Συρία και Ουκρανία στο «πιάτο» Τραμπ και Λαβρόφ (εικόνες)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στις συνομιλίες τους στον Λευκό Οίκο –παρουσία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον– οι οποίες διήρκεσαν λίγο περισσότερο από μία ώρα, έδωσαν έμφαση στην κατάσταση στη Συρία και στην ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά και στη μεταξύ τους συνεργασία σε άλλα διεθνή ζητήματα, χωρίς να αναφερθούν στις αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί

στη Ρωσία.

Ωστόσο, παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών, ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να οικοδομηθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και Ρωσίας.

Ο Τραμπ μετά το τέλος των συνομιλιών δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι πρέπει να θέσουμε τέλος στην τρομερή αιματοχυσία και πως ο καθένας μας εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή ώστε να δοθεί τέλος στον πόλεμο στη Συρία.

Παράλληλα, προέτρεψε τη Ρωσία, λέγοντας ότι πρέπει να «συγκρατήσει» το καθεστώς Άσαντ και το Ιράν. Ο ρεπουμπλικάνος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, δεν παρέλειψε να εγείρει το ζήτημα της Ουκρανίας και να επισημάνει τις ευθύνες της Ρωσίας στο ζήτημα της εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ. Ωστόσο παρά τις επισημάνσεις του αυτές, εξέφρασε την επιθυμία του να αποκατασταθούν καλύτερες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση του με τον Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι δεν συζήτησαν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι επικέντρωσαν κυρίως τη συζήτηση τους στις προτάσεις για τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, που είχαν γίνει προηγουμένως από τον ομόλογο του Ρεξ Τίλερσον.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ακόμη ότι «αυτό που επιβεβαιώθηκε κατά τις συνομιλίες αυτές, είναι ότι παρά τις γνωστές δυσκολίες, οι χώρες μας, μπορούν και πρέπει να συμβάλλουν από κοινού ώστε να επιλυθούν τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν στην διεθνή ημερήσια διάταξη», πως η κυβέρνηση Τραμπ επιθυμεί την επίλυση των σημαντικών ζητημάτων και πως ο διμερής διάλογος είναι απαλλαγμένος από την ιδεολογία η οποία παρεμπόδισε τις σχέσεις επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα