Σεισμός 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο: Δύο παιδιά νεκρά και οκτώ τραυματίες – Ζημιές σε κτήρια και τέσσερα μικρο-τσουνάμι (video)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής στις 13.51, «ταρακουνώντας» σχεδόν όλη την Ελλάδα. Από τον κύριο σεισμό (οι μετασεισμοί είναι συνεχείς) υπάρχουν δύο νεκρά παιδιά, τουλάχιστον οκτώ τραυματίες και μεγάλες ζημιές σε κτήρια, ενώ εκδηλώθηκαν και τέσσερα μικρο-τσουνάμι.

Επίσης, τα δίκτυα επικοινωνίας παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, ενώ η ηλεκτροδότηση αποκαθίσταται σταδιακά. Στο νησί ο στρατός

συνδράμει τους σεισμοπαθείς.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου και ήταν επιφανειακός καθώς το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 11,8 χιλιόμετρα.

Τραγωδία με δυο νεκρά παιδιά – Τα καταπλάκωσε τοίχος

Στην επιστροφή από το σχολείο βρήκε ο θάνατος δύο παιδιά που καταπλακώθηκαν από τοιχοποιία στο Βαθύ της Σάμου. Η τραγωδία σημειώθηκε όταν οι δύο μαθητές, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, βρέθηκαν στο σημείο τη στιγμή που κατέρρευσε ο τοίχος του πρώτου ορόφου και τα καταπλάκωσε.

Συνεργείο της Πυροσβεστικής που έσπευσε ανέσυρε τα δύο παιδιά, αλλά ήταν πλέον αργά.

Αναφορές για τουλάχιστον 8 τραυματίες

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 8 τραυματίες, με ένα εξ αυτών να βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια γυναίκα η οποία τραυματίστηκε όταν έπεσε πάνω της κομμάτι από τοίχο.

Παράλληλα, ένα παιδί έχει τραυματιστεί και μεταφέρεται στην Αθήνα με C-130.

Επίσης μεταφορές τραυματιών γίνονται από το Καρλόβασι στο ανατολικό τμήμα του νησιού, χωρίς σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες να κινδυνεύει η ζωή τους. «Πρόκειται κυρίως για ορθοπεδικά τραύματα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κλήση στην Πυροσβεστική για εγκλωβισμένους.

Μεγάλες ζημιές σε κτήρια στη Σάμο

Λόγω του σεισμού σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτήρια στο νησί, στο οποίο επικρατούν οι εικόνες καταστροφής, ενώ η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε μετά το «μπλακ άουτ» των πρώτων ωρών, με εξαίρεση τα χωριά Λέκα και Καστανιά και ένα τμήμα στο Καρλόβασι, όπου συνεχίζονται οι προσπάθειες εντοπισμού των βλαβών για την όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάστασή τους. Ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι για οποιαδήποτε τυχόν μεμονωμένα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι του νησιού, μπορούν να απευθυνθούν στην 24ωρη τηλεφωνική εξυπηρέτηση του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 ή 2111900500.

Επίσης, έχει καταρρεύσει ένα πολύ μεγάλο τμήμα από την εκκλησίατ ης Παναγίας Θεοτόκου στο Καρλόβασι.

Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί, συνεπώς οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.

Ζημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου

Ζημιές στα μνημεία και τα μουσεία της Σάμου και της Χίου προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων Εφορειών Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «στο Κάστρο Λυκούργου Λογοθέτη στο Πυθαγόρειο κατέρρευσαν τμήματα των τειχών του, ενώ κάποια τεμάχη τους κατακρημνίστηκαν στη θάλασσα. Στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου κατεγράφησαν ελάχιστες ζημιές, οι οποίες περιορίζονται στα νεότερα κτίσματα, τα οποία υποστηρίζουν την λειτουργία του χώρου».

Μεγάλες όμως είναι «οι ζημιές στην έκθεση των αγγείων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, ενώ «άνοιξαν» συγκολλήσεις σε κάποια γλυπτά. Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγ. Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από την βάση του και έσπασε».

«Στη Χίο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο έπεσαν κάποια μικρά εκθέματα μέσα στις προθήκες στην αίθουσα της κοροπλαστικής, και λίγα κεραμικά στην αίθουσα των αρχαϊκών κεραμικών. Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, ενώ συγχρόνως ξεκινούν οι ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Στη Σάμο ο Χαρδαλιάς – Σπεύδουν κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μετέβη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Του Πυροσβεστικού Σώματος, απ’ όπου παρακολουθεί όλες τις ενέργειες των δυνάμεων στη Σάμο και ενημερώνεται συνεχώς για κάθε νέο από τον τόπο του σεισμού.

Παράλληλα, ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα μεταβούν στη Σάμο τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτηρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Πλάνα από ζημιές στη Σάμο:

Posted by Samos Times on Friday, October 30, 2020

Ζημιές στη Χίο

Από τη δόνηση προκλήθηκαν ζημιές και στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ οι Φούρνοι έμειναν αλώβητοι από τον σεισμό.

Κατολίσθηση βράχων στην Ικαρία

Σύμφωνα με αναφορές, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις βράχων στην Ικαρία.

Η στιγμή που η θάλασσα βγαίνει στη στεριά – Τσουνάμι και στη Σμύρνη

Ο σεισμός προκάλεσε και τέσσερα μικρο-τσουνάμι στο νησί, με αποτέλεσμα η θάλασσα να βγει στη στεριά στη Σάμο, αλλά και στη Σμύρνη.

Posted by Ioannis Negris on Friday, October 30, 2020

Μετά τον σεισμό, η θάλασσα βγήκε στη στεριά

Posted by Samos24.gr on Friday, October 30, 2020

Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας: Αναμένουμε αρκετούς μετασεισμούς τα επόμενα 24ωρα

Για την πιθανότητα μετασεισμών τις επόμενες ώρες στην περιοχή της Σάμου μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους του νησιού να μην πλησιάζουν κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές και κινδυνεύουν με κατάρρευση, αλλά και να μείνουν μακριά από τις παράκτιες περιοχές.

Όπως είπε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί τα επόμενα 24ωρα.

«Όλος ο κόσμος είναι έξω στους δρόμους τρομοκρατημένος. Δεν μπαίνει στα σπίτια του»

Κάτοικος της Σάμου περιέγραψε στο Open TV την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και το λογικό άγχος των κατοίκων μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου.

«Εμείς είμαστε νότια της Σάμου. Ο σεισμός ήταν πάρα πολύ τρομακτικός. Εγώ προσωπικά δεν έχω ζήσει τόσο μεγάλο σεισμό. Να χορεύουν αυτοκίνητα, να είμαστε καθιστοί μέσα στα σπίτια μας και να κουνιόμαστε. Δεν έχουμε ρεύμα», αναφέρει αρχικά ο κ. Γιάννης και συνεχίζει:

«Έχω επικοινωνήσει με την αδερφή μου που μένει σε ένα άλλο χωριό. Έχουν πέσει τοίχοι από ένα διπλανό τους σπίτι. Φοβούνται για τραυματίες. Μέχρι και στη Σμύρνη που έχουμε επικοινωνήσει με κάποιους ανθρώπους, τον κατάλαβαν πολύ σοβαρά τον σεισμό.

Όλος ο κόσμος είναι έξω στους δρόμους τρομοκρατημένος. Δεν μπαίνει στα σπίτια του».

Απομακρύνθηκε κόσμος από το παραλιακό μέτωπο

Λίγο μετά τον σεισμό, υπήρξε και προειδοποίηση για κίνδυνο τσουνάμι.

Συγκεκριμένα, έκκληση στους κατοίκους των νησιών του βορειοαναταλικού Αιγαίου απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με δύο μηνύματα μέσω 112 που έστειλε πριν από λίγο να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

Το πρώτο μήνυμα απευθύνεται στους κατοίκους όλων τω νησιών που ορίζονται από το τρίγωνο Ικαρία- Κω – Χίο, με τη σύσταση να απομακρυνθούν από τις ακτές για να μην κινδυνέψουν σε περίπτωση τσουνάμι αλλά και από τα κτήρια για τον κίνδυνο μεγάλων μετασεισμών.

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους της Σάμου τους οποίους επίσης καλεί να απομακρυνθούν από τα κτήρια και να μεταβούν σε ασφαλή σημεία εξωτερικά.

Είναι χαρακτηριστικό πως απομακρύνθηκε κόσμος από το παραλιακό μέτωπο. Όπως φάνηκε και στα βίντεο, στη θάλασσα, την ώρα του σεισμού σηκώθηκε μεγάλος κυματισμός.

Χουλιάρας: Θα έχουμε έντονη μετασεισμική ακολουθία

Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας, αναμένεται να υπάρξει έντονη μετασεισμική ακολουθία.

«Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 19 Χλμ. Β της Σάμου. Θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική ακολουθία και χρειάζεται προσοχή ιδιαίτερα στα παλιά κτίρια στο νησί», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στις 13:51 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Σφοδρότατη σεισμική δόνηση με μέγεθος 6.7 στην κλίμακα Richter….

Posted by Gerasimos Chouliaras on Friday, October 30, 2020

Μεγάλες ζημιές και στην Τουρκία: Χάος από καταρρεύσεις κτηρίων – Τουλάχιστον 4 νεκροί και 120 τραυματίες στη Σμύρνη

Από τον σεισμό στη Σάμο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές και στην Τουρκία. Στη Σμύρνη έχουν πέσει κτήρια και ήδη διασωστικά συνεργεία προσπαθούν να σώζουν εγκλωβισμένους. 

Ήδη έχουν ανασυρθεί από τα χαλάσματα τουλάχιστον τέσσερις νεκροί, ενώ οι αναφορές κάνουν λόγο για τουλάχιστον 120 τραυματίες.

#İzmir‘den gelen görüntüler korkutucu umarız can kaybı yoktur.#deprem pic.twitter.com/xI6VJ6n9xg

— Deprem Raporu (@Deprem_Raporu) October 30, 2020

EGE’DE 6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Sarsıntı İzmir, İstanbul ve Atina’dan da hissedildi. Ayrıntıları DHA Muhabiri Davut Can aktarıyor pic.twitter.com/Z9dZf38ly3

— 24 TV (@yirmidorttv) October 30, 2020

Geçmiş olsun #izmir #deprem pic.twitter.com/ZD1kgXbYNL

— Mehmet (@mhmtclls) October 30, 2020

İzmir’den gelen görüntüler. #deprem pic.twitter.com/N1urGSVKfo

— Pusholder (@pusholder) October 30, 2020

#deprem #izmir pic.twitter.com/jQnkKRIx1h

— i’am Groot (@ymzkz) October 30, 2020

Πηγή φωτογραφιών: samosvoice.gr, samos24.gr

Keywords
σεισμος, video, σεισμος τωρα, μικρο, οκτω, παιδια, τσουναμι, ριχτερ, το νησι, ελλαδα, στρατος, λύση, αθηνα, δεδδηε, νεότερα, samos, times, october, φούρνοι, οασπ, εκπα, χλμ, facebook, twitter, istanbul, dha, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, www.facebook.com, θεμα εκθεσης 2012, η ζωη, δεδδηε, οασπ, october, βιντεο, αυτοκινητα, γυναικα, εικονες, εκπα, θανατος, θαλασσα, ικαρια, νησι, πυροσβεστικη, σμυρνη, υπουργειο πολιτισμου, ωρα, times, αγχος, απωλεια, βγαινει, βορεια, βρισκεται, γινονται, δευτερο, δικτυο, δικτυα, δονηση, αιθουσα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εμειναν, εξυπηρετηση, επικοινωνια, ζωη, ιδια, υφυπουργος, κλιμακα, κτιρια, λειτουργια, ληψη, λύση, λογο, μακρια, μεμονωμενα, μηνυματα, μνημεια, νεότερα, παιδι, προβληματα, πυθαγορειο, ρωγμη, ρωγμες, συγκεκριμενα, σπιτι, σπιτια, σχολειο, τοιχος, τμημα, τουρκια, τοιχοποιια, φούρνοι, χαος, χλμ, ωρες, αγορι, dha, ιδιαιτερα, istanbul, υπουργειο, κληση, κομματι, λεκκας, νεκροι, ορθοπεδικα, πληροφοριες, samos, τοιχοι, χουλιαρας
Τυχαία Θέματα
Σεισμός ΤΩΡΑ, Αθήνα,seismos tora, athina