Συριακό: Θετικές οι συνομιλίες στην Αστάνα – ΟΗΕ: Να παραμείνει σε εμάς η εποπτεία

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες για τη Συρία που διεξήχθησαν στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, δήλωσε σήμερα πως οι διαπραγματεύσεις ήταν θετικές και πως πιστεύει ότι μια νέα διαδικασία γεννήθηκε για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπόλεμων μερών στη Συρία.

«Παρότι δαπανήθηκε πολύς χρόνος προκειμένου να συμφωνηθεί η τελική ανακοίνωση, καταφέραμε να γεννηθεί η διαδικασία της Αστάνα», δήλωσε ο Λαβρέντιεφ στους δημοσιογράφους.

Είπε πως η Ρωσία,

η Τουρκία και το Ιράν, ως εγγυήτριες της συμφωνίας που εγκαθιδρύει έναν μηχανισμό εκεχειρίας, θα εργαστούν τώρα στενά προκειμένου να τον εφαρμόσουν.

Ωστόσο θέλησε να μειώσει τις προσδοκίες για την επίδραση που θα έχουν οι συνομιλίες σε μια πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ.

«Θα υπάρξουν κάποιες εκτιμήσεις ότι η Αστάνα θεωρείται ως υποκατάστατο της διαδικασίας της Γενεύης. Δεν είναι αλήθεια – οι συνομιλίες της Αστάνα είναι συμπληρωματικές της Γενεύης», είπε, προσθέτοντας, ωστόσο, πως και άλλες ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της Αστάνα.

Την ικανοποίηση της συριακής κυβέρνησης για τις συνομιλίες στην Αστάνα για το συριακό, εξέφρασε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας, Μπασάρ Τζααφάρι, εκφράζοντας παράλληλα και την υποστήριξή του στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Ιράν, η Τουρκία και η Ρωσία.

«Η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης θεωρεί πως οι συνομιλίες στην Αστάνα ήταν μια επιτυχία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζααφάρι.

«Τελικά έχουμε ένα συναινετικό κείμενο που συμφωνήθηκε από όλους», δήλωσε στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην κοινή ανακοίνωση.

Ο Τζααφάρι είπε ακόμη ότι η συριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει την επίθεσή της στην περιοχή Ουάντι Μπαράντα, βορειοδυτικά της Δαμασκού, όσο η πρωτεύουσα εξακολουθεί να μην έχει νερό.

«Ο ΟΗΕ πρέπει να συνεχίσει να εποπτεύει την ειρηνική διαδικασία»

Ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, τόνισε από την πλευρά του ότι η ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία πρέπει να παραμείνει υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών και να συνεχιστεί στη Γενεύη, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις στην Αστάνα.

«Εμείς (ο ΟΗΕ) είμαστε ο κύριος παίκτης όσον αφορά την πολιτική διαδικασία», είπε, χαιρετίζοντας τον ρόλο που είχαν οι συνομιλίες στην Αστάνα για την επίτευξη συμφωνίας για την εδραίωση μιας εκεχειρίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, που επισκέπτεται σήμερα το Ριάντ, ο οποίος ζήτησε να επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατό οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Ερό έκανε τις δηλώσεις αυτές προτού ο Μοχάμαντ Αλούς, επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών στην Αστάνα, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, κατηγορήσει το συριακό καθεστώς και το Ιράν ότι ευθύνονται για την απουσία «χειροπιαστής» προόδου στις συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες και σήμερα στην Αστάνα του Καζακστάν.

«Σήμερα υπάρχει μια συνάντηση στην Αστάνα. Ευχηθήκαμε να έχει επιτυχία, τουλάχιστον σε ένα σημείο που αποτελεί προτεραιότητα, που είναι η αποτελεσματική παύση των εχθροπραξιών», είπε ο Ερό σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον σαουδάραβα ομόλογό του, Άντελ αλ-Τζουμπέιρ.

«Αυτό που διεκδικούμε, είναι οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη να επαναληφθούν το ταχύτερο δυνατό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Ο Ερό πρόσθεσε πως η νέα κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν θα μπορέσει να προασπίσει τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού παρά μόνο αν συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είπε πως το Ριάντ υποστηρίζει οποιαδήποτε εν εξελίξει προσπάθεια για την ανακούφιση της Συρίας από την κρίση και χαιρέτισε αυτό που χαρακτήρισε «επιστροφή της Αμερικής στην περιοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα