Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική – Τι λένε οι σεισμολόγοι (εικόνες)

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την Αττική στις 22:24 της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών η δόνηση είχε εστιακό βάθος 14 χλμ ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται 2 χλμ βορειοανατολικά της Σταμάτας και 24 χλμ βορειοανατολικά της Αθήνας.

Η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού είχε υπολογίσει τον σεισμό σε 4,2 Ρίχτερ με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός είχε ένταση 4,3 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Αττική αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας.

Ακόμα, στις 22:29 και στις 22:31 σημειώθηκαν δύο μικρότεροι σεισμοί έντασης 2,6 και 2,1 Ρίχτερ αντίστοιχα στο ίδιο επίκεντρο.

Λέκκας: Μικρές οι τεκτονικές δομές της περιοχής για να δώσουν μεγάλο σεισμό, δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία

Ο σεισμός «αποτελεί τη συνέχεια του σμήνους των σεισμών της 9ης Ιανουαρίου. Μικρές οι τεκτονικές δομές της περιοχής για να δώσουν μεγάλο σεισμό. Παρακολουθούμε το φαινόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή του στο Twitter ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, χαρακτηρίζοντας τη σεισμική ακολουθία ως «φυσιολογική».

«Θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα και τις επόμενες ημέρες, με μικρά μεγέθη σεισμών. Δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.

Τώρα -επιφανειακός #seismos Μεγέθους ~4.5, στην περιοχή της Σταμάτας Αττικής. Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

— Ευθύμης Λέκκας (@lekkasuoa) 15 Ιανουαρίου 2018

Αποτελεί τη συνέχεια του σμήνους των σεισμών της 9ης Ιανουαρίου. Μικρές οι τεκτονικές δομές της περιοχής για να δώσουν μεγάλο #σεισμος. Παρακολουθούμε το φαινόμενο.

— Ευθύμης Λέκκας (@lekkasuoa) 15 Ιανουαρίου 2018

Φυσιολογική η ακολουθία μέχρι τώρα. Θα συνεχιστεί η σεισμική δραστηριότητα και τις επόμενες ημέρες, με μικρά μεγέθη σεισμών. Δεν πρέπει να υπάρξει ανησυχία. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. #σεισμος

— Ευθύμης Λέκκας (@lekkasuoa) 15 Ιανουαρίου 2018


Σεισμός και στη Σαντορίνη

Σεισμική δόνηση 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23:13 στη Σαντορίνη με εστιακό βάθος 10 χλμ.

Tο επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 18 χιλιόμετρα βόρεια της Σαντορίνης και στα 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ίου.

Εικόνες: CSEM/EMSC

Keywords
Τυχαία Θέματα