Στο «παρά πέντε» απετράπη τρομοκρατική επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία

Εντοπίστηκε δέμα με εκρηκτικά στο ΠότσδαμΟι αρχές προχώρησαν στην εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμούΤο κουτί περιείχε «καρφιά και κάποιου είδους σκόνη», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης“Ασαφές” αν το πακέτο περιείχε πραγματική εκρηκτική συσκευή, δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου

Την «πόρτα» της Γερμανίας χτύπησε ξανά ο τρόμος το απόγευμα της Παρασκευής, όταν οι αστυνομικές αρχές απέτρεψαν τελευταία στιγμή ένα μακελειό, σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Πότσδαμ, όπου εντοπίστηκε δέμα με εκρηκτικά.

Αναλυτικότερα, η αστυνομία βρέθηκε στο σημείο σχεδόν άμεσα,

όταν ένας ιδιοκτήτης φαρμακείου εντόπισε ένα ύποπτο δέμα. Στη συνέχεια οι αρχές απομάκρυναν τον κόσμο από τη χριστουγεννιάτικη αγορά και τη γύρω περιοχή προκειμένου να εξετάσουν το δέμα (40 επί 50 εκατοστά σύμφωνα με την εφημερίδα «Potsdamer Neueste Nachrichten»), το οποίο αποδείχθηκε πως περιείχε εκρηκτικά.

Έτσι, οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν στην εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού, ενώ ειδικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή.

«Οι υποψίες που είχαμε σχετικά με έναν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό επιβεβαιώθηκαν», επεσήμανε το μήνυμα της αστυνομίας στο Twitter.

Die Situation vor Ort: #potsdam #weihnachtsmarkt #brandenburger pic.twitter.com/FtGHSSwajv

— pnn.de (@PNN_de) 1 Δεκεμβρίου 2017

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, ο εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε μπροστά από το φαρμακείο, ενώ η τοπική εφημερίδα Märkische Allgemeine, επικαλούμενη μια εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, έγραψε ότι το ύποπτο δέμα περιείχε ένα μεταλλικό κουτί, το οποίο άνοιξε ένας υπάλληλος του φαρμακείου.

Συγκεκριμένα, το κουτί περιείχε «καρφιά και κάποιου είδους σκόνη», όπως διευκρίνισε λίγο αργότερα ο υπουργός Εσωτερικών της περιφερειακής κυβέρνησης, Καρλ Χάινς Σχρέτερ, στο τηλεοπτικό δίκτυο n-tv.

“Ασαφές” αν το πακέτο περιείχε πραγματική εκρηκτική συσκευή, δήλωσε ο υπ. Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου

«Ασαφές» εάν το πακέτο που παραδόθηκε στο φαρμακείο περιείχε αληθινή εκρηκτική συσκευή ή μόνο κάποια απομίμησή της, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Καρλ-Χάιντς Σρέτερ και τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες να δηλώνουν ότι επρόκειτο πραγματικά για απόπειρα επίθεσης.

Το περιεχόμενο του πακέτου, μια κονσέρβα η οποία περιείχε καλώδια, καρφιά και μπαταρίες, έχει γίνει γνωστό μόνο από την εξέτασή του με ακτίνες, ενώ, όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο πηγές στην αστυνομία της περιοχής, δεν έχει βρεθεί πυροδοτικός μηχανισμός.

Το ιδιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο ntv μετέδωσε ότι έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 500 μέτρων γύρω από την χριστουγεννιάτικη αγορά, ενώ διεξάγεται έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν και άλλα τέτοια πακέτα.

Οι αστυνομικοί συνέστηναν προς τους κατοίκους των κτιρίων της περιοχής να μην βγουν από τα σπίτια τους. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ακούστηκε ένας δυνατός κρότος, πιθανόν από την ελεγχόμενη έκρηξη.

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές άνοιξαν στη Γερμανία τη Δευτέρα, υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας με ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και τσιμεντένια οδοφράγματα για την προστασία των καταναλωτών. Περίπου 2.600 χριστουγεννιάτικες αγορές υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα