Ραγκούσης στο altsantiri: Μόνο η συμμετοχή των πολιτών θα αποτρέψει την ηγεμονία της Δεξιάς

Επιμέλεια: Σοφιάννα Μπονοβόλια

Με κάτι λιγότερο από δέκα μέρες να μας χωρίζουν από τις κρίσιμες εκλογές στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ο κύκλος συνεντεύξεων των υποψήφιων ηγετών της στο altsantiri κλείνει με έναν πρώην επί σειρά ετών υπουργό, ο οποίος αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ -διότι διαφώνησε με τους χειρισμούς του Ευ. Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ- αποτέλεσε μέρος

της «Ώρας Αποφάσεων», για να διαγραφεί πριν κάποιους μήνες, όταν πια εξέφρασε τη θέλησή του για συμμετοχή στις διεργασίες στον χώρο.

Ο Γιάννης Ραγκούσης «ανοίγει τα χαρτιά» του στο altsantiri, εξηγώντας πώς οραματίζεται τον υπό διαμόρφωση φορέα και παίρνοντας ξεκάθαρη θέση κατά της «συμφωνίας κυριών» ανάμεσα σε Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη περί διατήρησης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων.

«Όχι σε συγκυβερνήσεις, ναι σε αυτόνομη δημιουργική πορεία» ξεκαθαρίζει ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας πως «το φόβητρο της ακυβερνησίας είναι μια επινόηση εκείνων των 1000 περίπου στελεχών μας που προσδοκούν να τακτοποιηθούν στο κράτος».

Ο Γιάννης Ραγκούσης μάλιστα τάσσεται υπέρ της μεταβίβασης των χρεών του ΠΑΣΟΚ στον νέο υπό διαμόρφωση φορέα, κάνοντας λόγο για στάση ευθύνης απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο.

Αναλυτικά, η συνέντευξή του στο altsantiri.gr:

Γιατί διεκδικείτε την ηγεσία του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς; Γιατί κάποιος να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον άλλον υποψήφιο;

Το μοναδικό μου κίνητρο είναι η προσφορά. Έχω αποκτήσει μεγάλη εμπειρία από τις θητείες μου ως δήμαρχος Πάρου και ως υπουργός. Επιθυμώ να εισφέρω θέτοντας τον εαυτό μου στην υπηρεσία της παράταξης που με τίμησε, αναθέτοντάς μου υψηλά κομματικά και κυβερνητικά καθήκοντα. Επιθυμώ να είμαι παρών στην ιστορική επανίδρυση της νέας μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Οι πολίτες θα ακούσουν τον προγραμματικό λόγο των υποψηφίων και θα αποφασίσουν. Πιστεύω πως οι δικές μου προτάσεις, η agendaRagkousi όπως προσδιορίζεται από τους εθελοντές της καμπάνιας μας, περιέχει πειστικές προτάσεις τόσο για την ανασύνταξη της παράταξης, όσο και για την επανεκκίνηση της χώρας.

Φοβάστε για την εγκυρότητα της διαδικασίας της ψηφοφορίας; Πιστεύετε ότι η συμμετοχή θα είναι μεγάλη; Με πόσες χιλιάδες ψήφους θα χαρακτηρίζατε αυτές τις εκλογές ως επιτυχημένες;

Από την αρχή της διαδικασίας έχω περιβάλλει την επιτροπή Αλιβιζάτου με τη μέγιστη δυνατή εμπιστοσύνη. Η συμμετοχή θα είναι ευθέως ανάλογη του επιπέδου της πολιτικής αντιπαράθεσης των υποψηφίων.

Οφείλουμε να πείσουμε ότι η δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης είναι μονόδρομος για το ξεπέρασμα της κρίσης και τους αφορά όλους.

Δυστυχώς όμως αποκαλύπτεται ότι συνυποψήφιοί μου έχουν κρυφές ατζέντες για τις μετεκλογικές συνεργασίες και μυστικές συμφωνίες όπως αυτή της Φώφης και του Σταύρου για τη λειτουργία 2 κοινοβουλευτικών ομάδων και μετά τις 12 Νοεμβρίου.

Κάνω έκκληση, έστω την ύστατη ώρα, να περιφρουρήσουμε τη διαδικασία με ειλικρίνεια και σοβαρότητα.

Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής κυβερνητικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ;

Έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει πως ο κυβερνητισμός κατέστρεψε την παράταξη. Ασφαλώς και πρέπει να μας διέπει κουλτούρα συνεργασίας για την επίλυση των προβλημάτων των πολιτών. Αυτό όμως δεν προϋποθέτει συμμετοχή σε κυβερνητικά σχήματα συναλλαγής.

Καθαρά λοιπόν, όχι σε συγκυβερνήσεις, ναι σε αυτόνομη δημιουργική πορεία.

Ο μεν κος Τσίπρας θα υποστεί συντριπτική ήττα όπως φαίνεται. Ο δε κος Μητσοτάκης εάν δεν επιτύχει την αυτοδυναμία, έχει επιλογές από την ακροδεξιά δεξαμενή του κου Καμμένου.

Το φόβητρο της ακυβερνησίας είναι μια επινόηση εκείνων των 1000 περίπου στελεχών μας που προσδοκούν να τακτοποιηθούν στο κράτος.

Πώς οραματίζεστε τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί από το προσεχές Συνέδριο; Θα υπάρχει κοινή γραμμή για όλους ή το κάθε κόμμα/τάση θα έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης;

Πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό προσέλευσης στην εκλογή του επικεφαλής της νέας παράταξης. Η πολυπληθής συμμετοχή είναι και καθαρή εντολή για την δημιουργία του μεγάλου ενιαίου κόμματος. Στόχος μας πρέπει να είναι η ομαλή ώσμωση των υπαρχόντων σχημάτων σε μία ενιαία έκφραση ως προϊόν ενός γόνιμου διαλόγου με σεβασμό σε όλες τις απόψεις.

Είναι σαφές πως αμέσως πρέπει να γίνει η ενοποίηση των κοινοβουλευτικών ομάδων ΔΗΣΥ και Ποταμιού για να πετύχουμε ενιαία κοινοβουλευτική έκφραση. Αμέσως μετά το ιδρυτικό μας συνέδριο θα αποφασίσει για όλα.

Με τη δημιουργία του νέου φορέα αρκετός κόσμος ρωτά τι θα γίνει με τα χρέη του ΠΑΣΟΚ; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το πώς θα εξυπηρετούνται στο μέλλον τα δάνεια;

Ο νέος φορέας θα παραλάβει όχι μόνο την ιστορική κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις υποχρεώσεις του. Είναι στάση ευθύνης απέναντι στον έλληνα φορολογούμενο. Η εξυπηρέτηση αυτών των δανείων θα συνεχιστεί με χρηστή διαχείριση έως την πλήρη αποπληρωμή τους.

Πότε προβλέπετε εθνικές εκλογές και ποιο ποσοστό θα κρίνατε ως ικανοποιητικό;

Η επιλογή των εκλογών αποτελεί προνόμιο της κυβέρνησης. Το συντομότερο όμως που θα απομακρυνθούν, το καλύτερο για τη χώρα.

Στόχος της νέας μας παράταξης πρέπει να είναι ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έτσι θα αφαιρεθεί αυτό το στρατηγικό προνόμιο από τον ΣΥΡΙΖΑ και εμείς θα μπορέσουμε να ασκήσουμε αποτελεσματικό έλεγχο στις συντηρητικές επιλογές της ΝΔ.

Έχετε σκεφτεί πώς θα ονομάσετε τον νέο φορέα σε περίπτωση που αναδειχθείτε νικητής;

Όπως γνωρίζετε, αμέσως μετά την εκλογή του νέου επικεφαλής θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Εκεί θα αποφασιστούν οι θέσεις, τα σύμβολα και το όνομα.

Για να φτάσουμε όμως με περηφάνια στο ιδρυτικό μας συνέδριο, οι πολίτες πρέπει να πάρουν στα χέρια τους αυτή την υπόθεση. Η πρωτοβουλία ανήκει στους πολίτες που πρέπει να έρθουν στις 12 Νοεμβρίου και με την ψήφο τους να φράξουν τον δρόμο σ’ αυτούς που σχεδιάζουν συγκυβέρνηση με τον κο Μητσοτάκη. Αν αδιαφορήσουν, τότε θα δώσουν χώρο σε όσους προσδοκούν αξιώματα και υπουργικά κοστούμια.

Keywords
Τυχαία Θέματα