Τσίπρας: Στόχος η οριστική έξοδος από την κρίση τον Αύγουστο του 2018 (εικόνες – video)

Εγκαινιάζεται σήμερα η 82η ΔΕΘ υπό τον Αλέξη ΤσίπραΣυνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΔΕΘ-Helexpo και τους εργαζόμενους στη διεθνή έκθεσηΠεριοδεία στα περίπτεραΣτα εγκαίνια του περιπτέρου της Κίνας βρέθηκε ο έλληνας πρωθυπουργός

Την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα εγκαινιάσει σήμερα, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,

με ομιλία του στις 20:00 στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», ενώπιον των εκπροσώπων παραγωγικών και άλλων φορέων και εκλεγμένων της αυτοδιοίκησης.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη και στον χώρο της έκθεσης.

Αύριο Κυριακή, στις 13:00, ο Αλ. Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Η σχέση Ελλάδας-Κίνας ενισχύθηκε και έχει πολλά ακόμα να δώσει»

«Το γεγονός ότι η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην 62η ΔΕΘ είναι το αποκορύφωμα μιας σχέσης που τα τελευταία χρόνια ενισχύθηκε και έχει πολλά ακόμα να δώσει στο μέλλον», επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων του περιπτέρου της Κίνας στην έκθεση.

«Η στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Κίνας με τον «νέο δρόμο του μεταξιού», να επενδύσει σε παγκόσμια κλίμακα πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, βρίσκει την Ελλάδα σε μια φάση ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, σε μια περίοδο που πρέπει να αξιοποιήσει το σημαντικότερο συγκριτικό της πλεονέκτημα που είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται στο αντάμωμα τριών Ηπείρων και να γίνει παγκόσμιο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό κόμβο», είπε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση σε εταιρίες της Κίνας να επενδύσουν στην Ελλάδα, τώρα που «η ελληνική οικονομία διψάει για επενδύσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, και σημείωσε: «Μετά τη μεγάλη επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά ακολούθησε μια σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος για μια σειρά από επενδύσεις σε μια στιγμή που η ελληνική οικονομία πραγματικά διψάει για επενδύσεις. Η παρουσία κινεζικών επιχειρήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι καλοδεχούμενη.

Υπογράμμισε πως «πέρα από την ανάπτυξη επενδυτικών δραστηριοτήτων σε μια σειρά τομείς της ελληνικής οικονομίας θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε επενδύσεις και εμπορικές σχέσεις σε τομείς που ακόμα έχουμε πολύ σημαντικές δυνατότητες, όπως στις τουριστικές ροές από την Κίνα στην Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό χαιρέτισε την έναρξη απευθείας αεροπορικών πτήσεων στη γραμμή Αθήνα-Πεκίνο στις 30 Σεπτεμβρίου.

Καλωσόρισε τις κινεζικές επιχειρήσεις που εκθέτουν προϊόντα τους στην 82η ΔΕΘ και παρατήρησε: «Εύχομαι η συμμετοχή τους στην 82η ΔΕΘ να σημάνει την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, μετά τον Πειραιά, να διαδραματίσουν ξεχωριστό ρόλο για τη σύσφιξη των σχέσεων και την προσέλκυση επενδύσεων».

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη οι λαοί και οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Κίνας να βαδίσουν μαζί σε ένα όραμα για έναν καλύτερο κόσμο.

Ομιλία στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Κίνας στην 82η #ΔΕΘ – HELEXPO. #deth2017 https://t.co/ouTt09uS77

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 9 Σεπτεμβρίου 2017

Ορόσημο για την πρόοδο των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας η επίσκεψη Τσίπρα στη χώρα

Στην ομιλία του ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, την οποία είπε ότι είχε «μεγάλη επιτυχία» και τη χαρακτήρισε «ορόσημο» για την πρόοδο των διμερών σχέσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της κατανόησης με αμοιβαία κέρδη και για τις δύο χώρες.

Όπως είπε στην αποψινή τελετή εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ θα διαβάσει μήνυμα του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Λι Κετσιάνγ.

Αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων ο κ. Τσίπρας ξεναγήθηκε για αρκετή ώρα σε περίπτερα κινεζικών εταιριών, συνοδευόμενος από Κινέζους αξιωματούχους.

Θερμή η υποδοχή για Τσίπρα

«Αισθάνομαι στη Θεσσαλονίκη σαν στο δεύτερο σπίτι μου» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της ΔΕΘ-Helexpo Τάσο Τζήκα και τα μέλη της διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να μάθει πόσες είναι οι συμμετοχές στη φετινή 82η ΔΕΘ και έδειξε ενδιαφέρον για τα κινέζικα φαναράκια με τα οποία έχει στολιστεί η έκθεση και το κέντρο της Θεσσαλονίκης καθώς η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στη φετινή διοργάνωση.

Συνάντηση με διοίκηση και εργαζόμενους της έκθεσης

Στον στόχο της κυβέρνησης να οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo και τους εργαζόμενους στη διεθνή έκθεση.

Όπως ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση, στη διοργάνωση που θα γίνει του χρόνου τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Η διοίκηση της ΔΕΘ διατύπωσε το αίτημα για ανάπλαση του χώρου όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της και ο πρωθυπουργός αντέδρασε θετικά και είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η περαιτέρω διεθνοποίηση της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τη Διοίκηση της ΔΕΘ σημείωσε πως ο φετινός τίτλος της ΔΕΘ θα μπορούσε να είναι και «αρχίζουμε να οργανώνουμε το μέλλον». Πρόσθεσε επίσης ότι βασικός στόχος είναι η 83η ΔΕΘ (του χρόνου) να είναι η πρώτη που θα εγκαινιάσει έξω από τη σκληρή επιτροπεία.

Στη συνέχεια συναντήθηκε με το Σωματείο Εργαζομένων και ακολούθως επισκεπτόμενος το περίπτερο του ΟΑΣΘ σημείωσε πως το στοίχημα της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι απλά η εκκαθάριση του Οργανισμού αλλά η βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών για τον πολίτη, με τον πήχυ πολύ ψηλά κ όχι σε σχέση με τη προηγούμενη διοίκηση που δεν μπορούσε να είναι χειρότερα.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το Μετρό Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός σημείωσε πως μετά από τόσα χρόνια σταμάτησε να αποτελεί ανέκδοτο.

Εγκαίνια του περιπτέρου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τέλεσε τα εγκαίνια του περιπτέρου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που βρίσκεται στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και είχε σύντομη συνομιλία με τον αρμόδιο υπουργό, Βαγγέλη Αποστόλου.

Στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Κίνας, που είναι η τιμώμενη χώρα στην 82η #ΔΕΘ. #deth2017 pic.twitter.com/Wqm7NNhz7O

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 9 de septiembre de 2017

Οι δύο άντρες μίλησαν για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2010, ενώ ο κ. Αποστόλου ενημέρωσε εν τάχει τον έλληνα πρωθυπουργό για την προσπάθεια που καταβάλλεται προκειμένου να ρυθμιστούν τα «κόκκινα δάνεια» του αγροτικού πληθυσμού, λέγοντάς του χαρακτηριστικά ότι «αυτή στη στιγμή διεξάγεται συζήτηση με τον ειδικό εκκαθαριστή, την Τράπεζα της Ελλάδας και τα οικονομικά υπουργεία, και τέλος του 2017 θα υπάρξει πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα».

Επίσκεψη σε Περίπτερα της 82ης #ΔΕΘ – HELEXPO. #deth2017 pic.twitter.com/v5XJj9t0FM

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) 9 de septiembre de 2017

Το πλήρες πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σάββατο, 9/9

Στις 10:00 ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τη Διοίκηση της ΔΕΘ και το Σωματείο Εργαζομένων.

Στη συνέχεια περιόδευσε σε Περίπτερα της Έκθεσης.

Στις 11:30 βρέθηκε στα εγκαίνια του Περιπτέρου της Κίνας, Τιμώμενης Χώρας.

Στις 20:00 θα πραγματοποιήσει ομιλία στους Παραγωγικούς Φορείς στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Κυριακή, 10/9

Στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο Ι. Βελλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα