Σε εξέλιξη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

«Οι όποιες ενέργειες προστασίας του συριακού λαού να βασίζονται στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου», είπε ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕΟ πρεσβευτής της Βρετανίας χαρακτήρισε «προειδοποίηση» προς τον Άσαντ την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ«Ο στόχος του Άσαντ είναι η εξολόθρευση όλων εκείνων που του αντιστέκονται, με οποιοδήποτε κόστος», υποστήριξε ο πρεσβευτής της Γαλλίας«Kατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η επίθεση των ΗΠΑ», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας«Πλήρως δικαιολογημένο το πλήγμα στη Συρία, έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», σημείωσε
η η πρεσβευτής των ΗΠΑ

Οι εκπρόσωποι των 15 χωρών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν τη συνεδρίασή τους με αντικείμενο συζήτησης το πυραυλικό πλήγμα των ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, μετά τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα που εξαπέλυσε το καθεστώς του σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, στην επαρχία Ιντλίμπ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 80 άνθρωποι.

Η συνεδρίαση αυτή διεξάγεται κατόπιν αιτήματος της Βολιβίας, η οποία θεωρεί ότι η εκτόξευση περίπου 60 αμερικανικών πυραύλων εναντίον αεροπορικής βάσης στη Συρία συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο επικεφαλής του τμήματος πολιτικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλτμαν, είπε στο Συμβούλιο ότι απαιτείται να αναληφθεί άμεσα δράση για να προστατευθεί ο συριακός λαός αλλά οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να βασίζονται «στις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου».

«Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία αν επιτρέπεται στις εμπόλεμες πλευρές, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, να δρουν ατιμώρητες και αν η συριακή κυβέρνηση συνεχίσει να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα σε βάρος των ίδιων των πολιτών της» τόνισε ο Φέλτμαν.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

Βρετανία: «Προειδοποίηση» στον Άσαντ η αμερικανική πυραυλική επίθεση

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μάθιου Ράικροφτ, χαρακτήρισε ως μια «προειδοποίηση» προς τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ σε αεροπορική βάση στο συριακό έδαφος, κάνοντας λόγο περί μιας «αναλογικής αντίδρασης σε ανείπωτες πράξεις».

«Χωρίς τα επτά βέτο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με τα οποία (η Μόσχα) αψήφησε τις απόψεις των άλλων (κρατών) μελών αυτού του Συμβουλίου, ο Άσαντ θα αντιμετώπιζε κυρώσεις και τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε ο Ράικροφτ.

Στόχος του Άσαντ, η εξόντωση όσων του αντιστέκονται, υποστηρίζει ο πρεσβευτής της Γαλλίας

Ο στόχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι «απλούστατα, η εξολόθρευση όλων εκείνων που του αντιστέκονται, με οποιοδήποτε κόστος«, υποστήριξε σήμερα ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη Φρανσουά Ντελάτρ.

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Ντελάτρ είπε ότι τα αμερικανικά πλήγματα με αφορμή την επίθεση με χημικά στο Ιντλίμπ ήταν «νόμιμα» καθώς έχει καταστεί αναγκαίο «να εμποδιστεί» ο Άσαντ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters)

Η Ρωσία κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Η Ρωσία κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι παραβίασε το διεθνές δίκαιο με το πυραυλικό πλήγμα που εξαπέλυσε.

«Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν εναντίον κυρίαρχου εδάφους της Συρίας. Θεωρούμε αυτή την επίθεση μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και μια πράξη επίθεσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βλαντιμίρ Σαφρόνκοφ.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – AFP)

ΗΠΑ: Πλήρως δικαιολογημένο το πλήγμα στη Συρία, έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα

Οι ΗΠΑ «είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα» στη Συρία, προειδοποίησε η αντιπρόσωπος της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη, χαρακτηρίζοντας «πλήρως δικαιολογημένη» την πυραυλική επίθεση εναντίον αεροπορικής στρατιωτικής βάσης του συριακού καθεστώτος.

«Οι ΗΠΑ έκαναν ένα πολύ μετρημένο βήμα, που ήταν πλήρως δικαιολογημένο, όταν εκτόξευσαν πυραύλους εναντίον της βάσης, σε αντίδραση για την πολύνεκρη επίθεση με τοξικά αέρια στην επαρχία Ιντλίμπ», είπε η πρεσβευτής, Νίκι Χέιλι.

«Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί», πρόσθεσε.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν άπραγες όταν χρησιμοποιούνται χημικά όπλα. Είναι ζωτικό εθνικό συμφέρον μας να αποτρέψουμε τη διάδοση και τη χρήση των χημικών όπλων», υπογράμμισε.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα