Τρεις ιστορίες καθημερινών «ηρώων» που στοχοποιήθηκαν επειδή… όρθωσαν ανάστημα

Στοχοποιήθηκαν γιατί έδειξαν την αλληλεγγύη τους και παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι ιστορίες του Πέτρου Καπετανόπουλου από τον Κολωνό, του Μπάρμπα-Θόδωρου από τις Σκουριές και του διευθυντή του σχολείου κρατουμένων των φυλακών Αυλώνα, Πέτρου Δαμιανού ίσως φαντάζουν τελείως διαφορετικές, αλλά έχουν ένα κοινό παρανομαστή: Τιμωρήθηκαν και κατηγορήθηκαν γιατί αποφάσισαν να ορθώσουν το ανάστημά τους, να πράξουν πέρα από το «εγώ» τους και να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Με αφορμή τη χθεσινή δικαίωση του Πέτρου Καπετανόπουλου, θυμόμαστε ακόμη δύο, παρόμοιες ιστορίες, οι οποίες

απασχόλησαν τα Μέσα και την κοινή γνώμη το τελευταίο διάστημα.

Ο Καπετανόπουλος που παρενέβη στη βία αστυνομικών κατά μετανάστη

Τα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου του 2012, ο Πέτρος Καπετανόπουλος, εργαζόμενος στον ΟΑΕΔ ακούγοντας φωνές κάτω από το σπίτι του στον Κολωνό θέλησε να δει τι συμβαίνει.

Αντίκρισε αστυνομικούς που αν και είχαν ακινητοποιήσει και συλλάβει μετανάστη ως δράστη ληστείας, τον ποδοπατούσαν.

Η αντίδρασή του ήταν αυτόματη, διαμαρτυρήθηκε στους αστυνομικούς και τους ζήτησε να βάλουν τέλος στη αναίτια βία τους.

«Πλησιάζω τον αστυνομικό και ρωτάω: “Γιατί τον πατάς;”. Τραβάει την μπότα του και λέει: “Δεν τον πατάω”. Απομακρύνομαι, θεωρώντας ότι το συμβάν έληξε. Έρχεται δεύτερος αστυνομικός. “Αυτό που είδες δεν ήταν πάτημα. Αυτό είναι πάτημα” λέει και τον πατάει τόσο δυνατά με την αρβύλα του, που ο μετανάστης σφάδαξε από τον πόνο», είχε αναφέρει τότε.

Το περιστατικό δεν τελείωσε εκεί όμως καθώς ακολούθησε σύλληψη και αυτόφωρη παραπομπή του Καπετανόπουλου, ενώ η Εισαγγελέας στην οποία οδηγήθηκε πρόσθεσε στις πλημμεληματικές κατηγορίες που του απέδιδαν οι αστυνομικοί και αυτήν της, κακουργηματικού βαθμού, συνέργειας σε ληστεία.

Η νίκη της αλληλεγγύης ήρθε χθες, Πέμπτη, όταν ο Καπετανόπουλος κρίθηκε αθώος από το Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Όλο αυτό το διάστημα των πέντε ετών που μεσολάβησαν μέχρι την αθώωσή του, αλληλέγγυοι πραγματοποιούσαν πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας υπέρ του.

Ο μπάρμπα-Θόδωρος καταδικάστηκε γιατί «έδειρε» δέκα αστυνομικούς

Ο 77χρονος μπαρμπα-Θόδωρος είναι ένας από τους αγωνιστές ενάντια των εξορύξεων χρυσού στις Σκουριές.

Έχει αναπηρία στο ένα πόδι, αλλά ποτέ δεν νοιάστηκε. Προτίμησε να κατεβαίνει στους δρόμους και να διαμαρτύρεται κατά την καταστροφή του τόπου του.

Τον μπάρμπα-Θόδωρο τον συνέλαβαν, τον σάπισαν στο ξύλο και τον έστειλαν δεμένο στην Ασφάλεια και έπειτα στο Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου όπου νοσηλεύθηκε φρουρούμενος για έξι μέρες.

Οι γιατροί διέγνωσαν: Εγκεφαλική διάσειση, οίδημα και εκχύμωση βλεφάρων άμφω, τραυματικό υπόσφαγμα άμφω, τραυματική απόπτωση ενδοθηλίου κερατοειδούς χιτώνος, εκ του βυθού του οφθαλμού, δεξιός οφθαλμός περιθηλιαία φλογοειδής αιμορραγία στη 12η ώρα, οίδημα στην ωχρά κηλίδα και υποαμφιβληστροειδής αιμορραγία στην 6η ώρα. Παρουσίασε επίσης έντονη σημειολογία εγκεφαλικής διάσειση.

Η ιστορία του μπάρμπα-Θόδωρου ξεκίνησε στις 10 Ιουλίου το 2013. Ήταν η ημέρα που προφυλακίστηκαν δυο από τους 21 κατοίκους που κατηγορούνται για τον εμπρησμό του εργοστασίου στις Σκουριές, κατά τη διάρκεια μεγάλων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας.

Εκείνη την ημέρα τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε κατοίκους και τραυμάτισαν αρκετούς από αυτούς, μεταξύ τους και ο μπάρμπα-Θόδωρος.

Ο μπάρμπα-Θόδωρος όμως την Πέμπτη καταδικάστηκε σε ποινή 12 μηνών με τριετή αναστολή για αντίσταση κατά των ΜΑΤ.

Βρέθηκε κατηγορούμενος για παρακώλυση συγκοινωνιών από κοινού με άγνωστους δράστες, διατάραξη της κοινής ειρήνης από κοινού πάλι με άγνωστους δράστες, όπως και αντίσταση.

Τα ΜΑΤ που τον έστειλαν στο νοσοκομείο δεν αντιμετώπισαν ποτέ τη δικαιοσύνη.

Ο διευθυντής σχολείου φυλακών που κατηγορήθηκε από τη Χρυσή Αυγή μέσα στο Κοινοβούλιο

Ο Πέτρος Δαμιανός είναι διευθυντής του Γυμνασίου και Λυκείου που λειτουργεί εντός του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα από την ίδρυση του το 2000 ως σήμερα.

Ο Δαμιανός πριν λίγα χρόνια είχε υπερασπιστεί δημόσια το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού να παρακολουθεί τα μαθήματα και τα εργαστήρια στο ΤΕΙ, όπου είχε περάσει μέσω Πανελληνίων.

Ο Δαμιανός μάλιστα τότε είχε εγγυηθεί ότι θα τον συνοδεύει ο ίδιος στο ΤΕΙ.

Λίγα χρόνια μετά, τέσσερις μαθητές του από το ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Αυλώνα έδωσαν Πανελλήνιες και κατάφεραν να πετύχουν.

Ο κ. Δαμιανός περιγράφει τις επιτυχίες αυτές ως μια παρακαταθήκη, «ένα οπλοστάσιο για να ανταπεξέλθουν στις όποιες άλλες δυσκολίες προκύψουν, ιδιαίτερα εκείνες όταν αποφυλακιστούν. Και εκεί, η ευθύνη είναι όλων μας, και της Πολιτείας και της κοινωνίας και του καθένα μας χωριστά, στο να αναπτύξουμε ένα φιλικό περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά θα μπορέσουν να αναπτυχθούν» τονίζει.

Η επιτυχία των παιδιών ενόχλησε πολλούς, ιδιαίτερα τη Χρυσή Αυγή, η οποία και μετέφερε το θέμα ακόμη και στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός κατήγγειλε στη Βουλή: «Εύνοια προς συγκεκριμένους κρατουμένους κατηγορουμένους για τρομοκρατία και παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών για να παίρνουν μεγάλους βαθμούς και εκπαιδευτικές άδειες υποστηρίζει»

Η απάντηση του Δαμιανού δεν άργησε να έρθει, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Σημείωσε ότι σε αυτή την ερώτηση του χρυσαυγίτη βουλευτή αναφέρονται ονομαστικά οι φετινοί κρατούμενοι- υποψήφιοι για Πανελλαδικές Εξετάσεις, πράγμα απαράδεκτο και αναρωτήθηκε πώς διέρρευσαν τα ονόματα.

Σημείωσε επίσης ότι κανένας από τους υποψηφίους αυτούς, δεν είναι κρατούμενος στον Αυλώνα, οπότε καταρρίπτεται εν τη γενέσει ο ισχυρισμός της Χρυσής Αυγής.

Με ανακοίνωσή του αναφορικά με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης λαγός για τις φυλακές Αυλώνα, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «δεν μας εκπλήσσει το ότι οι εγκληματίες νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής τον στοχοποιούν».

Keywords
Αναζητήσεις
γιαννης λαγος χρυση αυγη δαμιανος φυλακες αυλωνα, γιαννης λαγος φυλακες αυλωνα δαμιανος διευθυντης
Τυχαία Θέματα