Σύσκεψη για την αναζήτηση νέων χώρων φιλοξενίας προσφύγων στη Βόρεια Ελλάδα

Ο περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη στο ΥΜΑΘ με σκοπό να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προσφυγικών ροών.

Από την Τετάρτη 18 Ιουλίου από τα σύνορα του Έβρου πέρασαν περίπου 1600 μετανάστες, ενώ 600 από αυτούς έφτασαν τελικά στην Θεσσαλονίκη.

Στη

σύσκεψη εκτός από τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής συμμετείχαν εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας της Βορείου Ελλάδας, αλλά και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης κ.Πέτρος Λεκάκης.

Τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν δύο… Πρώτον να προετοιμαστούν οι φορείς της πόλης προκειμένου να μην επαναληφθούν οι εικόνες της Μεγάλης Πέμπτης και της περασμένης εβδομάδας με πρόσφυγες να κοιμούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και δεύτερο να εκπονηθεί ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις νέες έκτακτες συνθήκες που έχουν προκύψει.

Τόσο οι υπεύθυνοι του υπουργείου, όσο και οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ εξέφρασαν την άποψη πως πράγματι είμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, αφού οι προσφυγικές ροές συνεχώς αυξάνονται. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επανάληψη της κατάστασης του καλοκαιριού του 2015, όταν οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης.

Ο κ.Ράγκος εξήγησε ότι οι δομές φιλοξενίας στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια –που είναι περιφερειακά της Θεσσαλονίκης- είναι πλήρεις, ενώ φιλοξενούν περίπου 500-600 ανθρώπους περισσότερους από την προβλεπόμενη δυναμικότητά τους. Παράλληλα ο κ.Ράγκος ανακοίνωσε την εκπόνηση σχεδίων, προκειμένου να απορροφηθεί ο κόσμος και να μεταφερθεί σε δομές.

Έτσι προβλέπεται η αναζήτηση χώρων για δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας και επέκτασης των υπαρχόντων, όπως συνέβη με το καμπ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα