Σήμερα κρίνει ο Άρειος Πάγος την τύχη των τελευταίων τεσσάρων Τούρκων αξιωματικών

Κλείνει σήμερα ο κύκλος των συζητήσεων στον Άρειο Πάγο για την έκδοση ή μη των 8 Τούρκων αξιωματικών, που έφτασαν στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2016.

Μετά τα «όχι» των εισαγγελέων στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, υπό διαφορετικές συνθέσεις, κρίσιμη είναι η εισήγηση του εισαγγελέα για τους τελευταίους τέσσερις στρατιωτικούς.

Υπενθυμίζεται πως στις αγορεύσεις τους οι εισαγγελείς Βασιλική Θεοδώρου και Χαράλαμπος Βουρλιώτης τάχθηκαν κατά της έκδοσης των Τούρκων

αξιωματικών επικαλούμενοι τον κίνδυνο να μην τύχουν δίκαιης δίκης στη γειτονική χώρα αλλά και την μεγάλη πιθανότητα ίσως και βεβαιότητα να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς , χωρίς να αποκλείουν ακόμα και το ενδεχόμενο άμεσου κινδύνου της ζωής τους αν τελικά επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.

Μία ενδεχόμενη σύμπλευση των τριών εισαγγελέων εκτιμάται πως δύσκολα θα μπορέσουν να αγνοήσουν οι ανώτατοι δικαστές που θα κρίνουν το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας.

Η υπόθεση των 8 έφτασε στον Άρειο Πάγο μετά τις αντίθετες αποφάσεις που εκδόθηκαν από τα 3 δικαστικά συμβούλια Εφετών. Είναι χαρακτηριστικό πως για τους 5 Τούρκους δυο δικαστικά συμβούλια αποφάσισαν πως δεν πρέπει να εκδοθούν ενώ για τους 3 άλλο συμβούλιο είπε «ναι» στην έκδοση τους.

Η απόφαση των 3 συνθέσεων του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 του μηνός.

Keywords
Τυχαία Θέματα