Σήμερα η δίκη Λαγού – Μίχου για την επίθεση στο «Συνεργείο»

Για την επίθεση κατηγορούνται εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές του κόμματος Ιωάννης Λαγός και Νίκος ΜίχοςΗ δίκη αφορά την επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», στην Ηλιούπολη, τον Ιούλιο του 2013Η υπόθεση έχει εξεταστεί και στην δίκη της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο «εγκληματικής οργάνωσης»Οι δυο βουλευτές κατηγορούνται για ηθική αυτουργίαΗ επίμαχη δικογραφία είχε
μπει αρχικά στο αρχείο, επειδή δεν εντοπίστηκαν οι δράστες

Ξεκινάει σήμερα, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η εκδίκαση της επίθεσης χρυσαυγιτών στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη τον Ιούλιο του 2013.

Η δίκη είχε αναβληθεί τον Απρίλιο λόγω παρέλευσης του ωραρίου και οι κατηγορούμενοι βουλευτές δεν είχαν εμφανιστεί.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο βουλευτής και ηγετικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και ο πρόσφατα παραιτηθείς βουλευτής της οργάνωσης, Νίκος Μίχος. Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν είναι ηθική αυτουργία σε απρόκλητη φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού και σε απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού.

Δείτε επίσης: Δίκη Χ.Α.: Λαγός και Μίχος στην επίθεση του «Συνεργείου»

Ανάμεσα στους υπόλοιπους κατηγορούμενους για την υπόθεση αυτή είναι και ο Θ. Μπαρέκας, τότε γραμματέας της ΤΟ Πειραιά, ο Γ. Σταμπέλος, ο Χ. Γαλανάκης και ο Δ. Αγιοβλασίτης, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι και στη δίκη της Χρυσής Αυγής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, με τον Σταμπέλο να ξεχωρίζει καθώς κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα.

Η επίθεση στο «Συνεργείο», που εξετάστηκε και στη δίκη της Χρυσής Αυγής όσον αφορά την κατηγορία για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, είχε γίνει ενώ μέσα στον χώρο βρίσκονταν παιδιά που έκαναν μάθημα Αγγλικών.

Φωτογραφία κατοίκου της περιοχής την ημέρα της επίθεσης

Στη δικογραφία αναφέρεται πως η επίθεση έγινε τη νύχτα της 10ης Ιουλίου 2013 από ομάδα ατόμων που επέβαιναν σε περίπου 50 μηχανές. Σύμφωνα με την κατηγορία, περίπου 20 από τους συμμετέχοντες στη μοτοπορεία «φέροντες διακριτικά της Χρυσής Αυγής και ορισμένοι εξ’ αυτών κράνη, εισήλθαν σε υφιστάμενο χώρο με την επωνυμία ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ και με τη χρήση λοστών, κονταριών και άλλων αντικειμένων που έφεραν, έσπασαν τα τζάμια και προκάλεσαν ζημιές στον εσωτερικό χώρο».

Οι μάρτυρες που κατέθεσαν στη δίκη της Χρυσής Αυγής περιέγραψαν την αγριότητα με την οποία είχαν εισβάλλει οι χρυσαυγίτες μέσα στον χώρο. Είπαν, επίσης, πως υπάρχει φωτογραφικό υλικό που κατέγραψαν περίοικοι και άλλοι, από το οποίο προκύπτει αναμφίβολα η παρουσία των δύο βουλευτών.

Η δικογραφία είχε μπει στο αρχείο ως αγνώστων δραστών παρά το φωτογραφικό υλικό και τις μαρτυρίες, ωστόσο στη συνέχεια ανασύρθηκε και οδηγήθηκε σε δίκη.

Δανάη Κισκήρα – Μπαρτσώκα

Keywords
Τυχαία Θέματα