Συνελήφθη τρομοκράτης στο Τζιμπουτί – Θεωρείται ο «εγκέφαλος» της επίθεσης στο Charlie Hebdo

Οι αρχές στο Τζιμπουτί προχώρησαν στη σύλληψη του 36χρονου Πίτερ Σερίφ, γνωστού και ως Αμπού Χάμζα, που φέρεται να είναι αυτός που οργάνωσε την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου του 2015. Ο Σερίφ θα μεταφερθεί στη Γαλλία για ανάκριση.

Ο συλληφθείς ήταν στενός φίλος με τα δύο αδέλφια που διέπραξαν

την επίθεση και οι οποίοι σκοτώθηκαν δύο μέρες μετά το περιστατικό, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών.

Σχολιάζοντας τη σύλληψη του Σερίφ, η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας ανέφερε πως «αποδεικνύεται ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι διαρκής και πως αν δεσμευτείς σε αυτή τότε επιτυγχάνεις τους στόχους σου».

Ο Σερίφ ήταν από τους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στη Γαλλία, με τις αρχές να τον αναζητούν από το 2011. Γεννημένος στο Παρίσι, ο Σερίφ είχε απασχολήσει πολλές φορές την αστυνομία για μικροαδικήματα. Ωστόσο, τη δεκαετία το ’90, όταν δηλαδή γνώρισε τα αδέλφια Κουασί, έγινε ενεργό μέλος της οργάνωσης Buttes-Chaumont η οποία έστελνε τζιχαντιστές για να πολεμήσουν στο Ιράκ. Όταν η γαλλική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στο κέντρο της οργάνωσης, ο Σερίφ είχε ήδη φύγει. Συνελήφθη ωστόσο το 2004 από τους Αμερικανούς στον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα. Όμως το 2007 κατάφερε να δραπετεύσει και να πάει στη Συρία.

Υπό τον φόβο ότι θα συλληφθεί από τις συριακές δυνάμεις, προσκείμενες στον Μπασάρ αλ Άσαντ, παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές, από τις οποίες ωστόσο κατάφερε και πάλι να δραπετεύσει το 2011 και να πάει στην Υεμένη. Από τότε συνέχισε τη δράση του, με τις γαλλικές αρχές να πιστεύουν ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση στη Charlie Hebdo, που είχε ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα