Συνάντηση του Τσίπρα με επιχειρηματίες στο Σικάγο των ΗΠΑ (εικόνες)

Συνάντηση με ελληνοαμερικανούς και αμερικανούς επιχειρηματίες είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική αποστολή που τον συνοδεύει στο Σικάγο (Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ), κατά την οποία καταγράφηκε αυξημένο ενδιαφέρον ως προς την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα.

Δείτε

επίσης: Αναχωρεί για τις ΗΠΑ ο Τσίπρας: Τετ-α-τετ με Τραμπ και Λαγκάρντ

Δείτε επίσης: «Η χώρα ανακτά ρόλο κλειδί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις», τονίζει ο Τσίπρας από τις ΗΠΑ

Δείτε επίσης: «Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ θα είναι επιτυχής», τόνισε ο Πάιατ

«Η Ελλάδα δεν αφήνει πίσω της μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που τη δημιούργησε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τη γραφειοκρατία, την πολυνομία και τα ζητήματα που προκαλούν εμπόδια.

Στη συνάντηση που διήρκεσε περίπου δύο ώρες, συμμετείχαν 12 επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, της καινοτομίας, της πληροφορικής και της υψηλής τεχνολογίας, το real estate, τις αερομεταφορές, τα funds.

«Greek comeback»

Πολλοί συμμετέχοντες επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν τη φράση «Greek comeback», η οποία χαρακτήρισε τη συνάντηση και την οποία χρησιμοποίησε στο τέλος της συζήτησης και ο πρωθυπουργός.

Ο Τσίπρας έκανε σειρά παρεμβάσεων καθώς η συζήτηση είχε τη μορφή συνάντησης εργασίας με πλήθος ερωταπαντήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

Στην εισαγωγική τοποθέτηση του, ο Τσίπρας αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας, ειδικότερα, τη θετική δημοσιονομική πορεία, την επιστροφή της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με αναφορά στην εκτίμηση για κλείσιμο άνω του 2% το 2017, και έκανε αναφορά στην οριστική έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της παρούσας κυβέρνησης και τόνισε την προσήλωση της για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αναφέρθηκε στη δημιουργία πρόσφατα της ειδικής task force για την προώθηση των επενδύσεων, της οποίας προΐσταται ο ίδιος.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει στη νομοθεσία για την απλοποίηση δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, για την πρόβλεψη που υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο για 12 χρόνια σταθερού φορολογικού πλαισίου για τις μεγάλες επενδύσεις.

Πρόσθεσε ότι βασική συνισταμένη της λογικής που έχει η κυβέρνηση για να προχωρούν οι επενδύσεις, είναι ότι γίνονται μέσα σε πλαίσιο συναίνεσης με την κοινωνία, στοιχείο που δεν υπήρχε σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, καθιστώντας επισφαλείς πάρα πολλές επενδύσεις.

Αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία σχετικά με τις άμεσες ξένες επενδύσεις, επισημαίνοντας ότι το 2016 έκλεισε με θετικό ρυθμό δεκαετίας. Ανέφερε ποια είναι για την κυβέρνηση τα στοιχεία που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ως προς τις επενδυτικές προοπτικές:

α) η γεωγραφική και η γεωστρατηγική θέση της,
β) η παρουσία της στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πολιτική σταθερότητα που υπάρχει και που παρέχει ασφάλεια στους επενδυτές.

Ανέφερε ότι η παρουσία της ομογένειας στις ΗΠΑ είναι η βάση, πάνω στην οποία έχουν δομηθεί και αναβαθμιστεί ιστορικά οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Τέλος, σημείωσε την αναβάθμιση των σχέσεων και του θετικού κλίματος των ΗΠΑ και της Ελλάδας, όπως φάνηκε από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και επιβεβαιώνεται σήμερα και από την πρόσκληση που έλαβε ο ίδιος από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο.

Η Ομογένεια είναι ο ισχυρότερος συνδετικός μας κρίκος με τις ΗΠΑ και ο πιο σημαντικός πρεσβευτής της χώρας μας. (1/2)

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 14 Οκτωβρίου 2017

Συνάντηση, στο Σικάγο, με Ομογενείς και στελέχη από τον επιχειρηματικό κόσμο. (2/2) pic.twitter.com/rUY83sPR2k

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 14 Οκτωβρίου 2017

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα