Συγκεχυμένες πληροφορίες από Στοκχόλμη: Δεν έχει συλληφθεί ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε πεζούς

Ο οδηγός του φορτηγού που παρέσυρε πλήθος πεζών σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 15 στο κέντρο της Στοκχόλμης δεν έχει συλληφθεί και αναζητείται, ανακοίνωσε η σουηδική αστυνομία.

Σύμφωνα με τις αρχές, νωρίς το βράδυ συνελήφθη ένας άνδρας σε προάστιο στα βόρεια της Στοκχόλμης, αλλά δεν πρόκειται για τον οδηγό του οχήματος. Ο άνδρας αυτός, που έχει ταυτοποιηθεί, έμοιαζε στην περιγραφή του προσώπου που αναζητούσε η αστυνομία.

«Ζητήσαμε από το κοινό πληροφορίες και δώσαμε στη δημοσιότητα

τη φωτογραφία ενός προσώπου που μας ενδιέφερε. Το πρόσωπο που συνελήφθη μοιάζει στην περιγραφή, κάτι που σημαίνει ότι ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για αυτόν«, είπε ο ο αστυνομικός διευθυντής Γιαν Έβενσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι αρχές έχουν επίσης ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, τονίζοντας ότι η χώρα είναι ενωμένη και ότι το μίσος δεν πρόκειται ποτέ να υπονομεύσει τις αξίες της.

«Αυτού του είδους οι ενέργειες δεν θα πετύχουν ποτέ. Ξέρουμε ότι οι εχθροί μας είναι αυτοί οι στυγεροί δολοφόνοι, δεν είμαστε εχθροί μεταξύ μας. Το μήνυμά μας θα είναι πάντα ξεκάθαρο: δεν θα μας υποτάξετε, δεν θα ελέγξετε τις ζωές μας, δεν θα νικήσετε ποτέ«, πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ένας από τους τραυματίες κατέληξε στο νοσοκομείο ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών στους τέσσερις. Ωστόσο δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τον αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο σημείο της επίθεσης.

Παράλληλα, δεκαπέντε άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα ενώ μεταξύ των τραυματιών είναι και παιδιά. Από τους 15 τραυματίες, εννέα τραυματίστηκαν σοβαρά, όπως αναφέρει η Echo. Μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν δύο παιδιά. Ένα παιδί τραυματίστηκε σοβαρά και το άλλο παιδί φέρει ελαφρά τραύματα.

«Γύρισα από την άλλη και είδα ένα μεγάλο φορτηγό να κατευθύνεται προς το μέρος μου. Έστριψε απότομα. Δεν έμοιαζε να έχει χάσει τον έλεγχο, επιδίωκε να χτυπήσει ανθρώπους» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Γκλεν Φόραν, Αυστραλός τουρίστας ηλικίας 40 ετών.

«Χτύπησε ανθρώπους, ήταν φοβερό. Χτύπησε ένα καροτσάκι με ένα παιδί μέσα, το παρέσυρε», περιέγραψε ο αυτόπτης μάρτυρας.

«Χρειάστηκε πολλή ώρα προκειμένου η αστυνομία να φθάσει στην περιοχή. Υποθέτω ότι από την πλευρά τους ήρθαν σύντομα, όμως έμοιαζε σαν ο χρόνος να είχε σταματήσει».

Το φορτηγό εκλάπη ενώ παρέδιδε παραγγελία σε ένα εστιατόριο στον ίδιο δρόμο, έγινε γνωστό από τον εκπρόσωπο τύπου της Spendrups Brewery, Μόρταν Λιτ.

Άνδρας με καλυμμένο το πρόσωπό του πήδηξε στην καμπίνα, έβαλε μπροστά το όχημα και έφυγε.

Επιθέσεις με φορτηγά ή οχήματα που πέφτουν πάνω σε πεζούς και τους παρασύρουν συγκλόνισαν την Ευρώπη την προηγούμενη χρονιά. Το 2010 η Αλ Κάιντα προέτρεψε τους υποστηρικτές της να χρησιμοποιούν φορτηγά ως όπλα.

Την 22α Μαρτίου 2017 στο Λονδίνο, αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, κόβοντας το νήμα της ζωής τουλάχιστον 4 ανθρώπων, προτού σκοτώσει με μαχαίρι έναν αστυνομικό και πέσει κι ο ίδιος νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια της Γαλλίας, τον περασμένο Ιούλιο, όταν σκοτώθηκαν 86 άνθρωποι και σε εκείνη στο Βερολίνο τον Δεκέμβριο σε χριστουγεννιάτικη αγορά, όπου σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι.

Η Σουηδία δεν είχε γίνει στόχος μεγάλης επίθεσης έως σήμερα. Τον Δεκέμβριο του 2010 άνδρας είχε πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος κάποια μέτρα από το σημείο της επίθεσης σήμερα σε μια αποτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας.

Η χώρα, που επιλέγει να τηρεί ουδέτερη στάση στη διεθνή σκακιέρα, δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο εδώ και 200 χρόνια, ωστόσο ο στρατός της συμμετείχε σε ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ σε περιοχές που μαίνονται συρράξεις, όπως το Ιράκ, το Μαλί και το Αφγανιστάν.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Σουηδίας Säpo επισήμαινε νωρίτερα φέτος, στην ετήσια έκθεσή της, ότι είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος η Σουηδία να βρεθεί στο στόχαστρο τρομοκρατικών επιθέσεων όπως άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ωστόσο, εάν αυτό συμβεί, «το πιθανότερο θα το διαπράξει ένας μοναχικός λύκος».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Στοκχόλμη: Η στιγμή που το φορτηγό κινείται με μεγάλη ταχύτητα (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα