Σκηνές αποκάλυψης στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 135 νεκροί – 300.000 άστεγοι από τις φονικές εκρήξεις

Σωστικά συνεργεία συνέχιζαν το πρωί της Τετάρτης (05/08) να αναζητούν επιζώντες σε μια «θάλασσα» από συντρίμμια μετά τις ισχυρές εκρήξεις, οι οποίες συγκλόνισαν το απόγευμα της Τρίτης (04/08) την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 135 άνθρωποι (ανάμεσα τους και μία Ελληνίδα) και να τραυματιστούν περίπου 5.000, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας της χώρας. Ανάμεσά τους και πέντε Έλληνες, με τους δύο να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους, γεμάτα τα νοσοκομεία από τραυματίες. Αμέλεια

«δείχνουν» οι πρώτες έρευνες για τη μεγάλη καταστροφή…  Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό, ενώ η χώρα διαθέτει αποθέματα σιτηρών για λιγότερο από έναν μήνα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη η υπουργός Ενημέρωσης Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Σκηνές αποκάλυψης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, εκεί όπου έχουν… χαθεί κτήρια, με το οστικό κύμα να φτάνεις έως τα 15 χιλιόμετρα. Οι εκρήξεις προήλθαν από 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, που ήταν ξεχασμένοι για χρόνια στο λιμάνι.

Οι λιβανέζικες Αρχές, οι οποίες προειδοποιούν πως ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη πιο βαρύς μέσα στην ημέρα. Κι αυτό διότι πιστεύεται ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί κάτω από χαλάσματα είναι εκατοντάδες.


Οι εκρήξεις σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου βρίσκονταν επικίνδυνα υλικά προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, βύθισαν στο πένθος την πρωτεύουσα του Λιβάνου — χώρας που ήδη πλήττεται σκληρά από τη βασανιστική, παρατεταμένη οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι στη Βηρυτό

Έως 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στη Βηρυτό μετά τις εκρήξεις που συγκλόνισαν το λιμάνι, δήλωσε ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας Μαρουάν Αμπούντ, εκτιμώντας πως το κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα τρία δισεκατομμύρια δολάρια.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Αμέλεια «δείχνουν» οι πρώτες έρευνες για τη μεγάλη καταστροφή

Οι αρχικές έρευνες δείχνουν πως χρόνια αδράνειας και αμέλειας σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι τις Βηρυτού προκάλεσαν τις φονικές εκρήξεις, δήλωσε επίσημη πηγή με γνώση των ευρημάτων.

Ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν την Τρίτη (04/08) πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.

«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η πηγή δήλωσε πως μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

The #Beirut explosion left up to 300,000 people temporarily homeless, says the governor.

The blast damaged half the city, destroying windows and entire homes, with damage estimated at $3-5B.

It comes as Lebanon suffers a major economic crisis, with poverty levels nearing 50%. pic.twitter.com/4pN2UUT8pS

— AJ+ (@ajplus) August 5, 2020

Η δεύτερη έκρηξη ήταν η πιο ισχυρή που έχει σημειωθεί ποτέ στη Βηρυτό, μια πόλη φοβισμένη ακόμη από τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τρεις δεκαετίες και η οποία έχει κλονιστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση που έχει τις ρίζες της σε δεκαετίες διαφθοράς και οικονομικής κακοδιαχείρισης.

Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε την Τετάρτη (05/08) στο τηλεοπτικό δίκτυο «LBCI» πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ.

Σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο του λιμανιού, μια ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

Σύμφωνα με δύο έγγραφα που είδε το «Reuters», τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το «Rhosus», και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού.

The ammonium nitrate that exploded was reportedly brought to Beirut on a Moldovan ship owned by a Russian in Cyprus, Igor Grechushkin, who declared bankruptcy & “abandoned” it there https://t.co/ucDE64bpYH pic.twitter.com/avNT5MhL8M

— Alec Luhn (@ASLuhn) August 5, 2020

Ένα από τα έγγραφα αναφέρεται σε παρόμοια αιτήματα που είχαν γίνει το 2014 και 2015. «Μια εγχώρια και διεθνής έρευνα πρέπει να διενεργηθεί για το συμβάν, δεδομένης της κλίμακας και των περιστάσεων υπό τις οποίες αυτά τα προϊόντα αυτά μεταφέρθηκαν στα λιμάνια», δήλωσε ο Γκασάν Χασμπάνι, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος του κόμματος λιβανικές δυνάμεις.

Το «Shiparrested.com», ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το «Rhosus», που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.

Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλουν νομικές διεκδικήσεις. «Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμένα της Βηρυτού

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συμφώνησε την Τετάρτη (05/08) να θέσει όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014, σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναφέρουν υπουργικές πηγές.

Δεν είναι σαφές πόσους αξιωματούχους θα αφορά η απόφαση ούτε το επίπεδο αρχαιότητάς τους στις εν λόγω θέσεις. Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό έως ότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, την Τρίτη (04/08), προσθέτουν οι πηγές.

Η χώρα διαθέτει αποθέματα σιτηρών για λιγότερο από έναν μήνα

Ο Λίβανος διαθέτει πλέον αποθέματα σιτηρών για «λίγο λιγότερο» από έναν μήνα, μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού που κατέστρεψε τα κεντρικά σιλό, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομίας, Ραούλ Νέχμε.

«Αναζητούμε αποθηκευτικούς χώρους», είπε προσθέτοντας ότι ο Λίβανος χρειάζεται αποθέματα για τουλάχιστον τρεις μήνες για να υπάρξουν οι προϋποθέσεις διατροφικής ασφάλειας.

Drone footage of #Beirut Port this morning. Explosion of warehouse 12 created a crater. Confirmed number of killed as of now is 100. pic.twitter.com/5VnhV8KVuj

— Aldin

Keywords
Τυχαία Θέματα