Προκαλεί ο Τσαβούσογλου: Casus belli η επέκταση στα 12 μίλια – Κλήση του έλληνα πρέσβη

Η κλήση του έλληνα πρέσβη έγινε την Παρασκευή μετά το περιστατικό με το ερευνητικό Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα», είπε ο Τσαβούσογλου

Τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στον απόηχο των εξαγγελιών Κοτζιά για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την Ελλάδα.

Νωρίτερα και δια στόματος του τούρκου ΥΠΕΞ, ήρθε η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας στην ανακοίνωση Κοτζιά περί επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση», δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ξεκαθάρισε: «Όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε μια τέτοια απόφαση».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το CNN Turk, ο Τσαβούσογλου κάλεσε τον έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, με τον ΣΚΑΪ να αναφέρει ότι η κλήση έγινε την Παρασκευή μετά το περιστατικό με το ερευνητικό Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώνεται ότι η κλήση του έλληνα πρέσβη έγινε την Παρασκευή αλλά δεν ανέφεραν μέχρι στιγμής τον λόγο.

Θα κάνουμε έρευνες»

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο τούρκος ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι θα διεξαχθούν έρευνες σε κυπριακά χωρικά ύδατα, καθώς η Άγκυρα προσκλήθηκε από την «τουρκική Δημοκρατία της βόρειας Κύπρου».

«Αυτά τα (ενεργειακά) αποθέματα πρέπει να μοιράζονται μεταξύ των δύο πλευρών… Το 2004, η ελληνική πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν. Πριν ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία (διαπραγμάτευσης), πρέπει να καθορίσουμε τι να διαπραγματευτούμε. Μια ομοσπονδιακή λύση, μια συνομοσπονδία ή ένα σχέδιο για δύο κράτη;», διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλη αποτυχία εδώ. Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα. Είπαμε στην τελευταία διαπραγμάτευση για μια ομοσπονδιακή λύση», δήλωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα