Συμπαραστέκεται στους τευτλοπαραγωγούς η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λάρισας

Στο πλευρό των τευτλοπαραγωγών που έχουν αποκλείσει την είσοδο του Εργοστασίου Ζαχάρεως στην Λάρισα διαμαρτυρόμενοι για την μη καταβολή των οφειλομένων από την σοδειά που παρέδωσαν το φθινόπωρο, στέκεται με ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών νομού Λάρισας, η οποία αναφέρεται συνολικά στο ζήτημα της βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Καλεί δε τους αγρότες να έτοιμοι για το μεγάλο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα για το ασφαλιστικό

και το φορολογικό που φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι για την χώρα μας η γεωργία είναι πυλώνας ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών νομού Λάρισας κατηγορεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ότι συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων χρόνων μοιράζοντας ψεύτικες υποσχέσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας και σημειώνει ότι «Η ανησυχία εντείνεται τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των σοβαρών ενδοιασμών που εκφράζονται για τη συμφωνία με την τράπεζα αλλά και της παραίτησης άλλων τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ, όπως και του προέδρου κ. Γιώργου Λάντζα, φοβούμενοι ενδεχομένως τον νόμο περί προστασίας δημόσιας περιουσίας».

Αναφέρουν ακόμη ότι το 2006, ως καλλιεργητές 140.000 στρεμμάτων τεύτλου στην ΕΒΖ Λάρισας, εξαπατήθηκαν με την απόφαση της τότε κυβέρνησης για μετατροπή των εργοστασίων ζάχαρης σε εργοστάσια βιοαιθανόλης, καθώς τα εργοστάσια παραγωγής έκλεισαν, ενώ χαρακτηρίζουν «στρατηγικό τεράστιο λάθος», την απόφαση πώλησης των ελληνικών εργοστασίων στην Σερβία.

Σημειώνουν ότι η καλλιέργεια του τεύτλου είναι ισάξια δυναμική, όπως το βαμβάκι, η βιομηχανική τομάτα, το καλαμπόκι κ.α. στη Θεσσαλία. Προσθέτουν δε ότι από το 2017 που απελευθερώνεται το δικαίωμα της καλλιέργειας και για αυτούς που έχουν απαγορευτικό λόγω της αποζημίωσης του 2006, «η καλλιέργεια τεύτλου μπορεί να πάρει τα πάνω της ώστε να καλλιεργηθούν περισσότερα στρέμματα κατά χιλιάδες, να υπάρξουν αγρότες που θα συνεχίσουν, εργαζόμενοι που θα βρουν δουλειά και κατ’ επέκταση εγχώρια παραγωγή ζάχαρης» καλούν τους συναδέλφους αγρότες να συνεχίσουν τον αγώνα για τη λειτουργία των εργοστασίων και να μην πουληθούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ, αλλά και κατά της απόφασης για περιορισμό παραγωγής ζάχαρης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα