Συναγερμός στο ΝΑΤΟ για την όξυνση με την Τουρκία, αναφέρει η Süddeutsche Zeitung

Εκκλήσεις Στόλτενμπεργκ για αποκλιμάκωση της έντασης Τουρκίας – Ολλανδίας

Mε αφορμή την κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ Άγκυρας και Χάγης, η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «συναγερμό στο ΝΑΤΟ».

«Το ΝΑΤΟ είναι θορυβημένο από τη σκληρή ανταλλαγή ρητορικών πυρών ανάμεσα σε δύο χώρες μέλη του. Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία το

περασμένο καλοκαίρι επικρατεί μεν ανησυχία για την κατάσταση στη χώρα».

Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εξοργίζει κανείς την στρατηγικά σημαντική σύμμαχο», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου, συμπληρώνοντας ότι ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική συνομιλία με τις δύο πλευρές Ολλανδία και Τουρκία, κάνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση.

Η Tageszeitung του Βερολίνου επισημαίνει ότι «δεν είναι απλή υπόθεση» οι απειλές αναθεώρησης της ευρωτουρκικής συμφωνίας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες που ήθελαν να εγκαταλείψουν την Τουρκία το έπραξαν επειδή κατέρρευσαν οι δομές τροφοδοσίας, λόγω οικονομικής ένδειας των ανθρωπιστικών οργανώσεων και το γεγονός αυτό δεν αλλάξει ακόμη και με χρηματοδοτήσεις από το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα