Συνέδριο για τα 70 χρόνια από την έναρξη του εμφυλίου διοργανώνουν τα ΑΣΚΙ

Με αφορμή τα 70 χρόνια από την έναρξη του Εμφυλίου Πολέμου, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) διοργανώνουν συνέδριο, με στόχο να διερευνηθούν οι «διαδρομές» του Εμφυλίου Πολέμου στην ιστοριογραφία, τη δημόσια ιστορία και τη μνήμη μεταπολεμικά. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 2 και 3 Δεκεμβρίου 2016 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν περίληψη της ανακοίνωσης τους (έως 500 λέξεις) μαζί με σύντομο

βιογραφικό, έως τις 30 Μαΐου 2016, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected].

Οι προτεινόμενοι θεματικοί άξονες του συνεδρίου είναι ιστορία της ιστοριογραφίας για τον εμφύλιο πόλεμο, εορτασμοί, τελετές, μνημεία, μαρτυρίες και απομνημονεύματα, πολιτικές της μνήμης και της λήθης, γεωγραφίες του Εμφυλίου.

«Ο Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949) για δεκαετίες διαίρεσε βαθιά την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσε το «φίλτρο» μέσα από το οποίο έγινε αντιληπτή συνολικά η δεκαετία του 1940» τονίζουν, στην πρόσκλησή τους, οι διοργανωτές του συνεδρίου. «Στη διάρκεια των δεκαετιών που μεσολάβησαν από τη λήξη του, η θέση του Εμφυλίου Πολέμου στη συλλογική μνήμη, τη δημόσια σφαίρα και την ιστοριογραφία, άλλαζε καθώς μεταβαλλόταν η ιστορική συγκυρία. Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια ο Εμφύλιος Πόλεμος «επιβίωσε» μέσα από την πολιτική διακρίσεων και την διαρκή υπόμνηση των διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των νικητών και ηττημένων του πολέμου. Στη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ο Εμφύλιος Πόλεμος απέκτησε κεντρική θέση στην επίσημη μνήμη αναπαράγοντας σε ακραίο βαθμό τη διαίρεση μεταξύ νικητών και ηττημένων και διαιωνίζοντας μαζί με αυτήν και το τραύμα του Εμφυλίου. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η θέση του Εμφυλίου Πολέμου στη δημόσια σφαίρα άλλαξε. Σταδιακά, και παρά τις αντιδράσεις, κυριάρχησε η πολιτική της συναίνεσης σε σχέση με το διαιρετικό παρελθόν, η οποία οδήγησε σε μία πολιτική λήθης. Η τελευταία επισημοποιήθηκε με τον νόμο για την άρση των συνεπειών του Εμφυλίου Πολέμου το 1989» προσθέτουν.

Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συγκροτούν οι ιστορικοί Μάνος Αυγερίδης, Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Πολυμέρης Βόγλης, Ελένη Πασχαλούδη και Τάσος Σακελλαρόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα