Συγκέντρωση προσφύγων στην Ειδομένη – Ισχυρίζονται ότι μπορούν να περάσουν στην ΠΓΔΜ

Έντονη κινητικότητα επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ειδομένη, όπου πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές με σκοπό, όπως λένε, να προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα.

Σε δύο ομάδες έχουν χωριστεί οι πρόσφυγες, αφού απέναντι απ΄αυτούς που έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα, παρατάχθηκε μια άλλη ομάδα που προσπαθεί να τους μεταπείσει, εξηγώντας τους ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν και πως όλη αυτή η κίνηση είναι ανώφελη.

Μεταξύ αυτών που θέλουν να περάσουν

τα σύνορα, όπως λένε, είναι άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια, ενώ σχεδόν όλοι κρατούσαν νωρίτερα στα χέρια κι ανέμιζαν λευκές χαρτοπετσέτες και χαρτομάντηλα σε ένδειξη των ειρηνικών τους -όπως τόνιζαν- προθέσεων.

Στα χέρια κρατούν χαρτόνια και κομμάτια ύφασμα, όπου αναγράφονται συνθήματα, όπως: «Μην μας χτυπήσετε», «Η ελεύθερη μετακίνηση είναι δικαίωμα όλων», «Καμιά βία, θέλουμε μόνο να περάσουμε» και «Ανοίξτε τα σύνορα», ενώ νωρίτερα τραγουδούσαν και σκοπούς της πατρίδας τους.

«Ακούσαμε ότι σήμερα θα ανοίξουν τα σύνορα και ήρθαμε να περάσουμε. Μας είπαν ότι θα είναι μαζί μας ο Ερυθρός Σταυρός και 500 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο» είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ νεαρός Σύρος που έφτασε στην Ειδομένη νωρίς το πρωί, από τα Γιαννιτσά, μαζί με συμπατριώτες του.

Αρκετοί ήταν, ωστόσο, εκείνοι που δεν πείστηκαν να συμμετάσχουν. «Είδαμε τι συνέβη την προηγούμενη φορά. Δεν θα ρισκάρω την ασφάλεια της οικογένειάς μου» είπε η Ουμ Ρίμα.

Η αστυνομική παρουσία είναι ενισχυμένη, σήμερα, στην Ειδομένη, ενώ από νωρίς έχουν παραταχθεί ισχυρές δυνάμεις και πίσω από τον φράχτη, από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Η αστυνομία απέκλεισε τη γέφυρα Αξιού

Ακινητοποιημένα στη γέφυρα του Αξιού, σε μικρή απόσταση από τον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης, βρίσκονται εδώ και αρκετή ώρα λεωφορεία και βανάκια με αλληλέγγυους που επιθυμούν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση των προσφύγων και μεταναστών πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη ΕλλάδαςΠΓΔΜ.

Δυνάμεις της Αστυνομίας έχουν αποκλείσει τη γέφυρα, εμποδίζοντας όσους επιθυμούν να φθάσουν οδικώς στον καταυλισμό της Ειδομένης, όπου είναι σε εξέλιξη από νωρίς συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θα επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα, ύστερα από τις φήμες που κυκλοφόρησαν το τελευταίο 24ωρο περί ανοίγματός τους.

Στο μεταξύ, αποστάσεις από τις φήμες που τους ήθελαν να είναι μεταξύ αυτών που φέρονται να παρακίνησαν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν να περάσουν τα σύνορα πήραν οι Ιταλοί ακτιβιστές, που έφτασαν χθες στην Ειδομένη, μέσω Ηγουμενίτσας.

Όπως δήλωσε ο Τομάσο Γκαντίνι από την οργάνωση «Over the Fortress» στόχος των Ιταλών ακτιβιστών είναι η διανομή βοήθειας και σε καμιά περίπτωση η παρακίνηση των προσφύγων σε τέτοιου είδους ενέργειες, τις οποίες χαρακτήρισε επικίνδυνες.

Όπως είπε, οι Ιταλοί ακτιβιστές θα διαδηλώσουν αύριο, στις 11, έξω από το ΥΜΑΘ, ζητώντας -μεταξύ άλλων- να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Τουρκία «καθώς δεν είναι ασφαλής χώρα».

Νεαρή Σύρια ανέφερε, από την πλευρά της, πως η αδελφή της που ζει στη Γερμανία ήταν αυτή που διάβασε στο διαδίκτυο ότι της πορείας επρόκειτο να ηγηθεί ομάδα δημοσιογράφων και ρωτούσε εναγωνίως, αν είναι αλήθεια.

Δείτε ακόμα:

Άνοιξε τη γέφυρα του Αξιού η αστυνομία

Στους 50.256 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα