Σταϊνμάγερ: Δεν μπορώ να φανταστώ την Ε.Ε. χωρίς την Ελλάδα

«Το μέλλον μας πρέπει να είναι ένα κοινό μέλλον»«Αναγνωρίζουν οι Έλληνες την αλληλεγγύη των άλλων κρατών εντός της Ε.Ε.»

«Η Ε.Ε. δεν είναι ένας τέλεια ανεπτυγμένος οργανισμός. Έχει όμως την ικανότητα να μαθαίνει. Για να το πω με τα λόγια του φετινού τιμημένου με το βραβείο Καρλομάγνου Τόμοθι Γκάρτον Ας / Timothy Garton Ash: H E.E. είναι η χειρότερη Ευρώπη την οποία θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί εκτός από όσες κατά καιρούς έχουν δοκιμαστεί. Αυτό σημαίνει ότι η Ε.Ε. είναι

η καλύτερη Ευρώπη από όσες είχαμε μέχρι τώρα.

Εμείς οι Γερμανοί την θέλουμε αυτή την Ευρώπη. Τη θέλουμε ως Ευρώπη των 27. Και θέλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον της. Αυτή η documenta είναι μια πρόκληση στην φαντασία μας, τη δύναμη της φαντασίας μας. Αλλά χωρίς την Ελλάδα δεν μπορώ να φανταστώ την κοινότητά μας. Το μέλλον μας πρέπει να είναι ένα κοινό μέλλον».

Με αυτά τα λόγια ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εξήγησε το όραμά του, αλλά και συμπολιτών του Γερμανών, σχετικά με τον ρόλο της Ε.Ε., αλλά και τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ένωση.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού του στα εγκαίνια της διεθνούς καλλιτεχνικής έκθεσης «Documenta», ο γερμανός πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας, ανέφερε τα εξής: «Η δημοκρατία, είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό, ζει από την διαφορετική οπτική γωνία από την οποία βλέπουμε τα πράγματα και έχει τόσο οξύ βλέμμα όπως η κουκουβάγια, το σύμβολο της έκθεσης.

Μπορεί να στρέψει το κεφάλι 270 μοίρες, δεν το συνιστώ βέβαια σε κανέναν να κάνει αυτήν την άσκηση, αλλά το να κοιτάμε γύρω μας, να αντιλαμβανόμαστε ο ένας τον άλλον, να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, αυτό το μπορούμε κάλλιστα. Και θα έπρεπε να το πράττουμε εάν θέλουμε να αποφύγουμε ασύμμετρες, μονομερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας.

Θα έπρεπε αυτό να το κάνουμε συχνότερα στην Ευρώπη. Ένας Γερμανός ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει έναν Έλληνα θα αντιληφθεί πόσο δύσκολους καιρούς περνά η χώρα του.

Ένας Έλληνας από την άλλη, ο οποίος αντιλαμβάνεται την οπτική γωνία των γειτόνων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ότι οι προσπάθειες υποστήριξης της Ελλάδας είναι μια άνευ προηγουμένου εκδήλωση αλληλεγγύης στην ιστορία της Ε.Ε.. Η Ευρώπη, και αυτό είμαστε όλοι μας, πρέπει να έχει την ικανότητα της αλλαγής οπτικής γωνίας.

Μια δημοκρατική, ενωμένη Ευρώπη δεν επιτρέπεται να χάνει από τα μάτια της το επιμέρους όπως και το όλον. Μπορούμε να μάθουμε ο ένας από τον άλλον, εάν δεν χάσουμε ο ένας τον άλλον από τα πεδίο του βλέμματός μας. Οι προϋποθέσεις της «αμοιβαίας μάθησης» είναι όμως διαφορετικές στη πολιτική από ότι στην τέχνη. Ο Άνταμ Σίμιτσεκ μας εξήγησε ότι κατά τη διαδικασία αυτής της μάθησης δεν πρόκειται για την επίτευξη αποτελεσμάτων. Είναι μια ανοικτή διαδικασία. Και αυτό ισχύει και για τη δημοκρατία» όπως επισήμανε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα