Στις 7 Σεπτεμβρίου γεννήθηκε στην Πνύκα η νέα Ευρώπη

Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε χθες, με τις ομιλίες του στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Μέγαρο Μαξίμου και φυσικά στην Πνύκα, την ανάγκη αλλαγής της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης προς μία πιο δημοκρατική κατεύθυνση. Για μια Ευρώπη με αλληλεγγύη και επιλογές για τους νέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν «παραχώρησε» τυχαία τον λόφο την Πνύκας στον Μακρόν για να αναπτύξει το όραμά του για την ανοικοδόμηση της νέας Ευρώπης. Αυτό έγινε για

πολύ συγκεκριμένους λόγους, καθώς εκεί έκανε τα πρώτα της βήματα η Δημοκρατία.

Από εκεί φαίνεται πως ξεκίνησε την πορεία της προς το μέλλον και η νέα Ευρώπη που επιζητούν απεγνωσμένα οι πολίτες της.

Ο γάλλος πρόεδρος χαρακτηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ως «παράθυρο» ευκαιρίας τα επόμενα δύο χρόνια για τις αλλαγές που θα επιθυμούσε, λόγω των νωπών λαϊκών εντολών που θα έχουν οι δύο «ακρογωνιαίοι λίθοι» της ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία, με την προϋπόθεση, ωστόσο την επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Απομένει τώρα να δούμε αν η Γερμανία θ’ ανέβει στο τρένο της νέας Ευρώπης ή θα παραμείνει καθηλωμένη στην παλαιά Ευρώπη της άκρατης λιτότητας, η οποία οδηγεί σε διάλυση, σε «αργό θάνατο», όπως τόνισε και ο Μακρόν. Είναι «σίγουρος», είπε, ότι «αν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι θα πεθαίνει λίγο λίγο».

Βολές κατά του ΔΝΤ

Ευθεία επίθεση κατά του ΔΝΤ εξαπέλυσε o Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο γάλλος Πρόεδρος ουσιαστικά «σκότωσε» το ΔΝΤ και τις πρακτικές του, τονίζοντας πως δεν μπορεί το Ταμείο να επιβλέπει ευρωπαϊκά προγράμματα. «Θίγεται η ευρωπαϊκή κυριαρχία από τη συμμετοχή του ΔΝΤ», τόνισε μεταξύ άλλων και τάχθηκε υπέρ της άποψης να μάθει να λύνει μόνη της η Ευρώπη τα προβλήματά της. Ο γάλλος Πρόεδρος ζήτησε, επίσης, την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς άλλες απαιτήσεις και παράλληλη συζήτηση για το χρέος χωρίς νέα προαπαιτούμενα.

Ελλάς – Γαλλία συμμαχία για μια νέα, πιο δημοκρατική και αλληλέγγυα Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα