Συρία: Κυβερνητικά πυρά στην αντιπολίτευση – «Υπό ομηρία οι συνομιλίες της Γενεύης»

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της συριακής κυβέρνησης στις συνομιλίες της Γενεύης, Μπασάρ αλ Τζαφάρι κατηγόρησε τη συριακή αντιπολίτευση ότι κρατά «σε ομηρία» τις συνομιλίες, καθώς αρνείται να συμπεριλάβει την τρομοκρατία στις συνομιλίες και να συγκροτήσει μια ενιαία διαπραγματευτική ομάδα.

«Ακούσαμε ότι η ‘πλατφόρμα του Ριάντ’ (σ.σ. τίτλο που δίνει το συριακό καθεστώς για την Ανώτατη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HCN) στην οποία μετέχουν οι σημαντικότερες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης) αρνήθηκε να συμπεριληφθούν στις συνομιλίες ζητήματα της τρομοκρατίας»,

τόνισε στους δημοσιογράφους ο Τζαφάρι έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα.

«Δεν μας προκάλεσε έκπληξη αυτό, καθώς κάποια μέλη της ‘πλατφόρμας του Ριάντ’ περιλαμβάνουν μέλη ένοπλων τρομοκρατικών οργανώσεων», συμπλήρωσε.

«Κάποιες είναι σε συνεργασία με το Ισραήλ, που αποτελεί τη χειρότερη μορφή προδοσίας, άλλες με Σαουδάραβες, άλλες με Τούρκους. Οι οργανώσεις αυτές δεν είναι ανεξάρτητες, και εμείς θα συνεχίσουμε να τις θεωρούμε τρομοκρατικές μέχρι αποδείξεως του εναντίου», πρόσθεσε ο Τζαφάρι, δίχως να αναφέρει τα ονόματα των εν λόγω οργανώσεων, διαμηνύοντας ότι η αντιπολίτευση θα «θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε αποτυχία» των συνομιλιών.

Το συριακό καθεστώς χαρακτηρίζει «τρομοκρατικές» όλες τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η πορεία των συνομιλιών της Γενεύης, που στοχεύουν να θέσουν τις βάσεις για μια πολιτική επίλυση του συριακού πολέμου, καθυστέρησε βάσει χρονοδιαγράμματος, καθώς η Δαμασκός επιμένει να συμπεριλάβει το ζήτημα της τρομοκρατίας στις συζητήσεις, ενώ η αντιπολίτευση επιθυμεί να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την πολιτική μετάβαση.

Οι δύο πλευρές δεν πραγματοποιούν απευθείας συνομιλίες, αλλά επικοινωνούν διαμέσου του μεσολαβητή ντε Μιστούρα.

Ο Τζαφάρι δήλωσε πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ τήρησε την υπόσχεση του για την ανακατάληψη της συριακής αρχαίας πόλης της Παλμύρας, που ο στρατός κατέλαβε νωρίτερα σήμερα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι επιχειρήσεις καταπολέμησης της τρομοκρατίας θα συνεχιστούν μέχρι την ανακατάληψη έως και του τελευταίου κομματιού γης της συριακής επικράτειας από τους ξένους τρομοκράτες που συνεχίζουν να σπέρνουν τον όλεθρο», διεμήνυσε ο εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης στις συνομιλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα