Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα κείμενα Ε.Ε. και ΔΝΤ – Θα οριστεί το πλαίσιο συζητήσεων

Συζητήσεις επί χάρτου σήμερα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΘεσμούςΘα τεθεί το πλαίσιο των συζητήσεων, επί τη βάση των κειμένων που παραδόθηκαν στις ελληνικές αρχέςΑισιοδοξία στην κυβέρνηση για συμφωνία μέχρι την επόμενη εβδομάδα«Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας εντός του Μαΐου», τόνισε ο ΝτομπρόβσκιςΘα υπάρξει σύντομα συμφωνία για την Ελλάδα, εκτιμάει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Ξεκινούν σήμερα οι συζητήσεις σχετικά με τα μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, μετά και την παράδοση στις ελληνικές αρχές των κειμένων της Ε.Ε. και του ΔΝΤ,

του Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) δηλαδή, το κείμενο του ΔΝΤ για την τεχνική συμφωνία και το αντίστοιχο Μνημόνιο Κατανόησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΜoU).

Αργά χθες το βράδυ η ελληνική πλευρά επρόκειτο να παραδώσει στο κουαρτέτο τις παρατηρήσεις της για τα προσχέδια των κειμένων, ενώ σήμερα θα τεθούν οι βάσεις των συνομιλιών για τα τεχνικά ζητήματα.

Τα τέσσερα κείμενα είναι το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το τεχνικό μνημόνιο (δηλαδή τα δύο βασικά κείμενα που πρέπει να συμφωνηθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς), αλλά και το μνημόνιο και το τεχνικό μνημόνιο που πρέπει να υπογραφούν με το ΔΝΤ εφόσον βεβαίως οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα.

Στις συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα στο Χίλτον με την συμμετοχή και της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλιας Βελκουλέσκου, η οποία κατέφθασε χθες το απόγευμα στην Αθήνα, θα καταγραφούν οι πρώτες παρατηρήσεις – ενστάσεις της ελληνικής πλευράς επί των προγραμμάτων που προτείνονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και στα δύο κείμενα υπάρχουν σημεία που χρήζουν διαφορετικής διατύπωσης, όπως για παράδειγμα στο θέμα των ΔΕΚΟ, τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν περαιτέρω με τους δανειστές.

Όσες διαφορές δεν καταστούν εφικτό να γεφυρωθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τα δύο κείμενα θα κλείσουν σε ανώτερο επίπεδο και συγκεκριμένα στις συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής των θεσμών.

«Έμφαση σε συγκεκριμένα θέματα δίνει το ΔΝΤ»

Το μνημόνιο με το ΔΝΤ, σύμφωνα με τα όσα υποστήριζε αρμόδια κυβερνητική πηγή, είναι ένα κείμενο πέντε σελίδων το οποίο έχει τις ίδιες βασικές αρχές με το ευρωπαϊκό μνημόνιο, αλλά δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε «συγκεκριμένα θέματα». Η ίδια πηγή απέφυγε να ονοματίσει αυτά τα θέματα στα οποία φέρεται να επιμένει το ΔΝΤ.

Είναι δεδομένο είναι ότι μέσα στην απάντηση του ΥΠΟΙΚ θα υπάρχουν και τα σχόλια για τα δημοσιονομικά μεγέθη μετά το 2018 (το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ για τρία χρόνια και στη συνέχεια τη μείωση του στόχου στο 2,5% του ΑΕΠ) αλλά και για την ελάφρυνση του χρέους.

Πώς κινήθηκαν οι διαπραγματεύσεις χθες

Μετά τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγματεύσεων, κατά την οποία κυριάρχησαν τα ενεργειακά αλλά και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων επί περίπου τέσσερις ώρες, αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος εξέφραζε την αισιοδοξία ότι παρά τις όποιες διαφωνίες ανακύψουν μέσα στις επόμενες ημέρες, θα υπάρξει συμφωνία έως την επόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωνε το ίδιο στέλεχος, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και θέματα στα οποία θα χρειαστούν λεπτομερείς και πολύωρες συζητήσεις: «Θα υπάρξει μια μεγάλη λίστα από αλλαγές σε τεχνικά ζητήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέματα του υπερταμείου για αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσουν ‘αγκάθι’»

Αισιοδοξία ότι τα θέματα του υπερταμείου για τις αποκρατικοποιήσεις δεν θα αποτελέσουν «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε κυβερνητικός παράγοντας μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αυτό το αντικείμενο.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αξιωματούχο, υπάρχουν διαφορετικές διατυπώσεις σε 2- 3 σημεία, τα οποία είναι σημαντικά για την ελληνική πλευρά. Έφερε ως παράδειγμα το πώς το κράτος θα επηρεάζει τη γενικότερη πολιτική για τις ΔΕΚΟ μέσω της ΕΔΗΣ (σ.σ. ο βραχίονας του υπερταμείου για τις ΔΕΚΟ). Πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να υπάρχει ένα γραφείο σχεδιασμού που θα καθορίζει την πολιτική π.χ. για τα λιμάνια.

Για το θέμα της ένταξης των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο, ο κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως «θέλουμε να εξαιρέσουμε κάποιες» και πως η πρώτη λίστα (εγκεκριμένη από το ΚΥΣΟΙΠ) θα συζητηθεί και ο κατάλογος που θα προκύψει θα λάβει νέα έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Επίσης υπήρξε συζήτηση για το πώς μπορεί να επιταχυνθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα