργο στο πανεπιστήμιο Yale, όπου διετέλεσα μετα-διδακτορικός ερευνητής για 3 χρόνια, με το βραβείο του Senior Research Training Fellow».

Ο Αργύρης Τζουβελέκης παρά τα βραβεία και τη διεθνή αναγνώριση, εξακολουθεί να τιμάει και να αναγνωρίζει τις ρίζες του.

«Xρωστάω πολλά στους γονείς και φυσικά τους δασκάλους μου όπως οι καθηγητές τους Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κος Μπούρος, Κολιός και Πνευματικός με τους οποίους είχα την τιμή να συνεργαστώ και να μαθητεύσω δίπλα τους τον καιρό που έκανα τη διδακτορική μου διατριβή και την ειδικότητά μου στην Αλεξανδρούπολη, την υπέροχη αυτή ακριτική πόλη με τους εξαίσιους ανθρώπους και τους αυθεντικούς έλληνες», είχε αναφέρει σε παλιότερη συνέντευξη του.

Keywords
Τυχαία Θέματα