Στην Πιερία ένα ακόμη λεωφορείο με πρόσφυγες από την Ειδομένη

Άλλο ένα λεωφορείο με 38 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες Σύρων και Ιρακινών, έφτασε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας από την Ειδομένη στο γήπεδο της Νέας Χράνης Πιερίας, όπου έχει δημιουργηθεί χώρος για τη φιλοξενία τους. Εκεί βρίσκονται άλλοι 153, ενώ στο Χτήμα Ηρακλή, που βρίσκεται στο 13ο χιλιόμετρο Κατερίνης-Ελασσόνας διαμένουν ήδη 70 άτομα και στο Κάμπινγκ Νηρέας άλλα 400.

Σε ό,τι αφορά τη Νέα Χράνη, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού

Πιερίας «Ο Τόπος μου» γνωστοποιεί ότι η εγκατάσταση των προσφύγων έγινε υπό την επίβλεψη του στρατού και της αστυνομίας και με τη βοήθεια μελών της εθελοντικής ομάδας. «Το γήπεδο της Χράνης, παρά τις 73 σκηνές που είναι στημένες στον αγωνιστικό χώρο δεν έχασε τίποτα από τον χαρακτήρα του. Από χθες Κυριακή, πιτσιρικάδες όλων των ηλικιών κλωτσούν μια παλιά μπάλα παίζοντας μονότερμα. Τα κορίτσια έχουν στήσει ένα κουκλόσπιτο στην σκηνή με τα παιδικά παιχνίδια, ενώ κάποιες μητέρες, βοηθούμενες από τον καλό καιρό, έβαλαν την πρώτη τους μπουγάδα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της εθελοντικής ομάδας που ζητά, παράλληλα, εθελοντές για τη φροντίδα των προσφύγων.

Στο μεταξύ, από τον γειτονικό νομό Ημαθίας έγινε γνωστό ότι Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο 722 που βρίσκεται στο Δήμο Αλεξάνδρειας. «Ενημερώθηκα για την εξέλιξη αυτή από τον στρατό», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, και ανέφερε ότι οι εργασίες για την προετοιμασία του χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη. «Το πότε θα φτάσουν οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες δεν είναι γνωστό, αν και δεν το βλέπω μακριά», σχολίασε ο δήμαρχος και επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία».

Την ίδια ώρα, 382 άτομα βρίσκονται στο χώρο του στρατοπέδου «Αρματολού Κόκκινου», στη Βέροια, όπου είχαν σημειωθεί προχθές Σάββατο επεισόδια κατά την άφιξη των πρώτων λεωφορείων.

Ηρεμία επικρατεί σήμερα Δευτέρα στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας και Αιτούντων Μετεγκατάστασης στα Διαβατά. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προσωρινά υπεύθυνος του Κέντρου, Σάκης Παπαθεμελής, στον χώρο επέστρεψαν τα δύο άτομα που τραυματίστηκαν στον χθεσινό επεισόδιο, αλλά και όσοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα Διαβατών.

Στη Θεσσαλονίκη, το προσφυγικό και το θέμα της δημιουργίας νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών θα βρεθεί στο επίκεντρο της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμης. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η διοίκηση του Δήμου Θερμαϊκού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως με έκπληξη πληροφορήθηκε από δημοσιεύματα του Τύπου ότι έκταση δίπλα στις κεραίες της ΕΡΤ και το Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΠΠΑ 2000», στην Περαία, που ανήκει στο Δήμο Θέρμης αλλά γειτνιάζει με το Δήμο Θερμαϊκού, προορίζεται για τη δημιουργία μεγάλης δυναμικότητας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι ο Δήμος Θερμαϊκού έχει δηλώσει τη διάθεσή του να συνεισφέρει στην ανακούφιση των προσφύγων, ωστόσο ο εν λόγω χώρος, ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ, θεωρείται ακατάλληλος, καθώς ανήκει στην ευρύτερη τουριστική περιοχή της ανατολικής Θεσσαλονίκης, βρίσκεται δίπλα σε έκταση, για την οποία υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης από τον Δήμο Θερμαϊκού, μέρος της προορίζεται για τη μετεγκατάσταση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ενώ γειτνιάζει με στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και με το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

«Με πρωτοβουλία του, ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιάννης Μαυρομάτης επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος διαπιστώνοντας ως «πολυγνώστης» της γεωστρατηγικής και πολιτιστικής θέσης της ως άνω έκτασης, συμφώνησε ό,τι είναι ακατάλληλη για τη φιλοξενία προσφύγων», τονίζεται στην ανακοίνωση του Δήμου και προστίθεται: «Ως Δήμος Θερμαϊκού θα κάνουμε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να αποτραπεί η χωροθέτηση camp προσφύγων στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά και να βρεθούν κατάλληλοι τόποι για να φιλοξενήσουμε αυτούς τους συνανθρώπους μας παρέχοντας αμέριστη ανθρωπιστική βοήθεια».

Ανακοίνωση για το θέμα της δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών εξέδωσε και ο Δήμος Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα. «Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέας Προποντίδας, που συνεδρίασε την 9η Μαρτίου 2016, αποφάσισε ομόφωνα να μην λειτουργήσει χώρος φιλοξενίας προσφύγων στα όρια του Δήμου σε περίπτωση που ζητηθεί, λόγω του ότι δεν υπάρχουν κατάλληλες εγκαταστάσεις που να τηρούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις εγκατάστασης προσφύγων, όπως να είναι πλησίον αστικού ιστού και να υπάρχει υποδομή ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτρισμού», τονίζει χαρακτηριστικά ο Δήμος και υπενθυμίζει τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Εξάλλου, οι δήμαρχοι Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς και Σιθωνίας Γιάννης Τζίτζιος ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν έχουν πληροφόρηση για τη δημιουργία αντίστοιχων χώρων στα όρια των δήμων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα