Σοβαρά προβλήματα υγείας και από το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όσοι καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο πιθανόν να κινδυνεύουν από προβλήματα υγείας εξίσου σοβαρά με όσα αντιμετωπίζουν οι κανονικοί καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύει η Independent.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου παρουσίασαν υψηλούς δείκτες πρωτεϊνών που συνδέονται με δυνητικά σοβαρές παθήσεις του πνεύμονα, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της Κυστικής ίνωσης, του λύκου και της ψωρίασης.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν τα πτύελα 44 χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου, καπνιστών και μη καπνιστών. Στα πτύελα τόσο των χρηστών ηλεκτρονικού όσο και κανονικού τσιγάρου βρέθηκε μια ουσία που σχετίζεται με χρόνια βρογχίτιδα και άσθμα. Πάντως οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι περισσότεροι καπνιστές ηλεκτρονικού τσιγάρου κάπνιζαν και κανονικό καπνό.

Σύμφωνα με τον Δρ. Mehmet Kesimer «υπάρχει μια σύγχυση για το αν το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πιο ασφαλές από το κανονικό. Κι αυτό γιατί οι πιθανές επιπτώσεις του στην υγεία, βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της έρευνας», επισημαίνοντας ότι «τα αποτελέσματά δείχνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως είναι το ίδιο βλαβερά με τα τσιγάρα».

Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας το 2015, σύμφωνα με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι 95% λιγότερο βλαπτικό από τα κανονικά τσιγάρα.

Keywords
Αναζητήσεις
ηλεκτρονικο τσιγαρο θεματα υγειας
Τυχαία Θέματα