Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αγαπημένος Σωτήρης Μουστάκας (video)

Στο άκουσμα και μόνο του ονόματός του, στη θέα αυτού του τόσου εκφραστικού ανθρώπου, όλοι οι Έλληνες χαμογελάνε γλυκά και μελαγχολούν στην σκέψη ότι έχει φύγει από κοντά μας.

Γεννημένος στη Λεμεσό της Κύπρου το 1940, ασχολήθηκε αρχικά με τις τέχνες μέσω της μουσικής και συγκεκριμένα με τη σπουδή στο βιολί και στο κλασικό τραγούδι. Η αγάπη του όμως ήταν εξαρχής η υποκριτική και δεν ήταν τυχαίο που από το Δημοτικό ανέβαζε θεατρικά έργα με τους συμμαθητές

του.

Η πρώτη φορά που ανέβηκε στο σανίδι ήταν όταν ο Νίκος Σταυρίδης τον κάλεσε στη σκηνή σε μια παράσταση που είχε κάνει στη Λεμεσό. Είχε προηγηθεί βέβαια η γνωριμία τους στα καμαρίνια όπου ο νεαρός τότε Σωτήρης είχε ζητήσει τη συμβουλή του μεγάλου κωμικού για τις επερχόμενες θεατρικές σπουδές που θα έκανε στην Αθήνα.

Σε μια Αθήνα που βρέθηκε με πλαστό διαβατήριο λόγω της αντιστασιακής του δράσης υπό τις διαταγές του Διγενή Γρίβα, στον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ. Εδώ χρειάστηκε να δώσει δύο φορές στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου για να ζήσει το όνειρό του που συμπληρώθηκε από τη γνωριμία του με την ηθοποιό και μέλλουσα γυναίκα του –και μητέρα της κόρης του Αλεξίας- Μαρία Μπονέλου.

Παράλληλα με τις θεατρικές σπουδές περνάει και στην ΑΣΟΕΕ κυρίως για χάρη του πατέρα του αλλά η υποκριτική ήταν για αυτόν ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Ως φοιτητής κάνει ένα μικρό ρόλο στη «Χαραυγή» (1961) του Δημήτρη Μπόγρη, ενώ επαγγελματικά εμφανίζεται από τον επόμενο χρόνο στο θέατρο της Κάκιας Αναλυτή και του Κώστα Ρηγόπουλου, στο έργο «Μια πόρτα δραχμές πεντακόσιες».

Η συνέχεια ήταν μια καριέρα γεμάτη από σημαντικές συνεργασίες και στιγμές πολλές φορές μοναδικές. Θα τον βρούμε μαζί με μεγάλα ονόματα όπως αυτό της Μάρως Κοντού, Λάμπρου Κωνσταντάρα, Γιώργο Πάντζα. Θα τον βρούμε επίσης στους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, όπως και στον «Ασυλλόγιστο» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Μιχάλη Μπούχλη αλλά και στην «Η Ήρα και το παγόνι» του Σον Ο’ Κέιζι στον θίασο Αλέξη Μινωτή –Κατίνας Παξινού.

Και μόλις βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 που θα κάνει πολλούς να σκεφτούν ότι τελικά οι κωμωδίες του της δεκαετίας του 80, με τη γνωστή σε όλους μας βιντεοκασέτα, ήταν μια απλή υποσημείωση (που σίγουρα δεν ανέδειξε το μεγάλο ταλέντο του) στην πορεία αυτού του φωτεινού ηθοποιού.

Το 1976 φτιάχνει το δικό του θίασο που ανεβάζει τα έργα «Το κλουβί με τις τρελές», «Βιολιστής στη στέγη», «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» και «Ο σιγανοπαπαδιάς».

Αλλά παράλληλα με το θέατρο, στη ζωή του υπήρχε και ο κινηματογράφος. Στιγμές που ξεχωρίζουν είναι η εμφάνισή του ως τον τρελό του χωριού στην ταινία «Ζορμπάς» (1964) του Μιχάλη Κακογιάννη (ένας ρόλος που του έδωσε την ευκαιρία που δεν πήρε για να πάει στο Χόλιγουντ), η ταινία «Ο Νομοταγής Πολίτης» (1974) του Ερρίκου Θαλασσινού και ο «Ελ Γκρέκο» (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.

Βέβαια οι νεώτεροι τον γνωρίζουν από τις δεκαετίες της βιντεοκασέτας, βλέπε το 80 και το 90, όπου οι ταινίες σαν να κοβόντουσαν στην φάμπρικα, μέτριου αναστήματος και άλλοτε ελάχιστης καλλιτεχνικής αξίας και αισθητικής. Παρόλα αυτά όμως, αν και καλτ οι περισσότερες εξ αυτών σήμερα, κάποιες τα κατάφεραν κυρίως λόγω κάποιων ηθοποιών όπως ο Σωτήρης Μουστάκας (…και ο Στάθης Ψάλτης). Για αυτήν την περίοδο ο Μουστάκας είχε δηλώσει χαρακτηριστικά «Δική μου είναι η ευθύνη και για τα καλά και για τα μέτρια και για τα κακά».

Συνολικά ήταν ένας ηθοποιός που αγαπήσαμε κοινό και κριτικοί. Τιμήθηκε για την ερμηνεία του στον «Αμλετ» (1994) με το βραβείο επιθεώρησης «Παναθήναια», για την εμφάνισή του στην επιθεώρηση «Και Μί-μη χειρότερα» (1996) με το βραβείο «Παπαδούκα» από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και για το ρόλο τού 98χρονου χάκερ στην τηλεοπτική σειρά της ΕΤ1 του Γιάννη Σμαραγδή «Τα χαϊδεμένα παιδιά» (2002).

Αν και ταλαιπωρημένος με πολύ σοβαρά θέματα υγείας της γυναίκας του αλλά και δικά του, ο αγαπημένος μας κωμικός έφυγε τον Ιούνιο του 2007, σε ηλικία 66 χρόνων.
Οι τελευταίες του στιγμές τον βρήκαν κάνοντας αυτό που αγαπούσε περισσότερο: θέατρο. Κατά τη διάρκεια πρόβας του «Πλούτου» του Αριστοφάνη, που θα ανέβαζε με τους Θύμιο Καρακατσάνη, Γιώργο Κωνσταντίνου και Βάσια Τριφύλλη αισθάνθηκε μια αδιαθεσία που τον έβαλε μέσα στο νοσοκομείο όπου και ξεκίνησε για το μεγάλο ταξίδι.

Απολαύστε και θυμηθείτε κάποιες από τις κωμικές καλτ στιγμές του:

Αλλά δείτε και την εκπομπή αφιέρωμα στις άγνωστες πτυχές της ζωής του, από την γνωστή εκπομπή της ΕΡΤ1 Μηχανή του Χρόνου:

Γνωρίζατε ότι: ο Σωτήρης Μουστάκας εκτός από καλός ηθοποιός ήταν άριστος ψαράς αλλά και μεγάλος κυνηγός; Μάλιστα είχε ένα μικρό σκάφος και μαζί με την αγαπημένη του Μαρία Μπονέλου, όργωναν τα κύματα και τους βυθούς…! Πολλές φορές μαζί του πήγαινε και ο Βογιατζής, μόνο που στην περίπτωση του κυνηγιού εκτελούσε μόνο χρέη οδηγού!

Keywords
Τυχαία Θέματα