Συμφωνία για μεγάλο συνασπισμό στη Γερμανία: Εντολή διαπραγμάτευσης έλαβαν Μέρκελ – Σουλτς

Βασικά εμπόδια για τη μη επίτευξη συμφωνίας αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτικήΟι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να μετασχηματίσουν τον ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείοΗ κυβερνητική συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της Ευρωζώνης με τη στενή συνεργασία της ΓαλλίαςΠεριορισμός των προσφύγων που δέχεται η Γερμανία στους 200.000 ετησίως

Σε συμφωνία κατέληξαν το πρωί της Παρασκευής οι αρχηγοί του «μεγάλου» συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), Άγκελα Μέρκελ, Χορστ

Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς.

Δείτε επίσης: «Η Γερμανία θα βρει λύσεις μαζί με τη Γαλλία», το μήνυμά της Μέρκελ

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Δείτε επίσης: Η ηγεσία του SPD εγκρίνει μια κυβέρνηση υπό την Μέρκελ

«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης…Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Μέρκελ.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.

Δείτε επίσης: Προχωρούν οι συνομιλίες στη Γερμανία: Τα ζητήματα που συμφώνησαν Μέρκελ – Σουλτς

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματεύσεις

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική, επισημαίνει η Welt.

Δείτε επίσης: Υπό μεγάλη πίεση οι συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρασαν πολλές ώρες συζητώντας τη φορολογία, καθώς και κοινωνικές πολιτικές και πολιτικές υγείας.

Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή είναι σχεδόν διπλάσιο.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια.

Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να μετασχηματίσουν τον ESM σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο

Οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στη Γερμανία (CDU/CSU, SPD) επιθυμούν να μετασχηματίσουν τον μηχανισμό διάσωσης ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Τα κόμματα τάσσονται επίσης υπέρ της διάθεσης συγκεκριμένων κονδυλίων του προϋπολογισμού για την οικονομική σταθεροποίηση, την κοινωνική σύγκλιση και τη στήριξη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Eυρωζώνη.

Τα κόμματα υποστηρίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση ενός μελλοντικού «επενδυτικού προϋπολογισμού» για την Eυρωζώνη.

Η κυβερνητική συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση της Ευρωζώνης με τη στενή συνεργασία της Γαλλίας

Οι συντηρητικοί της Αγκελα Μέρκελ και οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν να «ενισχύσουν» και να «μεταρρυθμίσουν» την Ευρωζώνη μαζί με την Γαλλία για να την καταστήσουν περισσότερο ανθεκτική στις κρίσεις, σύμφωνα με το κείμενο της συμβιβαστικής συμφωνίας.

«Επιθυμούμε, σε στενή συνεργασία με τη Γαλλία, θα ενισχύσουμε αποτελεσματικά και να μεταρρυθμίσουμε την ευρωζώνη» , ώστε να είναι ικανή «να αντισταθεί καλύτερα στις κρίσεις», αναφέρεται στο συμβιβαστικό κείμενο το οποίο έγινε αποδεκτό από τις τρεις πλευρές κατά τη διάρκεια των 24ωρων διαπραγματεύσεων στο Βερολίνο.

Περιορισμός των προσφύγων στους 200.000 ετησίως

Ως προς τη μεταναστευτική πολιτική, η συμφωνία προβλέπει τον περιορισμό των προσφύγων στους 200.000 ετησίως και ορίζει ότι 1.000 άνθρωποι μηνιαίως θα επωφελούνται από τις ρυθμίσεις για την επανένωση των οικογενειών.

Οι συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες συμφωνούν στον περιορισμό στις 200.000 των αιτούντων άσυλο που θα φθάνουν στη Γερμανία ετησίως, σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας.

«Οι αριθμοί της μετανάστευσης (περιλαμβανομένων των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές, των ατόμων που εμπίπτουν στην επανένωση των οικογενειών, στην επανεγκατάσταση και αφαιρώντας όσους εγκαταλείπουν τη χώρα) δεν θα ξεπερνούν τους 180.000-220.000 ετησίως», αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας , το οποίο εγκρίθηκε έπειτα από 24ωρες διαπραγματεύσεις από τους ηγέτες των δύο χριστιανικών ενώσεων κι των σοσιαλδημοκρατών.

Keywords
Τυχαία Θέματα