Με ταχείς ρυθμούς ο καθαρισμός της πετρελαιοκηλίδας – «Σημαντική η βελτίωση»

Μάχη για τον καθαρισμό των ακτών δίνουν τα συνεργεία απορρύπανσης σε συνεργασία με το Λιμενικό ΣώμαΔεν διαθέτει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τον Ελληνικό Νηογνώμονα το “Αγία Ζώνη ΙΙ”Επίσκεψη Κουρουμπλή – Σαντορινιού σε παράκτιες περιοχές του Πειραιά, από την Πειραϊκή έως το Φλοίσβο

Μάχη για τον καθαρισμό των ακτών δίνουν τα συνεργεία απορρύπανσης σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα,

ενώ έντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η πετρελαιοκηλίδα έφτασε σε Άγιο Κοσμά, Άλιμο και Γλυφάδα.

Συνεργεία επιχειρούν και από χερσαίας πλευράς ενώ η διαδικασία επικεντρώνεται σήμερα στην περιοχή της Γλυφάδας. Σε όλες τις περιοχές του Πειραιά, από τη Σαλαμίνα έως την Πειραϊκ, τον Άγ. Κοσμά και τη Γλυφάδα έχουν ποντιστεί σε ορισμένα σημεία πλωτά φράγματα για περιορισμό της ρύπανσης.

Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος μιλούν για βελτίωση της κατάστασης σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες ενώ σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ αν υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη επιχείρησης απορρύπανσης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, τόνισαν ότι από την ώρα του συμβάντος που ήταν στις 2.00 τα ξημερώματα της Κυριακής έως τις 6.00 τα ξημερώματα οπότε ξεκίνησε η όλη επιχείρηση απορρύπανσης μεσολάβησαν 4 ώρες, και σε αυτό το διάστημα υπήρξαν διαδικασίες και διαβουλεύσεις από την αρμόδια ασφαλιστική εταιρεία του πλοίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» ήταν ασφαλισμένο για 5 εκατ. ευρώ προς τρίτους. Δηλαδή ο πλοιοκτήτης του πλοίου από τη βύθιση του σκάφους δεν πρόκειται να λάβει καμία οικονομική αποζημίωση.

Πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας μιλώντας για την επιχείρηση απορρύπανσης που είναι σε εξέλιξη, τόνισαν ότι, όταν αυτή ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες -και τότε αναμένεται να αναλάβει δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ όπου σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου, θα λάβει δείγματα προκειμένου μετά από έλεγχο να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Στη συνέχεια αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και την εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την όλη επιχείρηση καθαρισμού.

Στις 08.30 πρωί της Πέμπτης 14 Σεπτεμβρίου 2017 ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύσιο Χαράλαμπο Καλαματιανό και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Σταμάτιο Ράπτη πραγματοποίησαν αυτοψία στο παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού για να εκτιμήσουν την κατάσταση από το ναυάγιο του «ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ», καθώς και την πορεία εργασιών απορρύπανσης.

Στις 11:00 με πρωτοβουλία του Υπουργείου, ενημερώθηκαν αρμοδίως οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Περιφέρειας Πειραιά για την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Στις 13:00 ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. ΥΝΑΝΠ Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός και ο Αρχηγός του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. μετέβησαν στην περιοχή του ναυαγίου και στη Σαλαμίνα, όπου είχαν συνάντηση με τη Δήμαρχο Ισιδώρα Νάννου – Παπαθανασίου.

Τα ναυάγια μέσα στο κεντρικό λιμάνι και τον περιβάλλοντα χώρο στα αβαθή νερά του κόλπου είναι 27 ενώ φθάνουν σχεδόν τα 40 τα παροπλισμένα και κατασχεθέντα πλοία.

Κουρουμπλής: Υπάρχει σημαντική εικόνα βελτίωσης

«Έχουμε μία εικόνα βελτίωσης σημαντική. Η επιχείρηση απορρύπανσης συνεχίζεται με την ίδια ένταση, προκειμένου να έχουμε γρήγορο αποτέλεσμα και είμαι βέβαιος ότι με τους ρυθμούς που δουλεύουμε σε πολύ λίγες ημέρες θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα» τόνισε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Διονύση Καλαματιανό, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτιο Ράπτη και τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά Κωνσταντίνο Λεοντάρα, επισκέφθηκαν με σκάφος του λιμενικού σώματος παράκτιες περιοχές του Πειραιά, από την Πειραϊκή έως το Φλοίσβο, στην παραλία Μπάτη, όπου συνεχίζει να παρατηρείται, σε ορισμένα σημεία, διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ στον Σαρωνικό.

Την πλήρη διαλεύκανση των αιτιών και την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπευθύνων με παράλληλη λήψη ουσιαστικών μέτρων για να αποτραπεί ανάλογη καταστροφική, ζητά η Περιφέρεια Αττικής με αφορμή τη ρύπανση των ακτών του Σαρωνικού από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα η περιφερειάρχης, επισήμανε ότι και σήμερα, όπως και στο άμεσο παρελθόν, στις περιπτώσεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών ή του προσφυγικού οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Χωρίς μέσα, με προβληματικές υποδομές και με ένα ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, δρουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες για να προστατεύσουν τους πολίτες και το περιβάλλον. Η κ. Δούρου χαρακτήρισε επιβεβλημένες «τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που χωρίς δημοσιονομικό κόστος θα βάλουν τέλος σε αυτόν τον φαύλο κύκλο των προδιαγεγραμμένων καταστροφών, είτε πρόκειται για τη θαλάσσια ρύπανση είτε για τις πυρκαγιές».

Δεν διαθέτει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας

Δεν κατέχει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, εκδοθέν από τον Ελληνικό Νηογνώμονα, το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του η «Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε.», με την οποία ενημερώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: “Σχετικά με τη διασπορά ανυπόστατων φημών για το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ», η «Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε.» ενημερώνει ότι το εν λόγω δεξαμενόπλοιο δεν έχει επιθεωρηθεί και δεν κατέχει οποιοδήποτε πιστοποιητικό αξιοπλοΐας εκδοθέν από τον Ελληνικό Νηογνώμονα.”

Πηγή: ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα