Σήμερα εκδίδεται το ένταλμα σύλληψης κατά Πουτσδεμόν – Αντιδράσεις στην Καταλονία

Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης θα εκδοθεί σήμερα κατά του καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτσδεμόν, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Δικαστική πηγή στη Μαδρίτη διαβεβαίωσε ότι η δικαστής Κάρμεν Λαμέλα, του Ανωτέρου Δικαστηρίου της Μαδρίτης, θα εκδώσει το ένταλμα εντός της σημερινής ημέρας.

Δείτε επίσης: Ο Πουτσδεμόν απαιτεί την απελευθέρωση των προφυλακισθέντων της καταλανικής κυβέρνησης

Δείτε επίσης: Απών ο Πουτσδεμόν από τη δίκη των καταλανών ηγετών – Ζητήθηκε η προφυλάκισή τους

Την

ίδια στιγμή, έχουν προφυλακιστεί οι οκτώ υπουργοί της καθαιρεθείσας κυβέρνησής της Καταλονίας στη Μαδρίτη.

Ο ένατος, ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί πριν από τη κήρυξη της ανεξαρτησίας, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση. Η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Κάρμε Φορκαντέλ και τέσσερις βουλευτές έλαβαν αναβολή ακρόασης μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

«Ντροπή για την Ευρώπη»

Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στη Βαρκελώνη με πρόσκληση του αυτονομιστικού κινήματος Καταλανική Εθνική Συνέλευση (ANC)

«Δεν πρόκειται για δικαιοσύνη. Είναι δικτατορία!», φώναζαν οι διαδηλωτές , καθώς και «Ντροπή για την Ευρώπη», που αρνήθηκε να μεσολαβήσει υπέρ των αυτονομιστών.

«Πνεύμα εκδίκησης»

Ο Κάρλες Πουτσδεμόν επιχείρησε να εμφανίσει από τις Βρυξέλλες την διαίρεση της κυβέρνησής του ανάμεσα στην Ισπανία και το Βέλγιο ως κίνηση τακτικής: ορισμένοι θα βρεθούν στη Μαδρίτη για να καταγγείλουν την δίωξη πολιτικών ιδεών από την ισπανική δικαιοσύνη και άλλοι θα μείνουν στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν ενώπιον της διεθνούς κοινότητας αυτήν την πολιτική δίωξη.

Ο δικηγόρος δύο βουλευτών Χαβιέρ Μελέρο δημιούργησε ωστόσο σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσον το σχήμα αυτό αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, εκφράζοντας δημοσίως τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του Πουτσδεμόν μετά την κλήτευσή του.

«Όταν δεν εμφανιστεί κανείς ενώπιον της δικαιοσύνης μετά την κλήτευσή του, αυτό βλάπτει πάντα τους υπόλοιπους κατηγορούμενους», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα